Kun jij je Metallica zonder frontman James Hetfield voorstellen? Black Sabbath zonder Ozzy Osbourne? Iron Maiden zonder Bruce Dickinson? Eigenlijk niet hè. Zij zijn niet weg te denken en ‘maken’ de band. "Ik was eigenlijk op vakantie, maar het lijkt erop dat ik er een baan bij heb sinds de laatste keer dat ik hier was", zegt zanger Tommy Vext van de Amerikaanse metalband Bad Wolves lachend, die de eigenlijke frontman van Five Finger Death Punch voor de rest van de tour vervangt. Five Finger Death Punch’ zanger Ivan zijn drankprobleem maakte hem en zijn bandleden, afgelopen maandag 12 juni, nogal ‘Moody’. En het publiek uiteindelijk ook. Een week later komen ze terug voor een goedmaakshow. De grootste vraag: wordt vanavond een make up of break up voor Five Finger Death Punch en haar fans?

Eventjes kort: Ivan L. Moody arriveerde vorige week al te laat op het podium. Gelukkig kon zijn vriend Tommy die mee op tour was tijdens het eerste nummer grotendeels ‘invallen’, maar onderling was tussen Moody en de bandleden een enorme spanning zichtbaar; Ivan dreigde ook dat dit zijn laatste show met 5FDP zou zijn; na elk nummer verdween de band voor een paar minuten van het podium, wat ervoor zorgde dat er geen lijn zat in het optreden. In totaal speelden ze nog geen drie kwartier. De show die ze toen neerzetten was er absoluut ‘eentje voor in de boeken’, maar in de verste verte in positieve zin. Dit optreden ging dan ook wereldwijd in allerlei media en in muziekland viral.

Goedmakertje voor de ‘ontsporing’

De band kwam snel daarna met een statement: "Diegenen die 5FDP vanaf het begin hebben gevolgd, kunnen je vertellen dat er altijd al een element van gevaar en onvoorspelbaarheid in onze muziek en in onze shows heeft gezeten. Dat is Rock ’n Roll. Als je meer dan 150 shows per jaar speelt, zul je onvermijdelijk weleens ontsporen, maar de trein blijft daarentegen altijd rijden. Gisteravond in Tilburg was daarvan een voorbeeld, maar zoals ze zeggen, ‘je bent geen race autocoureur als je geen auto (of misschien zelfs twee) in de prak hebt gereden'."

In ruil voor die in de prak gereden auto komt een van de grootste metalbands van Amerika een week later op 19 juni met een gratis goedmaakshow (en terecht!). Als je al een kaartje had, dan kon je uiteraard als eerste je gratis ticket claimen. De ongeclaimde tickets werden afgelopen zondag (één dag voor het concert) om 12:00u bij Ticketmaster vrijgegeven. Binnen 10 minuten gaf 013 op social media al aan dat de show ‘uitverkocht’ was.

Make up of break up?

Een geur die nog wel het meest doet denken aan de geur van oud frietvet verspreid zich op deze zwoele zomeravond door de grote zaal van 013. Een opwarmer is eigenlijk niet meer nodig met al die warme en zwetende lichamen bij elkaar. Van ergernis geen sprake; er hangt zelfs een enorme energieke sfeer. Bizar met dit weer, maar vooral omdat de show van vorige week natuurlijk een flinke afknapper was én ze het ook nog eens gaan doen zonder de échte frontman vanavond. Dan moet je wel een trouwe fanbase hebben die zich niet zomaar laat afschepen.

Het Kaatsheuvelse Present Danger durft het aan om het publiek nog warmer te maken en zet een strakke set neer. Hier en daar klinkt het muzikaal en qua zang best wel Metallica-achtig, wat natuurlijk niet vreemd is voor een band die begon als Metallica-coverband. Niets geen 'Master of Puppets' of 'Enter Sandman' hier in 013, het is alleen eigen nummers van album Face the Truth die het gezelschap hier laat horen.

Vext rules

Tijdens het halfuurtje rust tussen de bands in, is van afkoelen geen sprake. Het publiek heeft enorm veel zin in Five Finger Death Punch. Iemand hoeft maar 'Five Finger' te roepen, of de hele massa volgt keihard met 'Death Punch!'. Dat blijft zo doorgaan tot Five Finger Death Punch voor de herkansing het podium opkomt, ‘’Excuses zijn excuses, maar actions speak louder than words’’, zegt nieuwbakken frontman Tommy Vext. En gelukkig: de nog altijd bruisende energie in de zaal, blijkt ook op het podium aanwezig te zijn. Zo is de setlist al een stuk langer dan wat er voor het optreden van vorige week was bedacht. 

Na een paar vette klassiekers zoals 'Lift me Up', 'Never Enough', 'Wash it All Away' grapt Vext "Bedankt, fijne avond!". Tommy Vext gaat als een gek over het podium en heeft een geweldige interactie met het publiek. Er wordt flink gemosht, gecrowdsurft en in overload worden plectrums het publiek in gegooid. Deze zijn voor basgitarist Chris Kael en gitarist Zoltan Bathory dan ook eigenlijk overbodig. Die ellelange dreads zorgen er wel voor dat die snaren worden aangeslagen. Onder andere "Oh, yo, yo, there's a demon inside, Oh, yo, yo, just like Jekyll and Hyde" en vooral "Burn mother fucker, burn mother fucker, burn" zijn teksten die hard mee geschreeuwd worden. Tijdens 'Burn MF' peilt Tommy dan ook even welke kant van het publiek het hardst mee doet.

'Wrong Side Of Heaven' wordt akoestisch gedaan en kent even een probleem als Vext met wat kleine stukjes tekst de mist in gaat. Het is hem vergeven, want het getuigt van grote klasse dat hij onverwachts complete shows doet met een band die niet eens de zijne is. Na 'The Bleeding' is het dan echt tijd om afscheid te nemen na een bijna anderhalf uur lang durende show. Deze herkansing washed it all way.