3voor12 Tilburg Tipt!

Deze concerten mag je niet missen in de maand juni

Redactie 3voor12 Tilburg ,

Openluchtfestivals als Best Kept Secret en Festival Mundial domineren tezamen met talloze afstudeerpresentaties in onder meer Paradox, Theaters Tilburg en 013 de agenda van de eerste echte zomermaand. Daarnaast gaan muziekcafés als Cul de Sac en Little Devil echter ook ijverig door met programmeren. Een bescheiden doorsnede van het overvloedige aanbod vind je hieronder.

MARCH + HARSH REALMS – 2 JUNI, CUL DE SAC
De Cul is deze maand prima op dreef wat concerten betreft, en vliegt direct sterk uit de startblokken met een albumpresentatie van March, een punkrockbende uit Breda die met dank aan Erik van Haaren een scherp Tilburgs randje heeft gekregen. Het voorprogramma wordt verzorgd door Harsh Realms, dat twee weken later ook bij de uitverkochte show van The Offspring in 013 present is.

GIG CITY II: THALAMUS + FOOL MOON + PULSE + BEROERTE – 3 JUNI, V39
De eerste vrijdag van juni blijkt voor veel podia in deze stad de geknipte dag om aanstormend talent aan het publiek te presenteren: terwijl in Paradox de halve finale van de Dutch Jazz Competition plaatsvindt en Hall of Fame middels To The Max jonge hiphoppers ruim baan geeft tijdens de zesde editie van Talent Meets Talent, kun je in V39 van vier lokale rockbands genieten dankzij Gig City.

WATERJUMP FESTIVAL – 4 JUNI, WATERJUMP
De Waterjump heeft zijn naam de laatste dagen van mei ongetwijfeld meer eer aangedaan dan die lief is, maar hopelijk is het er tegen zaterdag droog genoeg voor een festival, waar onder meer Rico en A.R.T., Zwart Licht en Timmie X Jay X Aap garant staan voor het hiphopdeel van het program, en Gerson Main en Vince Irie enkele liedjes voor hun rekening nemen. Dat wordt vast reuzeleuk.

STRANGERS AMONG BEARS + RISE A THOUSAND – 10 JUNI, LITTLE DEVIL
Zoals gebruikelijk is er ook deze maand weer geen gebrek aan coole shows in Little Devil. Twee dagen nadat de Amerikaanse spacerockers van Farflung het café aandoen, is het tijd voor plaatselijk geweld in de gedaante van het hedendaagse metal/hardcorecombo Strangers Among Bears, dat zijn nieuwe EP presenteert. Het immer energieke Rise A Thousand maakt dit gratis festijn compleet.

BANGANA INVITES: IVY LAB – 11 JUNI, KLEINE ZAAL 013
Zin om eens een zaterdagnachtje door te halen? Dan helpt het bizar genaamde lokale DJ-collectief Banganagangbangers je aan een goede aanleiding. Niet alleen presenteren ze hun nieuwe EP 'King Abbott' (die trouwens ook op de Luisterpaal staat), ook nodigen ze een hele hoop vage vrienden en bekenden uit, waaronder het trio Ivy Lab, waarmee je de kleine uurtjes vast heel aardig doorkomt.

MATTEO MIJDERWIJK FT. OENE VAN GEEL & DYANE DONCK – 17 JUNI, PARADOX
Paradox gaat zijn laatste maand voor de traditionele zomerstop in, een tijd die net als voorgaande jaren vooral in het teken staat van afstudeer- en aanverwante presentaties. Daarnaast vind je deze vrijdag echter ook een concert in het kader van het talentenproject New Arrivals, waarbij Matteo Mijderwijk zijn aanzienlijke pianokunsten solo en in triobezetting mag vertonen. Toegang is vrij.

BEST KEPT SECRET – 17, 18 & 19 JUNI, BEEKSE BERGEN
Ieder bevolkingssegment heeft zo zijn eigen feestjes om naar uit te zien, en voor de indie- en hipsterkinderen geldt Best Kept Secret nu al voor het vierde jaar op rij als de plaats waar je moet zijn om met soortgenootjes te schommelen en gevestigde en opkomende acts te bezichtigen. Het programma biedt ook ditmaal weer heel veel soeps, dus knotje in het haar en op naar Hilvarenbeek.

THE INVICT + SPLINTERBOMB + PERSISTENSE – 23 JUNI, EXTASE
Op donderdagen geeft Extase regelmatig prille bands de ruimte om zich aan het publiek voor te stellen. Zo treden drie weken hiervoor Madams, Down The Hatch en Fort 99 aan, terwijl de week hierna Superstone, Sharp Dressed Man en Decay op het programma staan. Vanavond is het echter aan The Invict, Splinterbomb en Persistense om het rockcafé op de grondvesten te doen trillen.

AN EVENING WITH: THE BRIAN JONESTOWN MASSACRE – 24 JUNI, KLEINE ZAAL 013
Volgens de website van het poppodium is het nog nooit eerder vertoond, maar deze vrijdag is het dan zover: de psychedelische indierockers van The Brian Jonestown Massacre spelen voor het eerst in 013. Tilburgse (en andere) fans hebben trouwens nog meer reden om zich op dit optreden te verheugen, want het belooft een avondvullende show te worden. Vooral langskomen kortom.

FESTIVAL MUNDIAL – 25 & 26 JUNI, SPOORZONE
Op de kop af een week na het jeugdige Best Kept Secret treffen we de veteraan onder de Tilburgse festivals aan: Mundial, dat weliswaar van karakter veranderd is, maar nog steeds een mooi mondiaal programma kent, variërend van de woestijnklanken van Tinariwen tot de Groenlandse geluiden van Nive & The Deer Children, om nog te zwijgen van lokale helden als Tom Maas en The Jaydees.

HALLO VENRAY – 28 JUNI, CUL DE SAC
Tijdens het staartje van de maand kunnen rockliefhebbers zich de vingers aflikken bij verscheidene concerten in Cul de Sac: twee dagen voor Automatic Sam en Valour Up Twice de temperatuur in de kuil tot grote hoogten zullen doen stijgen, komen niemand minder dan Henk Koorn en kornuiten het café met een try-out verblijden. Daar moet iedere oudere jongere uiteraard bij zijn, Venrayer of niet.

MMM PRESENTS: HYPNOS + STONE IN EGYPT – 30 JUNI, LITTLE DEVIL
In Little Devil staat aan het einde van juni ook heel wat op stapel, te beginnen met enkele 013-op-locatie-evenementen waarbij Unsane, Sofy Major en de Nightbirds met Lecherous Gaze en Need in de achterzaal neerstrijken. Mario's Metal Mania laat zich ook niet onbetuigd en zet op de laatste dag van de maand twee fraaie stoneracts neer, die de heavy seventies even opnieuw tot leven wekken.