An Ocean of Storms vertaalt mystiek van maan naar aarde

Nieuwe Tilburgse postrock band laat er geen gras over groeien

Pieter Heijboer ,

"Tilburg zat kennelijk te wachten op een postrock band", zegt Tim van der Zanden, drummer bij An Ocean of Storms. De band is nog amper een half jaar oud en gaat bij het debuutoptreden openen voor Maybeshewill, een band die zowel bij genreliefhebbers als Tilburgers veel waardering oogst.

An Ocean of Storms is de nieuwe band van Vins van Loon, Bas van de Laar en Tim van der Zanden. De heren zijn bekend van andere Tilburgse groepen: Jacky Checker, Generaal Mus en Slakkengang. ‘Dromerige muziek’ geserveerd door 2 gitaren en drums. Van der Zanden die die drums verzorgt, vertelt over het nieuwe project.

Hoe zijn jullie bij elkaar gekomen?

Tijdens de afgelopen editie van Incubate kwam ik Vins tegen terwijl we wachtten om de band Shining te gaan zien in Midi. Hij zei: ‘ik wil graag een postrock band beginnen’. Dat vond ik een goed idee. We dachten gelijk aan Bas en een maand later zijn we gaan jammen. Het klikte meteen goed.

Jullie hebben geen basgitarist. Waarom niet?

Het is een artistieke keuze. Wij hebben niet het gevoel dat iets mist. De gitaren kunnen de lage tonen prima opvangen of we gebruiken een microsynth. We hebben er over nagedacht en vinden het zo goed.

Hoe klinkt An Ocean of Storms?

Muziek is een manier om verhalen te vertellen, een manier om de verbeelding van de luisteraar te laten spreken. An Ocean of Storms is letterlijk een mysterieuze plek op de maan. Dat mysterie klinkt in de muziek door. Het is dromerige muziek met wat heftigere stukken waar ik dan met name mijn stempel op heb gedrukt. Er heerst niet altijd een feel good vibe.

Hoe verschillen die stempels van jullie? 

Ik luister zelf veel blackmetal en maak bijvoorbeeld met mijn andere band Slakkengang bijna precies het tegenovergestelde van het dromerige An Ocean of Storms. Ik probeer met wat heftigere postrock mijn invloeden terug te laten komen. Er zijn zelfs stukken met double bass. We zoeken daar een goede mix in. Vins en Bas hebben weer hun eigen input die geïnspireerd is door bands als Explosions in the sky, Mogwai en Godspeed You! Black Emperor.

Het eerste optreden is meteen voor Maybeshewill. Hoe hebben jullie dat voor elkaar gekregen? 

Er was al sprake van een Maybeshewill-show toen wij begonnen. Nadat we een rauwe opname hadden opgenomen, hebben we die meteen doorgespeeld naar 013. Ze vonden het goed klinken. Dit is een droom die uitkomt. Met andere bands die ik heb gehad, ging het nooit zo snel. 

Hoe bedoel je?

We zijn nog niet heel lang bezig en hebben al opnames, een supportshow voor Maybeshewill en een optreden in Amsterdam Bij andere projecten die ik had, druppelde het naar buiten en dit gaat heel snel. Tilburg zat kennelijk te wachten op een postrock-band.

An Ocean of Storms opent 12 maart voor Maybeshewill in Extase in Tilburg. Kaartjes kosten 12,50 euro en zijn te bestellen via de website van 013.