“Incubate is meer dan alleen een muziek- en kunstfestival” “Incubate is meer dan alleen een muziek- en kunstfestival”

Vooruitkijken naar een nieuwe editie van het festival met Niek Nellen

, Tessa Gorissen

“Incubate is meer dan alleen een muziek- en kunstfestival”

Vooruitkijken naar een nieuwe editie van het festival met Niek Nellen

Tessa Gorissen ,

Wie goed heeft opgelet, zal het niet ontgaan zijn dat Incubate weer voor de deur staat. Meer dan 15 zalen openen de deuren voor liefhebbers van underground muziek, games en films. De organisatie heeft in een jaar tijd een hoop veranderd, waaronder het festival opgesplitst in drie edities per jaar. Met nog twee dagen te gaan, is men volop bezig met de voorbereidingen. Hoog tijd om marketeer Niek Nellen aan de tand te voelen hoe het ervoor staat.

Hoe gaan de voorbereidingen?
“Tegen de pers zeg ik altijd ‘super goed’ en tegen mezelf hetzelfde, want dat gaat het ook echt. We hebben een nieuw team en elke editie is anders, dus het is altijd even afwachten. Maar ik ben blij met hoe het verloopt.”

Is het spannend om weer een volwaardig festival neer te zetten, maar dan veel kleiner dan voorheen?
“Het blijft altijd spannend om iets te organiseren. Het is een enorme diversiteit aan acts, games en films verspreid over 17 locaties. We hebben vandaag zelfs nog een aantal acts toegevoegd. En voor bezoekers is het ook spannend, want die hopen natuurlijk heel het weekend vette shit te zien.”

Hoe gaat de kaartverkoop?
“Het gaat goed. Het is lastig om te zeggen hoeveel mensen er precies afkomen op Incubate, omdat we ook een gratis programma hebben. Daarnaast zijn er aparte kaarten voor de games en films te krijgen. Bij een concertzaal kan je nog zeggen dat je bij een bepaald aantal kaarten uitverkocht bent, maar bij dit is het bijna onmogelijk om te zeggen. De promotie hebben we gedaan via de mensen die al vaker naar Incubate zijn geweest. Daarnaast helpt de diversiteit van het festival mee aan de kaartverkoop en is YOB een publiekstrekker.”

Is er een verschil te merken met toen Incubate nog een volle week was in plaats van verspreid?
“We zijn net pas veranderd, dus dat is moeilijk in te schatten. Vanaf volgend jaar willen we super verschillende edities neer gaan zetten met ieder een eigen thema. Dat is een hele stap, maar wel waar het festival om draait. Dan zullen we ongetwijfeld meer gaan merken.”

Welke lessen zijn getrokken uit de mei-editie die in deze editie worden toegepast?
“De mei-editie was qua diversiteit veel bescheidener. We hebben voor deze editie games en films toegevoegd. Dit zijn op zichzelf staande onderdelen, die door Incubate zijn verzorgd. Dit is al een hele verandering. Het was altijd al een muziek- en kunstfestival. Maar Incubate is meer dan alleen dat en dat willen we gaan door zetten naar de komende edities.”

Welke act moeten we zeker niet missen komend weekend?
“Ik moet eerlijk toegeven dat ik er zelf nog niet veel van heb gehoord. Voordat ik bij het festival ging werken ging ik al vijf jaar zelf. Dan luisterde ik alle bands en als ik de helft kon zien was ik een gelukkig mens. Deerhoof is een aanrader. Ik ben al jaren fan. Ze maken de vreemdste popmuziek waarvan je zou verwachten dat het niet kan klinken, maar dat doet het wel. Terrie Ex is één van de coolste Nederlandse punkers die ik ken. En dan heb je Kikagaku Moyo nog. Dat zijn zeven Japanners die psychedelische muziek maken.”

Kijk voor de volledige line-up en het tijdschema hier.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg