Incubate 2016: Bizarre psychedelica bij The Cult Of Dom Keller Incubate 2016: Bizarre psychedelica bij The Cult Of Dom Keller

Op (mislukte) sloopmissie in Extase

, Mabel Zwaan

Incubate 2016: Bizarre psychedelica bij The Cult Of Dom Keller

Op (mislukte) sloopmissie in Extase

Mabel Zwaan ,

Dom Keller begon in de herfst van 2008 met jammen in een kerkkelder. Uit deze jams kwamen nummers voort die weer op een EP werden gekwakt. The Cult of Dom Keller was geboren. Sindsdien vliegen vergelijkingen met de vroege Pink Floyd, Spacemen 3, Jesus and the Mary Chain en The Warlocks vliegen hen om de oren.

Het concert: The Cult of Dom Keller, Incubate Extase, donderdag 8 september 2016

De band is erg geliefd bij psychrock festivals en heeft al flink wat posters gesierd. Zo wisten zij in 2014 een bomvolle zaal op Roadburn aardig af te breken. Tijdens Incubate is de band opnieuw in Tilburg geland, met hetzelfde plan.

Hoe trap je zo’n sloopshow nou af?
Nou. Met een een sample die nog het meest klinkt als een bijzonder onverstaanbare priester, wellicht een ode aan die ene kerkkelder waar de band is ontstaan. Het angstaanjagende gebrabbel wordt vergezeld door een zware bas die onze voeten masseren met de trillingen die door de vloer dreunen. Dan wordt er ineens een zuinige, zowaar catchy gitaarriff doorheen geweven. Dit zet de toon voor de rest van de show: genadeloze psychedelica met een gouden randje. 

Huh?
Zelf beschrijft Dom Keller z’n cultsound als ‘the sounds between the sounds in your head.’ Hun interesses zijn samenzweringen en madness. En dat is ook precies hoe het klinkt. De basgitaar dreunt door de ruimte en onverstaanbare lyrics worden door 36 filters gehaald. Psychedelische sound to the max met hier en daar een spontane toevoeging van een tamboerijntje waardoor het soms voorzichtig ‘catchy’ aantikt. Dit ietwat bizarre geluid werkt bijzonder goed voor de band. Ze hebben met alleen mond-tot-mond reclame twee keer al hun platen weten uit verkopen en wordt er flink op rond gebuzzt in het fuzz-circuit van Groot-Britannië. 

Mission accomplished? 
Mwah. De band laat een duidelijke stempel achter op dag 1 van Incubate en past naadloos in de line-up, maar afgebroken kunnen we Extase niet noemen. Het publiek bleef het braaf houden wij hoofdbewegingen en oordopjes aanduwen, de band leek halverwege ook de drive kwijt te raken. Volgend festival in Tilburg beter.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg