Incubate 2016: Lambs is vervelend goed

Italiaanse metalact zowel lichtpuntje als domper in de line-up

Elysa van der Ven ,

Het is nog best koel in Little Devil op de vroege avond, wat te wijten kan zijn aan het kleine publiek. Onverdiend, want deze Italiaanse metalkoningen trekken als een luchtig briesje door de andermaal experimentele Incubate line-up: gewoon recht toe recht aan, heerlijk vunzige sludge-metal.

Lambs, Incubate, Little Devil, 10 september

Opgaand in puur enthousiasme, verliezen de zanger en bassist elkaar volledig uit het oog, om nog geen drie seconden later frontaal op elkaar te botsen. Dat gegeven zou niet zeggen dat Lambs een beetje saai is, maar dat is de band wel degelijk.

Klinkt niet saai.
Niet saai om aan te horen. Integendeel: harde gitaren en nette solo's zorgen voor een jeukend trommelvlies en een set waar op muzikaal vlak weinig aan te verbeteren valt.

Wat is dan in hemelsnaam het probleem?
Dat Lambs op Incubate staat. We hebben de eer een feministisch popduo te aanschouwen, op iedere straathoek rondom het Tilburgs stadscentrum staat men duizelig van het headbangen te praten over die keer dat 'backgazing' goed uitpakte, kortom: de eigenaardigheden zijn ontelbaar tijdens dit festival.

Laten we dat even achter ons laten. Is Lambs nou de shit of helemaal niet? 
Misschien is de band te fris, misschien zijn de toeschouwers niet dronken genoeg. Eén ding is duidelijk: een vollere, fanatakiere Devil had best gemogen. Dit kan uiteindelijk namelijk toch best een gelaagd muzikaal lichtpuntje genoemd worden tijdens de september-editie van Incubate. En een lege zaal doet daar helemaal niets aan af.