3voor12 Tilburg Tipt!

Deze concerten mag je niet missen in de maand december

Redactie 3voor12 Tilburg ,

De wintermaand staat van oudsher in het teken van het Stranger Than Paranoia festival in Paradox. Ditmaal kun je echter eerder in december al volop genieten van een stevige tweedaagse editie van Incubate, dat dit jaar zowaar voor de derde keer bezit neemt van onze stad. Een veelheid aan (gratis) optredens en presentaties op talloze plaatselijke podia maakt deze feestelijke maand compleet.

YUNG INTERNET – 2 DECEMBER, HALL OF FAME
Mede dankzij de inspanningen van lokaal platform To The Max begint de Hall zich steeds meer te ontpoppen tot the place to be om nieuw hiphoptalent te ontdekken. Op de eerste vrijdag van de maand komen de hippe Amsterdammers van Yung Internet er voor free wifi zorgen, gesteund door de aanstormende acts Aristoteles Mendes en Wakeem & T.Dutty uit onze eigen regio. Ben erbij.

HEIN AUGUSTIJN – 4 DECEMBER, PARADOX
Achter deze rijmende naam, die herinnert aan vervlogen tijden, gaat een liedschrijver schuil die zich laat inspireren door grootheden van de Amerikaanse plattelandsmuziek als Willie Nelson en Johnny Cash, en die je onder meer kunt kennen van het plaatselijke folkgezelschap Vandiekomsa. Deze zondagmiddag presenteert hij zijn nieuwe cd ‘Niets Voor Mij’ in Paradox. De entree is volledig vrij.

SODAPOP: KLAASKWADRAAT + OKWARO + MALIBU – 8 DECEMBER, EXTASE
Over gratis concerten gesproken: daar grossiert Extase deze maand in. Een week nadat lokaal combo Moeders Mooiste samen met de ‘Broeders Van Andere Moeders’ de achterzaal van het café op stelten komt zetten, kun je voor niets getuige zijn van de prille performers van KlaasKwadraat, Okwaro en Malibu, die tezamen het gehele spectrum van ruige rock tot reggaepop bestrijken.

VANT + CALL IT OFF – 9 DECEMBER, KLEINE ZAAL 013
Voor degenen die in december alweer reikhalzend uitzien naar het (buiten)festivalseizoen, staan vandaag twee zonnige poppunkbands voor je op het programma in 013. De Britse mannekes van Vant pakten deze zomer al vele festivalgangers in met hun nog zeer bescheiden, maar aanstekelijke repertoire, terwijl de gasten van Call It Off ook al tijden goede sier maken in deze contreien. Feest.

INCUBATE – 10 & 11 DECEMBER, DIVERSE LOCATIES
Lievelingsfestival Incubate pakt dit jaar nog éénmaal uit met tientallen artiesten, waaronder de Japanse held(inn)enband Boris, die het album ‘Pink’ integraal gaat uitvoeren. Zit je krap bij kas? Geen nood, Tilburgse minima kunnen gebruik maken van de meedoenregeling, en als je die niet hebt, kun je zondag overdag nog steeds gratis Incubate Zero-bandjes kijken. Gewoon gaan dus.

TEMKO – 14 DECEMBER, PARADOX
Halverwege de maand ben je voor vrij vertier bij Paradox aan het juiste adres. Een dag voordat IEMES-studenten uitpakken met het door henzelf georganiseerde festivalletje Letter 1, maken de mannen van Temko hun opwachting op het Paradoxpodium met hun ‘Mixed Minimal Chamber Metal’, zoals het viertal zijn eigenzinnige muziek gedoopt heeft. Altijd leuk om mee te pikken.

TUBE: MR VAST + MCHNRY – 16 DECEMBER, HALL OF FAME
Het onregelmatig terugkerende indie-evenement Tube kent deze maand ook weer een mooie editie. Ditmaal zijn Mr Vast en het illustere duo Mchnry te gast in de Hall: twee acts die zowel wat muziek als wat visuele presentatie betreft garant staan voor een extravagant spektakel dat bezoekers zeker niet onberoerd zal laten. Alle reden om deze vrijdag eens poolshoogte te gaan nemen kortom.

PELGRIM – 17 DECEMBER, EXTASE
Liefhebbers van het hardere werk worden dit derde weekeinde van de maand op hun wenken bediend door Extase: nadat Green Lizard en Coppersky het café aangedaan hebben, is het tijd voor de metaaltechneuten van Pelgrim om hun vijfjarig bandjubileum te vieren. De vrienden van Raven Called Sin, No Loose Ends en Ocean Depths zijn ook uitgenodigd en de toegang is vrij – dolle pret.

STEAK NUMBER EIGHT + AN EVENING WITH KNIVES – 22 DECEMBER, LITTLE DEVIL
Nu we het dan toch over het hardere werk hebben, mag Little Devil natuurlijk niet ontbreken. Het café heeft in december weer ampel gratis evenementen op de rol staan, van een open Birthday Bash tot een thrash- en een hardcore/punkavond die respectievelijk door Mario’s Metal Mania en John Milkman georganiseerd worden. Iets prijziger, maar wel atmosferisch is bovenstaande double bill.

STRANGER THAN PARANOIA – 23, 27, 28 & 29 DECEMBER, PARADOX
Het staartje van de maand wordt net als de voorgaande jaren (of decennia, mag je onderhand wel stellen) in beslag genomen door Paul van Kemenades improvisatiefestival Stranger Than Paranoia, dat wederom een keur aan bekende en minder bekende topmusici heeft weten te strikken. Ben je vijfentwintig jaar of jonger? Dan mag je iedere avond al voor een tientje naar binnen. Tof toch?

TAXIDERMIST + PARAMATMAN – 29 DECEMBER, CUL DE SAC
De Cul heeft in december ook weer een fijn programma, met enkele 013-op-locatie-shows en verscheidene (gratis) eigen concertavonden, te beginnen met The Future’s Dust op de eerste van de maand. Een kleine twee weken later tref je er Everyday Robots en No More Jack, en als je dan weer twee weken vooruitspoelt, kom je uit bij Taxidermist en Paramatman voor een rockend uiteinde.

DISQUIET – 30 DECEMBER, LITTLE DEVIL
Een café dat uiteraard ook wel kaas gegeten heeft van een rockende jaarsluiting, is Little Devil. Eenzame kerstkinderen kunnen als altijd hun lol op bij Jingle Bell Hell en Kots Op Kerst tijdens eerste en tweede Kerstdag, maar ook de stille tijd tussen Kerstmis en Nieuwjaar wordt helemaal gratis en voor nop van de broodnodige onrust voorzien door de melodieuze thrashband Disquiet.