Gifgrond viert vijftigste editie met Cordyceps, Lucia Lip en heel veel DJ's

DMDN, Sampelmans, Ibrahim Kazoo III en Down The Rabbit Hole alle van de partij

Wouter de Waal ,

Sinds de start van het initiatief in 2007 is Gifgrond met een hele reeks van even onregelmatige als onvoorspelbare bijeenkomsten een begrip in Tilburg en wijde omgeving geworden. Afgelopen zaterdag zag dit kleurrijke ondergrondse festijn Abraham dan wel Sarah dan wel een combinatie van beide stamoudsten: tijd voor een jubileumfeestje dus, opgeluisterd door een tweetal acts, vier DJ's en een ongekende hoeveelheid gewone en minder gewone bezoekers.

CORDYCEPS

De vloer van de voormalige metaalwerkplaats wordt tegen de klok van tienen eerst bezet door het jeugdige Belgische duo Cordyceps. Wikipedia leert ons dat deze naam naar een schimmelfamilie verwijst, waarvan het meest befaamde lid in het oude Tibet als afrodisiacum gebruikt werd. Opwindend zijn de door bas, gitaar, laptop en effecten gecreëerde stukken van deze jongens inderdaad zeker, hoewel hun dikwijls aangewende, vernuftig in elkaar grijpende repetitieve loopjes op de snaarinstrumenten ons eerder vagelijk aan het Afrikaanse continent dan aan het Verre Oosten doen denken. Met een fraaie aaneengeregen set, waarin de veelal door een keur aan percussieve elektronische geluiden voortgestuwde nummers moeiteloos in elkaar overvloeien, zorgen de beide Belgen voor een energieke start van de avond.

LUCIA LIP

Aan energie heeft de Berlijnse Lucia Lip ook bepaald geen gebrek, zo weten we nog van een vorige Gifgrondsamenkomst, waarbij de artieste gehuld in een lange groene jas met naar al gauw bleek opvallend weinig eronder kriskras door de ruimte beende en de aanwezigen met haar stem en lijf bestookte. Die confronterende attitude blijkt vanavond gelukkig nog steeds intact, maar heeft ontegenzeggelijk een meer exuberant karakter gekregen: Lip beweegt zich ditmaal niet door het publiek als een donkere noise-, maar veeleer als een kleurige wavegodin, al zingende (en ja, een enkele keer ook krijsende) opduikend op de meest uiteenlopende plekken, het publiek voortdurend uitdagend tot respons en beweging. Een zeer toepasselijke performance gezien het bijzonder feestelijke karakter van de avond, en tevens een prima opmaat naar het nachtprogramma, dat voor de gelegenheid bestaat uit sets van het ganse kwartet der huis-DJ's dat Gifgrond in de loop der jaren aan zich heeft weten te binden – Tilburgers DMDN en Sampelmans, Dordrechtenaar Ibrahim Kazoo III en Down The Rabbit Hole uit Breda. Niet alleen wat draaiers betreft is het vandaag overigens een drukte van belang, want ook andere artistiek geïnteresseerde stervelingen zijn voor deze jubileumeditie in abnormaal groten getale op komen draven. Een betere illustratie van wat dit initiatief in de loop der jaren teweeg heeft gebracht kun je je toch niet wensen?