“Als je zacht blijft spelen, krijg je de mensen vanzelf stil” “Als je zacht blijft spelen, krijg je de mensen vanzelf stil”

The Jaydees voert luisteraars mee naar rustiek Amerika

, Wouter & Maarten de Waal

“Als je zacht blijft spelen, krijg je de mensen vanzelf stil”

The Jaydees voert luisteraars mee naar rustiek Amerika

Wouter & Maarten de Waal ,

Lieden die al langer thuis zijn in de Tilburgse alternatieve muziekscene, zijn zeker wel vertrouwd met de namen Majestic Scene en Wealthy Beggar. De frontmannen van die twee illustere bands, Joop van der Kuip en Derrick van Schie, zijn met een drietal collega-muzikanten sinds eind vorig jaar te bewonderen als The Jaydees. Het fraaie debuutalbum 'Work With What We've Got' van deze americanaformatie ligt ook alweer enkele maanden in de schappen: alle reden dus voor een gesprek met beide lokale veteranen.

Joop van der Kuip & Derrick van Schie

Joop van der Kuip & Derrick van Schie

“We kennen elkaar eigenlijk al een jaar of vijftien, zagen elkaar vaak bij concerten en in de kroeg,” steekt Derrick van wal. “Zo'n zes jaar geleden ontstond het idee om samen americana-covers te spelen.” “Toen hebben we een paar andere muzikanten gecontacteerd, onder meer Ewen [Vernal] en Maarten [van Damme], en zijn we als The Federales gaan optreden,” vervolgt Joop. “Dat was de basis voor wat nu The Jaydees heet.”

“Eigenlijk wilde ik al vanaf het begin ook eigen nummers maken,” vertelt Joop, “maar Derrick was er na Dearhunter [zijn band na Wealthy Beggar] aanvankelijk een beetje klaar mee. Na een jaar of twee, drie kreeg hij echter toch weer zin om zelf materiaal te schrijven.” “Dat ging uiteindelijk heel natuurlijk,” vult Derrick aan. “Het deed me ook goed om weer op die manier met muziek bezig te zijn.”

“Tenslotte hebben we Kees [Swanenberg] erbij gevraagd voor de drums, dat liep meteen gesmeerd,” gaat Joop verder. “Kees kan heel goed uit de voeten met rustige tempo's, weet hoe hij dynamiek kan aanbrengen in verstilde stukken. Onze muziek is erg laid-back, het gaat ons erom mensen echt aan het luisteren te krijgen. We wilden eerst ook een volledig akoestisch album uitbrengen. Dat is niet gebeurd, maar de sfeer op 'Work With What We've Got' is wel heel soortgelijk.”

“In de country gaat het er toch om dat je een verhaal vertelt met je liedjes, dus we besteden allebei veel aandacht aan de teksten bij onze nummers,” zegt Derrick. Joop voegt daaraan toe: “Dat Engels niet onze moedertaal is, zou je daarbij als een handicap kunnen zien, maar het geeft ook de mogelijkheid tot combinaties die voor een native speaker wellicht onverwacht zijn. Dat komt de poëzie dan weer ten goede.”

“Onze teksten zijn meestal beschouwelijk, voorbij de adolescente romantiek,” meldt Joop. Derrick legt uit: “We zitten natuurlijk ook allang niet meer in die levensfase. Dat zorgt er trouwens tevens voor dat we met meer dingen dan alleen muziekmaken rekening moeten houden, maar we hebben nog steeds de ambitie om iets aan de wereld te melden. We kunnen weliswaar niet continu optreden en hebben ook een aandachtig luisterpubliek nodig, maar kwaliteit boven kwantiteit is wat ons betreft geen probleem.”

“Als je zacht blijft spelen, krijg je de mensen vanzelf stil, houdt onze gitarist Maarten ons wel voor,” brengt Joop in. “Hij kan het weten, want net als onze bassist Ewen is hij heel veel op pad met bands. Qua repetities en optredens betekent dat wel dat we met hun agenda's rekening moeten houden. Gelukkig zijn het dermate goede muzikanten dat ze prima aanvoelen wat een stuk nodig heeft, zodat samen nummers uitwerken bijzonder vlot en soepel verloopt.”

“De muzikale kern van die nummers is overigens altijd heel simpel. Je moet in dit genre ook durven vertrouwen op je spontaniteit en een liedje laten zijn wat het is. Derrick heeft wel iets meer de neiging tot arrangeren dan ik, maar de basis blijft eenvoudig,” vertelt Joop. Lachend: “Ik ben ook gewoon een hele slechte gitarist, dus veel ingewikkelder kan ik het voor mezelf niet maken.”

“Wat het creatieve proces betreft loopt alles dus eigenlijk nagenoeg als vanzelf,” concludeert Derrick. “We zijn allebei alweer nummers aan het schrijven voor een volgende plaat. Deze maand staan optredens bij Bosvreugd en Wilhelmina op de planning, in het najaar willen we shows met Rob Klerkx & The Secret gaan doen. Als we in de toekomst nog regelmatiger kunnen optreden, zou dat mooi zijn.”

The Jaydees speelt op Pinkstermaandag 16 mei bij Bosvreugd in Tilburg en zondag 22 mei in Wilhelmina in Eindhoven. Het debuut 'Work With What We've Got' is te beluisteren op Spotify.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg