Mr Vast blaast klassieke narrenrol nieuw leven in

MCHNRY opent avond vol performancegeweld in stijl

Maarten de Waal ,

Nu het misschien wel laatste Incubateweekend langzaam maar zeker verder in het geheugen wegzakt, zal menig liefhebber van muzikale buitenissigheden moeite hebben niet aan melancholie ten prooi te vallen. Gelukkig is daar een kleine week later Mr Vast om ons ervan te overtuigen dat er ook na Incubate nog leven is voor alle vrienden van het verrassende en vreemde. Een verslag van een memorabele vrijdagavond in de Hall.

MCHNRY

In het voorprogramma vinden we de half-lokale helden van MCHNRY, die met hun bijzondere mix van muziek en performance art al eerder de aandacht trokken van deze site. Het is alweer een tijd geleden dat we ze live aan het werk zagen, en de act blijkt zich in de tussentijd enigszins te hebben geëvolueerd: Alvorens hij het grote karton in het midden van de zaal met verf te lijf gaat, maakt visueel artiest Levi eerst enkele kleine tekeningen die hij meteen uitdeelt aan een paar uitverkoren omstanders. Een heel aardige geste. Al snel wendt hij zich echter tot het grote witte vlak, om daar begeleid door de opzwepende klanken van zijn kompaan Arnold op de hem kenmerkende expressieve wijze een soort action painting te laten ontstaan (die verdacht veel weg heeft van een kerstboom, zoals een buurvrouw terecht opmerkt – ach ja, het is er de tijd van het jaar voor). Hiertoe benut hij deze keer ook zijn vingers; een schildertechniek die vele aanwezigen zal herinneren aan hun paradijselijke, meer tactiel ingestelde vroege kinderjaren. Na enkele handafdrukken op het vel geplaatst te hebben (wellicht refererend aan de eerste kunst der prehistorische grotbewoners), werkt Levi zijn groen-witte creatie af met wat kleurige accenten, om vervolgens met de hulp van enkele toeschouwers het werk op de grond te leggen en aan een houtskoolwerkje te beginnen, waarbij de mond, zoals bij eerdere performances, ook het nodige te verduren krijgt (ervan uitgaande dat het niet echt plezierig is om op houtskool te kauwen). De van nature meer op de achtergrond opererende Arnold laat zich vanavond opvallend veel zien, met zijn gitaar dartelend om zijn ingespannen werkende wederhelft. Een stuk spannender dan Bob Ross, deze muzikale les in spontaan schilderen.

MR VAST

Het daaropvolgende optreden van Mr Vast ‘spannend’ noemen, is echter bijna een understatement. De creatieve duizendpoot en wereldburger met Engelse tongval overrompelt ons vanaf het begin van zijn set met een mix van verkleedpartijen, practical jokes (zoals een ballon die aan een touwtje in het rond zoeft en een op gepaste tijden ‘meezingend’ damesmondje), intelligent humoristische teksten en oh ja, ook nog een eclectische muzikale hutspot van hiphop, soul, elektronica en alles wat hem verder maar bij de realisatie van zijn unieke artistieke visie van pas komt. Rode draad door zijn optreden is de strijd om het bestaan van de in steeds hachelijker omstandigheden verkerende hedendaagse mens, die op zijn pad vele schier onoverkomelijke hindernissen vindt, zoals toast die altijd met de besmeerde kant op de keukenvloer valt, opdringerige partners die er een vals romantisch beeld van de liefde op na houden, maar vooral zijn eigen diep gezetelde angst voor het licht. Komisch bedoelde muzikale acts zijn er in overvloed, maar performers die het publiek van begin tot eind weten te boeien en daadwerkelijk aan het lachen krijgen zijn zeldzaam – dit is er zo één. Uiteindelijk worden de mensen die zich het dichtst bij het podium wagen zelfs nog beloond met wat gratis in het rond gesprenkelde rum via een even bizarre als ingenieuze hoofdtooi met vloeistofreservoir. Intelligent topvermaak van een der bovenste planken, waarbij u gewoon aanwezig had moeten zijn. Was u er onverhoopt niet? Dan mag u zichzelf een klein klapje tegen het voorhoofd geven, maar niet getreurd: U krijgt hedenavond in Rotterdam een herkansing, tijdens het Ver Uit De Maat-festival in WORM. Wees erbij en ervaar de narrenpret van weleer, voor de moderne mens op smaak gebracht met de zegeningen der elektriciteit.