013 na de verbouwing: hoe bevalt dat?

Rowwen Hèze wijdt nieuwe grote zaal in

Joost Peters ,

"Voor veel prominente bands, én voor het publiek, was de afstand naar Tilburg te groot". In de Volkskrant van afgelopen vrijdag licht 013-directeur Frens Frijns nog een keer toe waarom 013 de capaciteit van zijn grote zaal deze zomer fors uitbreidde naar drieduizend man. Diezelfde avond mag Rowwen Heze het nieuwe 013 (dat overigens nog niet helemaal af is) inwijden. Voor aanvang van de show zien we Frijns zichtbaar trots door de gangen van het vernieuwde poppodium struinen. Heeft hij reden om trots te zijn?

Een kleine disclaimer vooraf: ik ken het Tilburgse poppodium goed. In voorganger Noorderligt zag ik als piepjonge student de Manic Street Preachers en Henry Rollins optreden. En in het oude 013 zag ik in de loop der jaren fantastische optredens van uiteenlopende bands als Wilco, Laibach en (jawel) ook Rowwen Hèze. 
 
Kortom: er liggen best wel wat herinneringen op deze grond. This being said, vanavond probeer ik alle nostalgische ballast van me af te werpen en de sterk uitgebreide zaal op zijn eigen merites te beoordelen. 
 
De binnenkomst
Daar zijn ze dan meteen: de kluisjes, zoals we die de laatste jaren al zagen in de oude (en nu verdwenen) ondergrondse garderoberuimte van 013. Ooit heeft iemand bedacht dat het handig (lees: goedkoop) is om mensen twee euro te laten betalen voor een piepklein hokje waar je je jas in kunt frotten. Ons idee van klantvriendelijkheid is het niet, maar ach: de moderne tijd, et cetera. 
 
Even verderop ontstaat er een kleine opstopping bij de muntjesautomaten, als tientallen dorstige Limburgers tegelijkertijd hun eurobiljetten willen dumpen in ruil voor dranktokens. Dat je ook iets verderop muntjes kunt halen, is niet meteen duidelijk voor de niet-doorgewinterde 013-ganger. Misschien een klein bordje ophangen? 
 

De zaal
Waar je vroeger door de deuren binnenkwam en meteen redelijk dicht bij het podium stond, sta je nu zo'n beetje in het midden van de zaal. Wie met zijn rug naar het podium gaat staan en naar de nog steeds aanwezige trappen kijkt, zou zich zomaar in het 013 van voor de verbouwing kunnen wanen. Draai 180 graden, en je kijkt opeens in een zee van ruimte. Wat is het podium ver weg! 013 is als dat ene neefje dat je een tijdje niet hebt gezien en dat opeens de baard in de keel heeft en de hoogte in is geschoten. Een stuk groter, maar nog steeds onmiskenbaar dezelfde. 

Tijd om naar de routing te kijken. Komen we snel waar we zijn moeten? Wat meteen opvalt: je kunt nu ook aan de linkerzijkant de zaal betreden. Handig! En waar je voorheen (zeker vanuit de linkerkant van de zaal) een halve marathon aflegde alvorens het eerste toilet te bereiken, is datzelfde toilet nu geposteerd in de rechterzijgang. Fijn bij hoge nood. De toiletten bovenin zijn ongewijzigd. 
 
Verder valt het 'designated' rolstoelplatform op, onderaan de trap. Waar dat eerst altijd een beetje rommelig was weggestopt bovenin de zaal, hebben ook rolstoelers nu een duidelijke eigen plek. 
 
Minpunten? Die zijn er ook. De twee lange bars aan de zijkanten van het vlakke gedeelte zijn absoluut een verbetering ten opzichte van de kleine barretjes van voor de verbouwing, maar wie in een uitverkochte zaal ergens onderaan de trappen staat is opeens vrij lang onderweg voor een biertje. 
 
Nog zoiets: voor de verticaal uitgedaagden onder ons was 013 altijd een fijne zaal. Wie op de trappen ging staan, kon alles goed zien en stond toch nog steeds vrij dicht bij het podium. Dat voordeel is nu weggevallen. Het is nu kiezen: of ver weg van het podium op de trap gaan staan en toch nog iets kunnen zien, of dicht bij het podium staan en je voortdurend opwinden over de lange mensen voor je. Alternatief is het balkon, dat vanavond dicht is maar dat een stuk verder doorloopt dan voorheen. 
 
Het geluid
Eerlijk is eerlijk: we zijn geen sound engineers. Het geluid lijkt onveranderd in de nieuwe zaal: helder en warm, goed genoeg voor een aangename luisterervaring voor de gemiddelde concertganger. 
 
Drinken
De lange bars aan de zijkanten en bovenin zijn goed geoutilleerd. Zin in een witbiertje of een bourbon on the rocks? Ook in de zaal kun je ze nu bestellen. De bediening is gelukkig als vanouds: redelijk snel. 
 
Roken
Voor de rokers is er in de foyer een nieuw, smal en langwerpig 'aquarium' ingericht. Ook bovenin de zaal, in de oude 'regieruimte', is nu een rookruimte verrezen - mét uitzicht op het podium. Zelf zijn we alweer even gestopt, maar voor de rokende concertbezoeker is het handig om niets van de show te hoeven missen.  
 
Wifi
Wifi? Waarschijnlijk zat er vanavond ergens een stekkertje los. 
 
Rowwen Hèze
De band uit America geeft vandaag een degelijke show weg, maar het dak gaat er niet echt af. Heeft dat misschien ook te maken met de grootte van de zaal? 
 
De eindconclusie
Well played, 013: de nieuwe zaal mag met recht indrukwekkend worden genoemd, en in logistiek opzicht zijn er duidelijke verbeteringen waarneembaar. Maar: houd de sfeer in de gaten en maak serieus werk van een internationale topprogrammering.
 
Reacties van bezoekers
Limburger Lars Wierts woont al jaren in Tilburg en bezocht vele concerten in de Tilburgse poptempel. "Ooit zag ik hier Nick Cave optreden, dat was echt een van de beste concerten ooit. De nieuwe zaal is mooi geworden, een soort HMH light. Maar ik vraag me wel af of ze de miljoeneninvestering eruit gaan halen. Uiteindelijk kiezen veel grote bands nog steeds liever voor Amsterdam of Utrecht, vrees ik."
 
Bij de uitgang van de rookruimte staat Jenny Rodenburgh te wachten op haar vrienden. "Ik ben groot fan van Rowwen Hèze. Ook acts als Guus Meeuwis, Golden Earring en Within Temptation zag ik hier al vaker. De zaal is echt een verbetering zo, mooi hoor. Ik hoop wel dat die grootte niet ten koste gaat van de sfeer, maar vanavond was daar in elk geval geen sprake van."
 

Suzanne van Hoesel vond het oude 013 altijd erg sfeervol. "Dat gezellige, dat miste ik vanavond nog een beetje in deze grote zaal. Wel kon ik alles goed zien, het podium leek wel wat hoger dan vroeger. En de lange bars aan de zijkanten zijn ook zeker een verbetering. Ik ben benieuwd naar het concert van Toto, dit voorjaar!"