Een jubileumjaar voor Mundial in de Spoorzone in Tilburg: het festival bestaat dertig jaar, maar gaat dat stellen zonder directeuren Jan Drissen en Erwin Schellekes. Zij kondigden eind januari hun vertrek aan en tegelijkertijd werd Tilburger Patrick Kokx voorgesteld als algemeen directeur. Een relatief onbekende naam in de Tilburgse scene, maar zeker geen onervaren. 3voor12/Tilburg ging op bezoek bij de nieuwbakken directeur.

Festival Mundial is niet weg te denken uit het Tilburgse festivallandschap. Dit jaar viert het zijn dertigste verjaardag, met een nieuwe kapitein aan het roer. Eind januari maakten zakelijk-, en creatief-directeuren Jan Drissen en Erwin Schellekes bekend dat zij het schip zouden verlaten. Patrick Kokx neemt het stokje van hen over als algemeen directeur.

Patrick Kokx is geen onbekende bij Mundial, al jaren is hij achter de schermen betrokken bij de marketing en communicatie van het festival. De stap naar de directie was geen onlogische. “Toen Jan en Erwin afscheid namen hebben wij gekeken wie de kar het beste kan gaan trekken. En dat ben ik en dat vind ik heel erg tof!” zegt Kokx.

Hij is thuis in de wereld van muziek en festivals. Voor hij bij Mundial aan de slag ging werkte Kokx jarenlang bij 3FM voor BNN, onder andere als regisseur van het programma van Giel Beelen. Hij regelde ook de bandjes die vervolgens weer in dat radioprogramma kwamen optreden. Festival Mundial staat bekend om zijn wereldmuziek, een ruim te interpreteren begrip volgens Kokx. “Ik vind dat label niet helemaal de lading dekken. Wereldmuziek is meer één bepaald genre, terwijl wij graag muziek met invloeden van over de hele wereld willen pluggen.”

CV Patrick Kokx

1977 Geboren in Alphen (N-B)
1996-2002 Student Fontys Hogeschool Journalistiek
2002-2013 Regisseur BNN Today
2008-2012 Coördinator BNN University
2009-nu Bestuurslid Kermis FM
2013-2015 Regisseur GIEL
2017-nu Directeur Festival Mundial

Een nieuwe directeur en ook een nieuwe programmeur: Sophieke Gremmen gaat de programmering voor Mundial doen. Daarover zegt Kokx: “Dit jaar vieren we een jubileum en dat is altijd een goed moment om te kijken wat goed gaat en wat we anders moeten doen, zodat we zeker nog dertig jaar vooruit kunnen. Het is voor nu heel erg belangrijk dat er een verjonging en vernieuwing gaat plaatsvinden. De bagage van de laatste dertig jaar hebben we en dat kunnen we weer meenemen, daar gaan we allerlei nieuwe dingen aan toevoegen. We zijn dit jaar iets later begonnen met de voorbereidingen dan normaal, maar we beginnen dit jaar ook met een volledig wit vel.”

Afgelopen augustus maakte Fonds Podium Kunsten bekend dat er dit jaar geen subsidie naar Festival Mundial gaat, ook de provincie houdt vinger op de knip voor Mundial. Kokx zegt dat het niet per se voor problemen hoeft te zorgen: “We kijken er vooral op een creatieve manier naar, met die 29 jaar fantastische ervaring en dat gecombineerd met onze nieuwe plannen zou het weer een mooie editie moeten opleveren.” Voor de persoon die al dertig jaar naar het festival toegaat blijft het ook nog steeds leuk, zegt Kokx: “Er zijn in die afgelopen 29 jaar genoeg veranderingen geweest, gelukkig. Anders zou Mundial nooit zijn waar het nu is. En wat de subsidie betreft, het is ook weer een verandering waar je op een creatieve manier in moet gaan om voorop te blijven lopen. We willen wel écht vooruit blijven kijken, want stilstand is achteruitgang. Ik ben heel erg trots op Festival Mundial en het wordt dit jaar ook zeker weer het leukste en mooiste feestje van Tilburg.”

"Er zijn in die afgelopen 29 jaar genoeg veranderingen geweest, gelukkig. Anders zou Mundial nooit zijn waar het nu is."