Begin dit jaar dropten de heren van MonopolyMovement een mixtape met de scherp gevonden naam LITBURG. Nu, een aantal maanden verder, waarin ook de eerste EP werd uitgebracht, komt MonopolyMovement met een tweede EP die tevens de naam LITBURG draagt. Op vrijdag 6 oktober is de releaseparty van de EP in Hall of Fame, dus besloot 3voor12 Tilburg de jongens een bezoekje te brengen om meer te weten te komen over LITBURG, de releaseparty en het afgelopen jaar. Op een koude maandagochtend spraken we af met Loekoe, Miigii, Teddie en hun manager Max voor een plezierig gesprek.

Dag mannen, hoe ziet een maandagochtend als deze er gebruikelijk uit voor jullie?
Er wordt gelachen. Miigii: “Ja, normaal is dat uitslapen man. Of een beetje fitnessen.”

Dat klinkt inderdaad beter dan de kou trotseren voor een interview. Vertel me eens kort over jullie verleden.
Loekoe: “Ik ben geboren in Tilburg en ben al lang bezig met muziek. Ik kan me herinneren dat ik in 2008 al met Miigii tracks maakte op een zolderkamertje.”
Miigii: “Ik kom uit Paramaribo en ben daarna in Tilburg Noord terechtgekomen, waar ik ben gebleven. Noord voelt als thuis, dus ik zal hier ook niet gauw weggaan.”
Teddie: “Net als Miigii ben ik ook geboren in Paramaribo en na veel verhuizen uiteindelijk ook in Tilburg terechtgekomen.”

Hoe zijn jullie bij elkaar gekomen?
Een jaar geleden namen we op bij Teddie op zolder. Dat was wel echt de bron voor MM. Iedereen kwam daar viben en freestylen, overal bleven mensen slapen, de buren hadden veel last van ons, dat soort dingen. Hier is toen de mixtape LITBURG uit voortgekomen. Van deze tijd hebben we trouwens heel veel tracks die we nooit uitgebracht hebben, dus als de mensen onze huidige muziek al dope vinden, dan weten ze nog van niks.

En hoe zijn jullie daarna bij To The Max terechtgekomen?
Via de Grote Prijs Van Nederland, een hiphop contest in Amsterdam waar we de halve finale bereikt hebben. Max was daar met Kringili en Alex Megas. We lieten hem weten dat we nog een manager nodig hadden en toen was het gefixt.

Het is een productief jaar voor jullie met een mixtape, de eerste EP en een tweede EP op komst. Over welke van deze drie zijn jullie het meest tevreden?
Teddie: “Ze zijn alle drie heel verschillend, maar ik ben toch het meest trots op Melanin, omdat daar veel gevoel en veel flow in zit. Dat soort muziek maken was voor ons een uitdaging.”
Miigii: “Ik vind de LITBURG mixtape toch nog altijd het vetst, want daar staan onze hardste nummers op. Ook de bekendste tracks waar we vaak mee optreden zoals Doe je ding en Super Saiyan. Eigenlijk bestaat de hele eerste tape uit alleen maar hitjes.”

MonopolyMovement

Die clip die jullie op Tilburg Kermis hadden opgenomen voor de track Badman Swing zag er strak uit. Ik vroeg me wel af: wat betekent ‘Badman Swing’?
Teddie: “De ‘bad guy’ heeft ook swing nodig weet je. Niet alleen maar strijden en in de hoek staan, maar ook lekker viben. Vandaar ‘badman swing’.
Miigii: “Shout out naar Dj Sha’O. Hij heeft ons voor deze track en voor de hele EP Melanin echt uit onze comfortzone gehaald.”

Ja, wat me opviel aan Melanin waren de vrolijke teksten en de dansbare beats, gemaakt voor de dames om hun konten op te schudden. Kunnen we dit ook verwachten van de LITBURG EP of is deze net als de mixtape weer wat harder?
LITBURG gaat weer terug naar de trap, naar wat we echt maken. Er zit misschien één vibe pokoe tussen, maar de rest is full energy. Verder kunnen we vast verklappen dat onder anderen T.Dutty, Wakeem en Kringili als featuring acts op de EP zullen verschijnen.

In jullie muziek zit een onmiskenbare Caribische sound. Wie is de man achter deze beats?
Dat zijn veel verschillende gasten. ATLouis heeft bijvoorbeeld de afrotrap voor Lucht gemaakt, Dwinna de beats voor Doe je ding, Benjamin Beats heeft veel van de LITBURG EP gemaakt en Ferry Ramoniz (toevallig een buurjongen van Miigii) heeft Badman Swing mee geproduceerd. Verder gaat Dion, onze vaste DJ, binnenkort ook nog wat beats voor ons maken. Vanaf het moment van de Grote Prijs is hij er altijd bij geweest in de strijd. Maar veruit het meeste hebben we gemaakt met Dj Sha’O. Hij pusht ons veelzijdig te zijn, zodat we niet alleen trap maken. Liefdesliedjes, blije muziek, van alles.

Hoe ziet een dagje in de studio er dan uit?
We bellen Sha’O of hij tijd heeft en zorgen voor eten, een jointje en een biertje. Vervolgens zetten we een beat op en dan gaan we teksten proberen. Sha’O zet de red lights aan voor de sfeer en we zijn los. Er wordt trouwens niet alleen opgenomen in de studio, Sha’O is bijvoorbeeld ook onze kapper. Ja, hij is er niet alleen voor de beats, maar ook voor advies, eigenlijk voor alles. Hij werkt niet zomaar met iedereen, dus we zijn blessed dat we met hem mogen werken.

Ik zag dat jullie dit jaar al op WOO HAH! hebben gestaan, wat voor velen een droom is. Wat zijn verder jullie dromen voor de komende jaren?
Ja, dankzij onze Max mochten we op WOO HAH! komen. Dat was wel echt de allervetste ervaring die we hebben gehad. Die sfeer en die gigantische artiesten, niet normaal. De komende jaren zouden we graag op bijvoorbeeld Lowlands of Appelsap staan, de grote festivals. Clubs zijn leuk, maar wij hebben te veel energie voor clubs. Op een festival als WOO HAH! konden we echt laten zien hoe je een publiek van voor tot achter gek krijgt.

Ik was eerder dit jaar bij de EP-releaseparty van Wakeem die ook in Hall of Fame plaatsvond en wat me daar opviel, was de trouwe fanbase die volledig los stond te gaan. Denken jullie dat ons op 6 oktober een soortgelijke fissa te wachten staat?
Wij waren daar ook man. Was heel nice hoe iedereen uit zijn dak ging. Dat dit 6 oktober weer gaat gebeuren, denken we zeker wel. Als we door Tilburg lopen worden we soms herkend, iedereen geeft props, de mensen showen liefde, dus we hebben er vertrouwen in dat ze er 6 oktober ook zullen zijn en dat het een mooie avond wordt.

MonopolyMovement