10 Tips voor Paaspop 2016

Van homo-erotische cockrock tot credible hiphop; de must-sees in Schijndel

Freek Verhulst ,

Op Goede Vrijdag barst morgen in Schijndel Paaspop weer los. Drie dagen lang doet 3voor12 Tilburg samen met 3voor12 Breda en 3voor12 Eindhoven live verslag van Brabants grootste voorjaarsfeest, dat zich de laatste jaren steeds meer kenmerkt door een bijzonder diverse line-up. Naast grote headliners als Underworld en The Prodigy staan er ook dit jaar spannende kleinere namen uit vooral rock, dance en hiphop. 3voor12 Tilburg licht in aanloop naar het festival alvast tien acts uit die je niet mag missen.

1. Rectum Raiders

Vorig jaar de verrassende Nummer 1 van onze Paaspop Top 20, dus mocht je ze afgelopen editie hebben gemist, dan mogen de Nijmeegse cockrockers dit jaar zeker niet op je checklist ontbreken. Op het themafeest Laten We Elkaar Geen Mietje Noemen zorgden de geile beren van Rectum Raiders er met Schültenbräu, gemaskerde seksslaven en gierend hormonale hairmetal voor dat Paaspop massaal anaal ging in de Loco Royale. Met het nummer Dog Life hoopten ze als Zwitserse deelnemer (een van de leden heeft een dubbele nationaliteit) Douwe Bob af te kunnen troeven op het Songfestival, maar zover mocht het niet komen. Misschien zagen de altijd nuchtere Zwitsers er de humor niet zo van in, maar in het altijd goedlachse Schijndel wordt het gegarandeerd weer een feestje.

Vrijdag 25 maart, Thunderbolt, 17:30 - 18:30.

2. Eegah

Over hormonale cockrock gesproken: de oermannen van Eegah zijn weliswaar niet in de officiële timetable van Paaspop opgenomen, maar hun show in de House Of Wax is er op vrijdag ook zeker een om niet te missen. Op Incubate lieten de bebaarde alphamannen van de Tilburgse rock 'n roll al zien met hun stone-age rock te kunnen 'rocken als fucking Bon Jovi', zoals ze het zelf zeiden. Aangezien dat hun tweede gig ooit was, belooft dat veel goeds voor Paaspop nu de twee wat vaker op de planken hebben gestaan. Lees ook het bijzondere voorstel-interview dat 3voor12 Tilburg destijds met Eegah had.

Vrijdag 25 maart, House Of Wax, 22:30 - 23:00.

3. Sjamsoedin

Sjam Sjamsoedin ken je misschien nog als onderdeel van het stampende elektrocollectief Nobody Beats The Drum. Tegenwoordig doet de Utrechter het allemaal iets rustiger aan: de producties zijn wat melodischer door het gebruik van veel modulaire synthesizers, maar zoals goed te horen is op de eerste single 'Lefthanded', kan er nog steeds prima gedanst worden. Live neemt Sjamsoedin dan ook een flinke stapel gear en een paar toffe lichtbakken mee, waardoor laat op de avond in de Roxy alle ingrediënten voor een elektronisch dansfeestje aanwezig zijn.

Vrijdag 25 maart, Roxy, 21:30 - 22:30

4. Woodie Smalls

Vergis je niet in de onvervalste boombap-beats en zijn Amerikaanse accent. Woodie Smalls komt namelijk gewoon uit Sint Niklaas in België. Bij Studio Brussel gelooft men vol in de toekomst van hun landgenoot, terwijl 'Woods' in Nederland zich al liet gelden op onder meer Eurosonic en Grasnapolsky. Op laatstgenoemde festival bewees hij zelfs het meest gereserveerde hipsterpubliek aan het bouncen te krijgen, met dank aan zijn charisma, frisse flow en de fijne oldskool-feel van topsongs als About The Dutch.

Zaterdag 26 maart, Roxy, 16:15 - 16:45.

5. De Staat

Moeten we deze gasten nog bij je tippen? De Staat is immers al jaren vaste klant op de Nederlandse festivals. Maar de Nijmeegse indierockers zijn de laatste tijd in de vorm van hun leven. Vierde album O leverde alweer een paar prima songs op, terwijl elk Nederlands poppodium stijf werd uitverkocht en vakkundig werd ge-Witch-Doctord. Hun show op Paaspop, voor een gegarandeerd volle Apollo, is voor de band een mooie eerste gelegenheid om te testen of die Edison-winnende clip ook in een tent met 15.000 man publiek kan worden geïmiteerd.

Zaterdag 26 maart, Apollo, 19:45 - 20:45

6. Stormzy

Samen met Skepta verantwoordelijk voor de grime-revelatie die afgelopen jaar vanuit het Verenigd Koninkrijk over hiphopliefhebbers wereldwijd werd uitgestort. Stormzy doet alles nog steeds zonder de slagkracht van een groot label achter zich, waardoor het deste knapper is dat zijn in het voorjaar uitgebrachte nummer Shut Up zelfs met Kerst nog in de Britse hitlijsten was te vinden. Dat was vooral te danken aan een strakke socialmedia-campagne - Stormzy wilde graag op 1 staan met Kerst. Maar zoals hij zijn twittervolgers bespeelt, zo kan hij dat ook met zweterige zaaltjes en festivaltenten, zo bewees hij in januari nog op Eurosonic, waar 3voor12 hem tot koning van het showcasefestival kroonde.

Zaterdag 25 maart, Roxy, 20:30 - 21:15.

7. Bombay

Met Pasen viert men van oudsher natuurlijk de wederopstanding van Jezus Christus, maar deze Paaspop valt er nog een bijzondere herrijzing te vieren. Want sinds de Show Pig eraf is bij Bombay is de band weliswaar een stuk lastiger te Googlen, maar met de strakke indiesongs van debuutalbum Show Your Teeth lijkt het een kwestie van tijd tot het Amsterdamse trio bovenaan je zoekresultaten staat. Liefhebbers van Balthazar en meer venijnige bands komen volop aan hun trekken met de grommende lo-fi poprock van de hoofdstedelingen, die je dit festivalseizoen ongetwijfeld nog vaker gaat tegenkomen.

Zondag 27 maart, Jack Daniel's Stage, 14:30 - 15:15.

8. Larry Gus

De excentrieke Griek maakte al twee edities indruk op Best Kept Secret in Hilvarenbeek, nu mag hij het iets eerder in het voorjaar proberen in onze provincie. Zet je schrap voor een bijzonder energieke show waarbij elektrokunstenaar Gus zijn hele lichaam in de strijd gooit, en van zijn publiek niets minder zal verwachten. Gus voelt zich weliswaar normaal misschien meer in de kleine uurtjes thuis, maar op Paaspop zal hij de Roxy al 's middags op zijn kant moeten proberen te krijgen. Hoe dan ook: een liveshow van Larry Gus is altijd een belevenis en dus ook halverwege een festivalzondag niet te versmaden.

Zondag 27 maart, Roxy, 15:30 - 16:30

9. De Likt

Snauwend Rotterdamse raps, italodisco-achtige beats, glimmende strakke onderbroekjes en een witte keytar. De vergelijking met De Jeugd Van Tegenwoordig is inmiddels al clichématig (en bij fanatieke De Likt-aanhangers bovendien ongewenst gezien de hoofdstedelijke afkomst van DJVT), maar feit is wel dat ze net als hun collega's van De Jeugd een slimme pop-rap-elektrocrossover met haast dadaïstische teksten neerzetten. De Likt is wel een stukje venijniger, en met de schaamteloos vunzige Jordy Dijkshoorn als frontman eet De Likt festivalpodia bij het ontbijt, zo merkte 3voor12 ook al op Noorderslag.

Zondag 27 maart, Roxy, 17:00 - 17:4

10. Meatbodies

Als je van het rauwere gitaarwerk houdt, kun je Meatbodies eigenlijk niet overslaan. Chad Ubovich, met zijn zwaar groovende baspartijen bepalend voor het geluid van de band, ken je misschien van Ty Segall-project Fuzz. Zijn eigen band rockt zo mogelijk nog harder, met gruizige, noisey garagerock die niet bang is voor een vleugje punk of psychedelica. Perfect om al dat festivalbier er alvast even af te beuken voordat de laatste Paaspop-uurtjes ingaan.

Zondag 27 maart, Jack Daniel's Stage, 19:00 - 19:45