Incubate 2016: Dezinfekce speelt heavy punk Incubate 2016: Dezinfekce speelt heavy punk

Tsjechische punkband mist geen noot, maar verrast ook niet

, Mathijs van Eeten

Incubate 2016: Dezinfekce speelt heavy punk

Tsjechische punkband mist geen noot, maar verrast ook niet

Mathijs van Eeten ,

De Tsjechische punkband Dezinfekce speelt zware, boze punk. Aanstekelijk is het best en als er meer mensen in V39 zouden staan, zou de heavy uptempo muziek voor een ruig feestje kunnen zorgen, ook al smacht de muziek naar meer avontuur.

Toen begin jaren 90 in Tsjechië de punkscene groot was, zou de drummer van Dezinfekce nog hebben gedrumd op alles wat hij voorhanden had, behalve een drumstel. Toen was punk in Tsjechië een beweging die zich afzette tegen het communisme, vlak na de val van het ijzeren gordijn. Of Dezinfekce dat ook doet, is niet helemaal duidelijk, daarvoor zijn de teksten te snel en vooral te Tsjechisch. In ieder geval is het inmiddels bijna 25 jaar geleden dat de toen nog tienerband professioneler ging spelen (met drumstel). In V39 staat dan ook een ervaren en zelfverzekerde band die gerouteneerd zijn setje afwerkt.

Spelen de jongens nog steeds als tieners? 
In het publiek staan een stuk of tien dertigers met baarden mee te knikken op de muziek. Het zijn evenbeelden van de bandleden, die er ook een beetje uitzien als stereotype truckers. Maar wanneer de band begint te spelen wordt duidelijk dat deze mannen beter niet achter het stuur kunnen zitten. De muziek dendert als een truck met 200 kilometer per uur door een denkbeeldig Tsjechisch heuvellandschap, al vanaf de eerste seconde. Bier en zweet vliegt alleen niet door de zaal, zoals in een gemiddelde punkkelder nog wel eens het geval is. Daarvoor is het te leeg en te koel in V39. Best jammer, want de muziek van Dezinfekce is aanstekelijk; bikkelhard en een klein beetje swingend, met af en toe een ingehouden instrumentaal stukje muziek.

Maar dat is toch geen punk?
Het zou het te makkelijk zijn Dezinfekce te omschrijven als een doorsnee punkband. Misschien is het de leeftijd en het karakter van de bandleden, maar de muziek heeft best wat weg van Motörhead en af en toe zelfs van Black Sabbath. Dat komt ook een beetje doordat de zanger van de Oost-Europeanen een bas in handen heeft en niet bang is flink aan de snaren te plukken, terwijl hij in de microfoon brult alsof hij écht heel boos is. Ook de leadgitarist waagt zich buiten het punkgenre, met wat meer heavymetalachtige rifjes, af en toe gebruik makend van een effectenbakje en een wah-wah-pedaal.   

Nu snel Oost-Europa in om Dezinfekce in de gaten te houden?
Wie gewoon een ouderwets heavy, maar energiek avondje wil hebben of van een solide (vaak uptempo) ritmepartij houdt, is dit no nonsens Tsjechische bandje zeker een aanrader. Aan de andere kant is Dezinfekce zelfs voor een punkband met heavymetalinvloeden niet erg avontuurlijk, ook al rijdt het met hoge snelheid een denkbeeldige helling af. Maar slecht is het zeker niet.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg