Thalamus brengt dromen tot leven

Wavekwintet presenteert nieuwe clip in de Hall

Wouter de Waal ,

Begin dit jaar lanceerde de uit Horst afkomstige, maar in Tilburg woonachtige groep Thalamus haar eerste EP 'Hands' met veel succes in poppodium Grenswerk. Bij die releaseshow werden opnamen gemaakt, die nu zijn verwerkt tot een clip voor het nummer 'Box Diamond', welke volgende week donderdag in Hall of Fame onder de noemer '3voor12 Tilburg Presents' vertoond wordt. Alle reden voor een gesprekje met frontvrouw Lotte en haar drummende broer Lennart Spreeuwenberg.

“We zijn een paar jaar geleden bij elkaar gekomen geïnspireerd door een band van vrienden, The Anaesthetics. Zo'n groep wilden wij ook wel, dus hebben we met een paar man de koppen bij elkaar gestoken en zijn we gaan repeteren. Binnen de kortste keren hadden we genoeg materiaal gereed voor optredens. Weliswaar is er pas sinds januari van dit jaar een EP van ons beschikbaar, maar eigenlijk hebben we inmiddels voldoende nummers geschreven voor vele nieuwe.”

“Hoewel we elkaar in Tilburg getroffen hebben, komen alle leden van Thalamus oorspronkelijk uit de omgeving van Horst, waar we trouwens ook tijdens de weekenden het repetitiehok induiken. Dat verklaart misschien wel mede waarom het voor ons zo vanzelfsprekend is om in een band te spelen. Er gebeurt daar immers heel veel op bandjesgebied – elk dorp in die buurt heeft wel een eigen soos waar je op een laagdrempelige manier podiumervaring kunt opdoen. Er worden ook aardig wat festivals georganiseerd waar je als beginnende band vrij gemakkelijk terecht kunt, zoals Prilpop in Sevenum en Knuffelbeer in America. Geen wonder dat er talloze groepen in evenzovele genres succesvol zijn: van garagerockband Afterpartees tot grindcorecombo Collision. Overigens hadden we al langer een paar lichtende voorbeelden in de regio. We mogen muzikaal dan wel niets gemeen hebben met Rowwen Hèze of De Heideroosjes, ze hebben wel laten zien dat je het als band ver kunt schoppen.”

“In onze eigen muziek kun je invloeden van wavegrootheden als Joy Division en New Order terughoren, maar tevens van atmosferische triphop en dromerige hedendaagse acts als Warpaint en Tame Impala. Onze bandnaam verwijst trouwens ook naar het imaginaire domein: de thalamus is dat deel van de hersenen dat tijdens het dromen autonoom actief is. Behalve mensen schijnen ook walvissen een tot zelfstandig functioneren in staat zijnde thalamus te hebben. Die dromen dus net als wij, en wel in verticale positie. Vandaar de afbeelding van een naar beneden gerichte walvis op de hoes van onze EP.”

“Aanvankelijk ontstonden onze nummers meestal uit jamsessies en kwamen de teksten achteraf. Tegenwoordig is het vaak zo dat we starten met een tekst (van Lotte) en daar een nummer omheen bouwen. Daardoor creëer je meer ruimte om een verhaal te vertellen, gebaseerd op persoonlijke ervaringen, die door metaforen gefilterd worden. Het gaat er namelijk niet om die ervaring letterlijk over te brengen, dat kan simpelweg niet, maar om de emoties die erdoor worden teweeggebracht bij de luisteraar op te roepen. Daarbij speelt de muzikale omlijsting uiteraard een belangrijke rol.”

“Nu we onze EP op de wereld losgelaten hebben, hopen we vooral veel op de planken te kunnen staan, ook buiten de regio. Er staat onder andere reeds een concert in Hoofddorp gepland, dus dat is alvast mooi. Daarnaast willen we natuurlijk steeds betere nummers maken. Vooreerst staat echter de presentatie van onze clip op de agenda, die eigenlijk één lange aftermovie bij onze releaseshow van 'Hands' begin januari in Grenswerk geworden is. Net als toen wordt het voorprogramma op deze avond verzorgd door Silent Runners, een Amsterdamse waveband die we tijdens Prilpop ontmoet hebben. Dat gaat vast weer een tof feestje worden.”

Thalamus presenteert de clip bij 'Box Diamond' op donderdag 17 maart in Hall of Fame. Hieronder kun je hem alvast op YouTube bekijken.