De laatste maand van het jaar staat vaak in het teken van afscheid en terugblikken. Dat geldt dit jaar zeker ook voor veel concerten in onze stad: zo kun je zaterdag de tweede een laatste groet brengen aan het illustere Textures in een uitverkocht 013, terwijl ook Tank86 en Bong-Ra in december voor de allerlaatste keer in Tilburg te zien zijn. Daarnaast is er echter ook ruimte voor nieuwe geluiden.

ANNE STOCKMAN @ PARADOX

Op de eerste zondagmiddag van de maand presenteert zangeres Anne Stockman haar EP-debuut ‘Fusion’ in Paradox. Slechts ondersteund door haar eigen loopstation en compagnon Antoine Pütz op de bas belooft het een intiem concert te worden, waarbij Stockmans passie voor Afro-Amerikaanse muziek (soul, jazz, gospel) zal doorklinken in haar gelaagde vocale arrangementen.

PRISMA STRIJKTRIO @ HET CENAKEL

Bij het laatste concert dat De Link dit jaar in Het Cenakel organiseert, is het Prisma strijktrio te gast. Naast composities van klinkende namen als Salvatore Sciarinno en Giacinto Scelsi staat ook het fonkelnieuwe audiovisuele werk ‘Textures’ van componist Merijn Bisschops op het program, dat tijdens November Music al hoge ogen gooide. Ben je lid van We Are Public? Dan is de entree vrij.

MALIBU @ CUL DE SAC

Tijdens de drie donderdagavonden die ons nog scheiden van de kerst, kun je jezelf in de kuil van de Cul nestelen voor het broodnodige gratis live vertier. Alvorens The Maraboos, PsySo, Mitch Rivers en Niekse de navolgende weken de planken betreden, staan de plaatselijke lolbroeken van Malibu al voor je klaar om je deze kille, donkere tijd door te slepen met hun hartverwarmende entertainment.

WEVAL @ 013

Naast het in de inleiding reeds genoemde Textures heeft 013 zoals altijd genoeg ander moois in de aanbieding voor de liefhebber van rock en metal, variërend van de virtuositeit van Extreme tot de extravagantie van Alice Cooper en de indringendheid van Bettie Serveert. Vrienden van meer synthetische klanken worden echter ook niet vergeten: zo betreedt deze zaterdag Weval het podium.

TANK86 @ LITTLE DEVIL

Wie rock en metal zegt, kan natuurlijk ook niet om d’n Devil heen, waar vaste gasten als Mario’s Metal Mania en John Milkman de thrash en streetpunk in ere houden (in die laatste categorie is er ook weer een show van het Britse Sham 69). Een vaste waarde waar we helaas afscheid van moeten nemen, is stonervehikel Tank86, dat met Your Highness en Bismut nog één keer flink gaat knallen.

BONG-RA @ HALL OF FAME

Nog meer afscheid vinden we de volgende nacht in de vorm van breakcoregrootheid Bong-Ra, die weliswaar de muziekwereld niet vaarwel zegt, maar wel zijn huidige artistieke incarnatie. Niet te missen voor iedereen die na The Noise Of Holland de nacht tevoren nog niet genoeg herrie aan de kop heeft gehad. Voor een frisse dosis punkrock kun je de donderdag erop ook nog fijn naar Tusky.

HAUSCHKA @ THEATERS TILBURG

Hoewel de naam van deze artiest min of meer op die van de vorig getipte rijmt, bewoont de muziek van modern klassiek toetsenist Hauschka een heel ander universum. Deze Incubate(d)-veteraan put inspiratie uit artiesten en stromingen als Satie, Aphex Twin en het minimalisme, en is deze avond in Theaters Tilburg te zien met het Alma Quartet. Een stemmig concert in de aanloop naar kerst.

STRANGER THAN PARANOIA @ DIVERSE LOCATIES

Het door Paul van Kemenade geïnstigeerde improvisatiefestival Stranger Than Paranoia viert dit jaar zijn 25-jarig jubileum, en doet dat in stijl met een tweetal avonden in Paradox plus een grote slotbijeenkomst in Theaters Tilburg. Naast Van Kemenade zelf treden onder het motto ‘Exit Brexit’ veel Engelsen aan, maar ook het Metropole Orkest, een Zuid-Koreaans ensemble en nog veel meer.

KOTS OP KERST XII @ LITTLE DEVIL

Voor de mensen die niet zo kapot zijn van de familiale gezelligheid met kerst, biedt Little Devil al meer dan een decennium een waarlijk feestelijk alternatief. Na Jingle Bell Hell op eerste kerstdag, kun je op de tweede genieten van een keur aan grindcorebands, noise, death, alcoholische versnaperingen en al het ander moois dat deze grote blauwe aarde ons te bieden heeft. Dolletjes.