Incubate 2016: Hippe budget-rock met Girlie

De meest Berlijnse band die je op Incubate gaat vinden

Mabel Zwaan ,

In de jaren 70 was Girlie een Nederlandse meidengroep die een hit scoorde met het nummer Andy (For Love Takes Two.) In 1990 duidde Girlie op een media-fenomeen van de mode van de deze tijd beïnvloedt door het feit dat volwassen vrouwen in afwijzing van het heersende beeld van de vrouw aan jonge meisjes geproduceerde kleding en accessoires geschikt. Tsja. Nu is Girlie een klassieke, Berlijnse band: mooi, hip, artistiek en modieus met een ruw randje.

Concert: Girlie, Incubate Cul de Sac, 11 september 2016

Hun aesthetica hebben ze meegenomen naar de Cul. Een rijkelijk gevulde merchhoek, hippe uilenbrilletjes, en opgerolde broekspijpen. 

Right place, wrong time?
Kwart voor vijf ’s middags: de wereld is klaarlicht en de Incubate-bezoekers broodnuchter. De sound van Girlie is gemaakt voor een dronken en deunende publiek in een donkere bar. Ze tikken hierbij alleen het laatste punt aan. De zaal is nog tamelijk leeg waardoor de catchy muziek niet veel meer losmaakt dan ritmisch geknikkebol. 

Hoe ziet een low budget band eruit?
Als dat een term zou zijn in een woordenboek dan zou er waarschijnlijk een artsy fotootje van Girlie bijstaan. De frontman heeft in plaats van een riem een touwtje om z’n middel geknoopt en in plaats van een reparateur bellen heeft hij besloten zijn hele gitaar onder te plakken met ducttape. Op het laatst kijkt hij wat verlegen de zaal in: “We’re still looking for a place to stay tonight…” Wij kunnen wel een schatting maken van Girlie's besteedbare budget.

En hoe klinkt dat?
Als catchy, laid-back post-punk. Door de lege zaal wordt de indruk gewekt van een repetitie, de extreem lange instrumentale stukken van een jamsessie. Instrumentaal staat de band heel sterk in de schoenen. De drummer speelt lekker strak, de bassist legt goed grondwerk neer en ook op de gitarist valt weinig af te dingen. Ontbreekt er dan iets? Juist, de vocalen. Zodra de zanger zijn mond opentrekt, zakt het niveau gestaag. Een schel en vaak vals geluid staat in schril contrast met de instrumenten en dat weerhoudt Girlie van verantwoordelijk zijn van een heel. Goed. Optreden.