Convoy presenteert clip bij debuutsingle Pious

“We maken muziek vanuit ons onderbewuste”

Laurien de Feijter ,

De ambitieuze indierockband Convoy bevindt zich in een cocon die klaar is om te ontpoppen. Begin voorjaar maakten we al kennis met de muziek van deze Rockadamie-band. Nu is het de hoogste tijd om in gesprek te gaan met deze muzikanten, want ze hebben namelijk hun debuutsingle ‘Pious’ uitgebracht met een videoclip.

Ze beschrijven hun eigen muziek als atmosferische rock van Warpaint en de hypnotiserende sound van Beach House. Niets is minder waar, maar slagen gelukkig wel in het creëren van hun eigen sound. Kleurrijke composities met psychedelische en atmosferische tonen en een hypnotiserend geluid. “We luisteren eigenlijk naar alles wat indie is, maar vooral naar Warpaint, Beach House en The National.” Convoy maakt geen feestmuziek, daar zijn ze zich ook bewust van. “Het is daarom heel belangrijk dat wij een beleving kunnen creëren bij mensen. Het optreden moet atmosferisch zijn en mensen bereiken die wij niet kennen.”

Klik 
De band bestaat uit vier leden verspreid over Nederland. Hun paden kruisten op de Rockacademie. Thuur als gitarist, Ruben de drummer, Julius de bassist en frontvrouw is de Amsterdamse zangeres Fannah. “De eerste keer dat ik Ruben zag, had hij een shirt aan van een band waar ik ook fan van ben: Tame Impala, daar sprak ik hem over aan”, vertelt Julius. “Op de Rockacademie kies je je eigen band. Bij ons leek alles als puzzelstukjes in elkaar te vallen. We hebben een klik met elkaar en we vinden dezelfde muziek te gek, daar hebben we elkaar op uitgekozen.”

De frontvrouw met een ongelooflijke stem en een bos krullen is tevens de creatieveling achter de teksten. Fannah is sinds haar negende bezig met verhalen en gedichten schrijven, vanaf haar twaalfde begon ze met zingen. Het duurde even voordat zij die twee kwaliteiten met elkaar combineerde. “Dat gebeurde op een open dag waar er presentaties van het conservatorium plaatsvonden. Zo kan het dus ook, dacht ik.”

Pious ontstond tijdens een van de repetities, waar de band vrij beperkt was. “We misten wat spullen, Fannah miste bijvoorbeeld haar microfoon. De tekst had Fannah al eens geschreven en het in elkaar zetten ging eigenlijk vrij snel, één van de snelste nummers denk ik. We waren gelijk heel erg tevreden over Pious, het nummer was grofweg al gelijk goed.” Het nummer neemt je even mee naar een andere plek en laat je enkele centimeters boven de grond zweven.

Clip
“Sommige mensen hebben de behoefte aan een visualisatie om te begrijpen wat wij met onze muziek bedoelen. De videoclip is een aanvulling op het nummer”, vertelt Ruben. “Het bedenken van het concept en het uitvoeren heeft een weekje geduurd.” Erg snel, maar de outcome is toch professioneel. Bijna alle spullen hebben ze bij de kringloopwinkel opgepikt en wit geverfd. “We moesten 3x terug om nieuwe spuitbussen te halen” wordt er gegrinnikt door Thuur. De clip werd opgenomen in een leegstaand schoollokaal ergens in Tilburg. De opnames duurde zo’n 2 dagen, met hulp van een regisseur en cameraman.

De kleuren die de band heeft gebruikt in de videoclip slaan terug op het artwork van Pious. “Het begin was wel heel spannend, alles moest in 1 keer goed gaan met omgooien van de verf”. “Na het opnemen van de clip hadden we hagendissenhuidjes van de opgedroogde mengelmoes van verschillende kleuren verf.”

De band kondigt aan dat we dit jaar een debuut-EP kunnen verwachten, waar Pious uiteraard ook op te vinden zal zijn.