Hallo Venray bedient fans op hun wenken met try-out... Hallo Venray bedient fans op hun wenken met try-out...

...maar blijft eigenwijs

, Elysa van der Ven

Hallo Venray bedient fans op hun wenken met try-out...

...maar blijft eigenwijs

Elysa van der Ven ,

Zanger Henk Koorn verscheen in netkousen en met pogostick op het podium toen Hallo Venray in 1992 Pinkpop opende. Het rocktrio gaat al even mee: dertien albums, en een naam die gebaseerd is op NCRV-programma Los Vast – dat al sinds de jaren negentig niet meer uitgezonden wordt. Kunnen we dan voorzichtig zeggen dat Hallo Venray onder de categorie ‘oud maar goud’ valt? Niet helemaal. “Wij gaan nieuwe liedjes spelen vanavond”, zo kondigt de band zichzelf aan in Cul de Sac.

Hallo Venray in Cul de Sac.

Hallo Venray in Cul de Sac.

De woorden zijn nog maar amper uitgesproken, of drummer Henk Jonkers gaat helemaal los. En hij is niet de enige: voor een volle Cul de Sac trekt het trio uit Den Haag met de minuut – langer duren veel nummers niet – de aandacht strakker aan. Een try-out, wat nieuwe ditjes, wat oude datjes en we zitten wel gebakken: dát moeten de nonchalante rockers van Hallo Venray gedacht hebben toen ze besloten neer te strijken in ons ontvankelijke Tilburg. Voor een ietwat onzekere, succesvolle dertiger in een garageband zou dat een gigantische inschattingsfout kunnen zijn. In dit geval is het – ja, toch wel – goud.

Het is dan ook best een kunstje: ‘oude’ rock spelen met een bevlogen, jonge inslag. Aan de uitstraling van de performance is dat niet te danken: netkousen en pogostick hebben plaatsgemaakt voor heupbroeken en grijs haar. Toch blijven nummers over drank en leren jasjes het gewoon goed doen. Voeg daar wat sentiment aan toe door het herhalen van een wanhopige, snerpende ‘love me’ en je hebt de aandacht te pakken van een tjokvol café dat voor minstens de helft uit trouwe fans bestaat. Ondanks de aankondiging van nieuwe nummers, wil Hallo Venray vanavond dan ook best even die trouwe fans belonen. Zo had het trio kúnnen stoppen met spelen toen de laatste noot van de geplande set klonk - maar dat gebeurt niet. Nee, om de intense luistersessie te belonen, is de keuze nu aan het publiek. En dat maakt daar volop gebruik van. 

Your space or mine?

Hallo Venray in Cul de Sac.

Hallo Venray in Cul de Sac.

Want waar de oude liedjes vooral gemakkelijk te verwerken zijn en een rits nostalgische glimlachjes verzorgen op de voorste rij, vragen de nieuwe nummers om wat meer toegespitste aandacht. Psychedelisch, langzaam en gedoseerd: de band verdiept haar oude geluid zonder daar de verbittering in te laten doorklinken van een act die al bijna dertig jaar meegaat. Dat gegeven maakt het des te meer verassend dat Koorn – als enige van de huidige formatie vanaf het ontstaan bij de band – om bevestiging vraagt: “Vinden jullie het wel leuk?” Een vraag die – hoewel alleszeggend over de toewijding waarmee Hallo Venray haar fans benadert – bijna aandoenlijk retorisch is. We hebben het hier tenslotte over een publiek dat broos van de benauwdheid droge gitaarrock staat in te ademen en geen stap richting de verkoelende uitgang zet. We hebben het hier over een band die tot allerlei uitersten in staat is om de show te stelen. “Your space or mine?”, is de vraag die prijkt op het shirt van Koorn, een vraag die ongetwijfeld meer prangend is. Het antwoord? De mannen van Hallo Venray aim to please, maar doen uiteindelijk vooral waar ze zelf zin in hebben.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg