3voor12 Tilburg tipt: Stukafest 2016

Wat speelt er dit jaar op het studentenkamerfestival?

Jessy de Cooker ,

Met Stukafest 2016 voor de deur is het tijd om te kijken wat de zevende Tilburgse editie van het studentenkamerfestival op muziekgebied allemaal te bieden heeft. Zoals ieder jaar is het programma divers en kriskras verdeeld over de stad. Dat belooft wat. 3voor12 Tilburg pikt er vijf bands uit die je gezien moet hebben.

Bells of Youth opent het bal

We kennen de dames van Bells of Youth als de meisjes van de toegankelijke indiefolk die een glimlach op je gezicht tovert. Nummers als Physical en Shoot en het album Boy maakten van 2014 en 2015 goede jaren voor de groep uit Den Haag. Dat zagen we ook tijdens de 3voor12 Tilburg Acoustic Sessions in 2014. Ze starten 2016 op het Stukafest, waar ze in Theater De Boemel vanaf 17.30 uur de avond openen. Als we de nieuwe single Arcadia moeten geloven, lijkt Bells of Youth een andere weg in te zijn geslagen. We zijn benieuwd. 

De mannen achter Ferry van de Zaande

De oplettende carnavaller moet de afgelopen jaren vast wel de carnavalskrakers De Gròzzie van Mèn Buurvrouw en Speciaole Friekendèl zijn tegengekomen en het is een publiek geheim wie er nu achter de rasechte Tilburgse volkszanger Ferry van de Zaande zit, maar voor Stukafest stappen Frans van der Meer en Lex van Egmond uit de schaduw. Het duo maakt Nederlandstalige blues met zowel een humoristische als melancholische knipoog. Zeker wat anders dan carnavalshits en te zien bij Julia op Koopvaardijstraat 104.

Jack and The Weatherman scoort met eenvoud

Dit akoestische duo uit Haarlem scoort hoge ogen via hun YouTube- en Soundcloudkanalen en ook op Spotify zijn de mannen naar eigen zeggen al meer dan zes miljoen keer gestreamd. Denk bij Jack and The Weatherman aan lekker in het oor liggende tokkeldeuntjes en soms zelfs een bassdrum. Het is niet moeilijk wat Jack and The Weatherman doet, maar het scoort oh zo goed en dat gaat het ook doen tijdens Stukafest. Inluistertip voor deze act bij Gioya en Tim aan de Primus van Gilsstraat 34: het zomerse Free

The Hague Blues Orchestra

Het verste ritje moet je deze Stukafest maken voor het optreden van The Hague Blues Orchestra aan Apennijnenweg 4, net onder de Ringbaan Zuid. Maar het is de extra kilometers zeker waard, want de jongens uit Den Haag maken psychedelische kwaliteitsmuziek, die ze zelf omschrijven als psychedelische fuzzsurf. Laat maar komen! 

Tilburgs The Love Albatross mag schuren op Afterparty

Wie na drie rondes Stukafest nog geen last heeft van de kuiten en ook nog niet wil gaan slapen, kan na de laatste ronde afzakken naar de Bolle voor de Stukafest Afterparty. Het Tilburgse The Love Albatross zal het feestje extra cachet geven. De driekoppige rockband stond afgelopen jaar al op Mundial. "Zonder schaamte en met een overdosis energie spelen deze jongens een liveshow waarin de ene na de andere ijzersterke song je om de oren vliegt. Verstop je dochters en voor de zekerheid je moeder ook, want geen mens is veilig voor deze hooks en riffs," werd toen aangekondigd. Laat mijn moeder nu toevallig niet op het Stukafest zijn. 

Stukafest is een door Nederland trekkend festival voor en door studenten, bestaat 17 jaar en doet Tilburg voor de zevende keer aan. Het programma is meer dan alleen muziek, in de verschillende studentenkamers zijn er ook lezingen van onder meer schrijver Kluun, is er cabaret van cabaretier Herman in een bakje Geitenkwark en zijn er dansvoorstellingen van Vos en Frankel. De avond bestaat uit drie rondes, waarbij iedere studentenkamer de hele avond één act onderbrengt die drie keer optreedt. Kaartjes zijn nog te vinden via de website van Stukafest en zijn €15,- voor de preparty, drie acts en het eindfeest in Bolle.