Scarlet Stories haalt alles uit de kast voor EP-presentatie in stijlvol aangeklede Paradox

Moodswing laat (indie)rocksound van jaren negentig herleven

Maarten de Waal ,

Scarlet Stories, ooit begonnen als een duister en intiem musicerend duo bestaande uit Lisette van den Berg (zang) en Bram te Kamp (akoestisch gitaar), treedt de laatste jaren ook wel op in een grotere & luidere bezetting, met de hulp van Tim Kuper (drums), Carmen Raats (gitaar) en Wessel Maas (bas). Met die meer uitgebreide groep heeft men nu ook een EP ('Resurrection') opgenomen, die deze donderdagavond in een met bloemen, kaarsen en antiek ogende boeken opgesierde Paradox aan het publiek wordt gepresenteerd. Hoe zouden hun nummers in deze nieuwe setting klinken?

MOODSWING

Voor het grote moment daar is, wordt ons eerst de mogelijkheid geboden tot een hernieuwde kennismaking met de Bossche alternatieve rockers van Moodswing. De naam doet bij ons nog wel een belletje rinkelen, maar was toch al ver in het geheugen weggezakt – niet vreemd, zo blijkt, want sinds 2004 is het, behoudens enkele heroplevingen, behoorlijk stil geweest rond de band. Ook dit drietal heeft echter pas een nieuwe EP ('Hurts') uitgebracht en staat te popelen hun nieuwe en oude materiaal aan een rockminnend publiek te presenteren. Muzikaal en thematisch wijkt de band nogal af van de literaire gothic horrorsfeer van de hoofdact; men refereert eerder aan de hoogtijdagen van de alternatieve gitaarmuziek zo rond het einde van het vorige millennium. Daar dit ook de tijd was dat wij zelf opgroeiden, vinden we het aangenaam dit soort klanken weer eens te horen, en de gedrevenheid van dit driemanschap onder aanvoering van Joris Dirks werkt ons enthousiasme nog verder in de hand. Onze naspeuringen op het internet leren ons dat wij niet de enigen zijn die in de zanger/gitarist wel iets van wijlen Jeff Buckley herkennen, niet in de laatste plaats door de prettig theatrale wijze waarop hij het emotioneel intense materiaal over het voetlicht brengt. Warm aanbevolen voor eenieder die zich graag wentelt in de betere melancholieke gitaarrocksferen.

SCARLET STORIES

Vraagt u zich ook wel eens af, waarom bepaalde typen muziek juist in bepaalde contreien zo succesrijk blijken? Het antwoord op die vraag zouden we ook in dit geval niet kunnen geven, maar feit is dat progressieve metalklanken gecombineerd met krachtige vrouwelijke vocalen het blijkbaar goed doen in Nederland, en de vijfkoppige incarnatie van Scarlet Stories mag zich zeker in deze traditie plaatsen. Zoals de naam van de band al doet vermoeden, is het verhalende element in de songs sterk aanwezig – zo is setopener 'The Tell-Tale Heart' geïnspireerd door een van de bekendste en meest bloedstollende gruwelverhalen van meesterverteller Edgar Allan Poe. Dat eerste nummer blijkt meteen een goede indicatie voor wat ons de rest van dit optreden te wachten staat: uitgesponnen, goed uitgedachte composities met veel dynamiek, waarin harde metalpassages worden afgewisseld met rustige onheilspellende intermezzo's, die de vocale kwaliteiten van de zangeres maximaal onderstrepen. De band speelt vandaag een lange set waarin ook heel wat ouder werk voorbijkomt, dat in dit nieuwe metalen jasje zeker niet onderdoet voor de akoestische variant. Weliswaar blijft Bram te Kamp ook in dit volwaardige bandverband de meest in het oor springende instrumentalist, maar de andere leden geven aan het materiaal wel een geheel nieuwe dimensie. Aan het einde van de set wordt de groep zelfs nog even versterkt door Sophie Ansems, die twee nummers nog een extra touch mag meegeven met haar vioolspel. Voor we er erg in hebben is men dan al aangeland bij afsluiter 'Resurrection', maar voordat deze compositie wordt ingezet neemt frontvrouwe Lisette eerst uitgebreid de tijd om iedereen die een rol heeft gespeeld bij de totstandkoming van de EP, en dan met name Bidi van Drongelen en Marcel van de Vondervoort, nog eens hartelijk te bedanken. Het tekent de sympathieke sfeer van deze samenkomst, die uitliep op een waardige lancering van een zeer geslaagd album.