Incubate 2016: Deerhoof bruist van de energie

Come see the duck!

Joost Peters ,

Wie na vier dagen Incubate nog de behoefte voelt om de vermoeide benen in beweging te zetten, zit op de laatste Incubate-avond goed in 013. De indierockers van Deerhoof vermaken de goed gevulde Jupiler Zaal een uur lang met een energieke live-set.

Deerhoof

Deerhoof

De band uit San Fransisco bestaat alweer een jaar of 22 en bracht onlangs haar dertiende album uit: The Magic. Stonden ze in 2014 al eens op het kleinere broertje Incubated, vandaag mag het viertal aantreden op Incubate zelf. 

Concert: Deerhoof, Incubate, 013, 11 september

"Come see the duck! 1, 2, 3, 4, come see the duck!" Deerhoof-Zangeres Satomi Matsuzaki staat aan de rand van het podium en spoort het Incubate-publiek aan om haar na te zeggen; iets waaraan na een aarzelend begin uiteraard massaal gehoor wordt gegeven. Het is de jolige afsluiter van een uur waarin de band uit San Fransisco ons trakteert op haar experimentele indierock.

Geinige afsluiter dus. Maar hoe was het verder in het uur hiervóór?
Absoluut de moeite waard. De Amerikanen creëren een unieke sound, waarin drummer Greg Saunier - de liefdesbaby van Keith Moon en Animal van The Muppets - een hoofdrol opeist met zijn energieke drumwerk. Andere hoofdrol is weggelegd voor eerdergenoemde Matsuzaki, die met haar springerige, onderkoelde optreden de show steelt.

Springerig én onderkoeld: dat klinkt tegenstrijdig.
En toch is het dat niet. De Japanse springt met een stalen gezicht op en neer, zwaait met haar benen, en plukt gretig aan haar Hofner-bas. Dat hebben we Sir Paul al lang niet meer zo inhalig zien doen. Als ze na een paar nummers 'dankjewel' zegt tegen de goed gevulde zaal, neemt Saunier de microfoon over om te vertellen dat Matsuzaki graag het lokale accent zou willen leren - wat uiteraard meteen wat Tilburgse kreten oplevert vanuit het publiek. Een komisch duo, die twee, die in muzikaal opzicht worden bijgestaan door gitaristen John Dieterich en Ed Rodriguez. 

Oké, geinig die details, maar hoe is de muziek?
Ook daar is maar weinig mis mee. De band grossiert in poppy, tot dansen uitnodigende gitaarliedjes, en citeert daarbij vanavond driftig uit de inmiddels dertien albums omspannende discografie. Opvallende keuze: de met veel energie gebrachte Def Leppard-cover Pour Some Sugar On Me. Prima afsluiter van een enerverend Incubate-weekend.