Black metalterreur in Little Devil

Kogelgordels, ratelende drums en een dosis agressie

Pieter Heijboer ,

De laatste halte van de Nights of Terror-tour was zondagavond metalcafé Little Devil. Vier bands uit binnen- en buitenland brachten met hun zwarte metaal een tegengeluid op de dag des heren. Afsluiter was het veelzijdige Italiaanse Deathrow dat er voor koos zich maar van één kant te laten horen.

Ethraid Engrin

Het Groningse Ethraid Engrin begint het ritueel even na zessen. In januari speelde de band als vervanger op het Little Devil Ritual Black Fest. Vanavond slechts als trio in plaats van kwartet. Zanger/gitarist Infinitum en drummer Carchost leiden de groep. Voor optredens laten ze sessiemuzikanten opdraven, in het geval van vanavond de bassist. 

Bewapend met kogelgordels, spikes en corspepaint spuwen ze hun interpretatie van het zwarte geloof op de luisteraars. Hoge screams, tremelopicking en een dosis agressie. "Kom op kankerlijers", schreeuwt Infinitum. Niemand neemt er zichtbaar aanstoot aan en luistert het optreden aandachtig af. 

Streams of Blood

De Duitsers van Streams of Blood draaien sinds 2009 mee in het black metalcircuit. In de groep zitten ex-leden van ondere andere Darkened Nocturn Slaugthercult, Der Weg Einer Freiheit, Belphegor en Nargaroth. Niet de minste namen in het genre. Ter decoratie hebben de vijf heren twee pashoofden op versterkers geplaatst. De één met een gasmasker, de ander met een doek voor de ogen. 

De drummer valt op met zijn snelle strakke blastbeats. Het tempo ligt over heel de linie duidelijk hoger dan bij de eerste groep. De band heeft gekozen om het relatief donker te laten. Er is geen sprankje licht te krijgen tussen de haatdragende, antihumanistische boodschap van Streams of Blood. 

Ars Veneficium

De drummer van Ars Veneficium ragt er ook op los. Zelfs met zoveel enthousiasme dat hij de bovenste helft van zijn hihat verliest. Een ander bandlid met veel bezieling is de zanger. Met grootste poses en handgebaren verkondigt hij de uitgesproken satanistische black metal. Titels als 'Torment Feeds the Act of Satan' en 'Worship the Goat' laten daar geen twijfel over bestaan. 

Verwijzingen naar de sound van het Noorse Gorgoroth zijn niet ver weg. De twee gitaristen zorgen voor genoeg melodie waar de bassist zich ook wel eens interessant genoeg bijvoegt. Dat lukt op plaat heel goed, maar dat komt vanavond door een rommelig geluid niet goed uit de verf. 

Deathrow 

Het slotstuk komt van de hand van het Italiaanse Deathrow. De songwriter, gitarist en zanger heeft drie andere muzikanten meegenomen om zijn werk live te spelen. Hij is officieel het enige bandlid van Deathrow en drumt daarnaast sinds 2 jaar bij het Franse Blut Aus Nord. 

Vanavond houdt hij het bij zijn gitaar en zang. Deathrow is band met verschillende gezichten. Eerdere albums bestaan uit lange uitgesponnen en minimalistische composities. Het nieuwe materiaal heeft meer pit en leunt meer op een echt metalgeluid. In Little Devil komt met name dat recentere geluid aan bod. Ook bij Deathrow moet een podiumstuk het door enthousiamse ontgelden. Deze keer stoot de gitarist per ongeluk zijn monitor op de grond. Met behulp van wat luisteraars schalt de black metalgitaar verder.