3voor12 Tilburg Tipt! 3voor12 Tilburg Tipt!

Deze concerten mag je niet missen in de maand mei

, Redactie 3voor12 Tilburg

3voor12 Tilburg Tipt!

Deze concerten mag je niet missen in de maand mei

Redactie 3voor12 Tilburg ,

Mei is altijd een drukbezette maand op concertgebied, en ook met het tijdelijke wegvallen van 013 staan er in onze stad nog meer dan genoeg performances gepland. Zo heb je bijvoorbeeld de keuze uit enkele Bevrijdingsfeesten en duikt er rond Pinksteren een kersvers festijn op. Vinden deze nog allemaal binnen plaats, het Gipsy Festival waagt zich aan het einde van de maand in de buitenlucht.

CASTLE + HELGRIND + FINAL DEPRAVITY + STRYDEGOR – 3 MEI, LITTLE DEVIL
Wie de bloeimaand op een stevige noot wil beginnen, zit geramd bij Little Devil, waar Mario's Metal Mania een programma van heavy, thrash en death uit Amerika, Engeland en Duitsland presenteert. Maar liefs vier acts zijn er deze zondagavond in het knusse achterzaaltje te bewonderen, tegen een prijs waarvoor je het echt niet hoeft te laten: de toegang is namelijk helemaal gratis.

ALTERNATIEF BEVRIJDINGSFESTIVAL – 5 MEI, EXTASE
Mocht je geen zin hebben om op Bevrijdingsdag per bus naar een omheinde uithoek van Den Bosch gedeporteerd te worden, dan kent Tilburg enkele waarlijk feestelijke alternatieven. De Devil biedt een ijzersterk metalprogram met onder meer Melechesh en Tribulation, maar als dat je iets te gortig wordt, kun je ook voor nop in Extase terecht bij Born From Pain, Diggy Dex en talloze anderen.

CD-PRESENTATIE FAKE BILLY AND THE FALSE PROPHETS – 8 MEI, DE ALBATROS
Daar zit je dan op een verloren vrijdagavond, zonder geld, zonder uitzicht op een partijtje... maar dan dringt plots het verlossende inzicht tot je door: Fake Billy And The False Prophets houden een album ten doop in de Piushaven, op partyboot De Albatros om precies te zijn, en de entree is vrij! Daar moet je natuurlijk bij zijn (en als je toch wat centen kunt vinden, ben je ook een plaatje rijker).

INCUBATED: DOUGLAS DARE – 9 MEI, THEATERS TILBURG
De dag erna is Incubated weer eens te gast in Theaters Tilburg: ditmaal weliswaar niet onder de noemer 'Fluisterzacht', maar dat wil niet zeggen dat het optreden minder intiem zal zijn. Douglas Dare is een prille singer-songwriter van de overkant van het Kanaal, die met zijn indringende liedjes al menig publiek heeft betoverd. Deze zaterdag is hij te bewonderen in de bescheiden Studiozaal. En goed nieuws: 3voor12/Tilburg geeft kaarten weg

CD-PRESENTATIE ALLE 015 GOED – 15 MEI, DE NWE VORST
Op de vijftiende dag van de maand is het tijd voor de presentatie van de schijf 'Alle 015 Goed', waarop (je raadt het al) vijftien acts uit Tilburg en omstreken met een lied vertegenwoordigd zijn. Het eerste exemplaar zal uitgereikt worden aan cultuurwethouder Marcelle Hendrickx, en natuurlijk is er ook ruimte voor livemuziek van verschillende van de deelnemende artiesten. Toegang is vrij.

THE BLACK MARBLE SELECTION – 16 MEI, CLUB SMEDERIJ
Hun officiële albumpresentatie vond enkele maanden geleden al plaats in Amsterdam, maar vanzelfsprekend vergeten de energieke jongens van The Black Marble Selection niet thuisstad Tilburg nog eens plat te spelen. Vanavond is het zover in Club Smederij in de Spoorzone, waar ook Iguana Death Cult en Fake Billy And The False Prophets hun opwachting maken. Gaat dat zien.

EP-PRESENTATIE SCARLET STORIES – 21 MEI, PARADOX
Aangezien er deze maand heel veel te doen is op concertgebied, is het vaak kiezen geblazen tussen verschillende boeiende optredens op dezelfde avond. Zo presenteert lokaal samenwerkingsverband Stadswacht vandaag een drietal fijne fuzzbands in Extase, terwijl plaatselijke progressieve trots Scarlet Stories gesteund door Moodswing een EP voorstelt in Paradox: splijt jezelf maar in tweeën.

EURABIA II – 21 MEI, HALL OF FAME
Wat je echter ook kiest, je kunt daarna altijd nog doorgaan naar Hall of Fame voor de tweede editie van het door Cairo Liberation Front georganiseerde Eurabiafestijn. Naast onze quasi-Egyptische vrienden zelf treden hier ook Mumdance, Banganagangbangers en Mind Rays aan. (Misschien wil Geertje Wilders ook nog wel even langskomen voor een inspirerende speech – je weet maar nooit.)

UNHOLY GHOST FESTIVAL – 24 & 25 MEI, EXTASE
Het feest van de uitstorting van de Heilige Geest, een fenomeen dat in sommige religieuze gemeenschappen aanleiding geeft tot de wildste taferelen, krijgt dit jaar ook een woeste tweedaagse tegenhanger in Extase. Voor de Pinksterzondag zijn Purest Of Pain en For I Am King al bevestigd, maandag staan Bodyfarm en Facelifter in ieder geval op de rol. Dat belooft alleraardigst te worden.

OVER THE EDGE: MARC RIBOT'S CERAMIC DOG – 27 MEI, PARADOX
Wat ook zeker niet onaardig is, is het programma van Paradox deze maand: daarop prijken onder anderen Boy-Edgar-prijswinnaar Jeroen van Vliet, gelauwerd trompettist Ambrose Akinmusire, enkele leden van het hippe Snarky Puppy en 'last but not least' Marc Ribot, de eigenzinnige gitarist die met zijn band Ceramic Dog de naam van Incubatereeks 'Over The Edge' vast eer aan gaat doen.

STEAK NUMBER EIGHT + MANNHEIM + AN EVENING WITH KNIVES – 29 MEI, LITTLE DEVIL
Het affiche van Little Devil is trouwens ook niet misselijk in mei. Zo kun je genieten van gratis optredens van onder meer Gingerpig, Orange Outlaw, Øresund Space Collective, Screw Houston, Embrace The Day, Black Capricorn en Gigatron2000. Voor de drie experimentele bands die op de laatste vrijdag van de maand spelen moet je wel een beetje betalen, maar echt, ze zijn het waard.

INTERNATIONAL GIPSY FESTIVAL – 30 & 31 MEI, INTERPOLISTUIN
De meimaand wordt gecompleteerd door het International Gipsy Festival, dat aan zijn negentiende editie toe is. Eerder in mei vinden er al op diverse plekken in de stad activiteiten plaats, en op de universiteit zijn de hele maand sprekende Romaportretten te bezichtigen. Tijdens het afsluitende weekend kun je als altijd terecht in de Interpolistuin: de 'jongerenzaterdag' is zelfs vrij toegankelijk.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg