Tsar Bompa voert “Sex, Druks & Hipstermuziek” aan uitzinnig publiek Tsar Bompa voert “Sex, Druks & Hipstermuziek” aan uitzinnig publiek

Jonge goden verleiden groupies en groupettes tot wilde dansmoves

, Maarten de Waal

Tsar Bompa voert “Sex, Druks & Hipstermuziek” aan uitzinnig publiek

Jonge goden verleiden groupies en groupettes tot wilde dansmoves

Maarten de Waal ,

Met de succesvolle lancering van het Monomentumlabel nog vers in ons geheugen, mogen we ons op deze snikhete vrijdagavond alweer opmaken voor de presentatie van de tweede release van dit huisnijvere initiatief, het schijfje 'Songs That Your Mother Shouldn't Hear' van Tsar Bompa. Eerdere concertrecensies repten van woeste taferelen en hysterische vervoering, wat ons nieuwsgierig genoeg maakte om, uiteraard met een veiligheidshelmpje in onze tas, eens af te reizen naar Hall of Fame om een en ander met eigen ogen te aanschouwen.

BEROERTE

De avond mag worden ingeleid door de drie aardige jongens van Beroerte, die al veel in stad en ommelanden hebben opgetreden en daarmee zowaar iets van een fanschare blijken te hebben opgebouwd. Het is in elk geval dringen geblazen voor het podium, en hoewel de artiesten nog net niet van het podium worden gesleept, wordt duidelijk dat hun van gevoelige teksten voorziene nederbeat met stoere stonerinvloeden vooral ook veel jongelieden van het niet-mannelijke geslacht doet zwijmelen. Aanvankelijk is de respons op het gebodene, een enkele uitzondering daargelaten, overigens nog wat timide, maar wanneer frontman Mat van Berkel voor hitsingle 'Proost' de aanwezige bewonderaars expliciet uitnodigt een dansje te wagen, vormt zich voor ons een hossende menigte die tot aan setafsluiters 'Sophie' en 'Analoog' in beweging blijft. Waaruit u gerust mag afleiden dat het songmateriaal van dit drietal bijzonder aanstekelijk is. Goed bezig hoor, heren.

THE GOOCH

Het volgende combo heeft helaas wat te lijden onder de aantrekkelijke zomerwarmte buiten en de hoge temperatuur in de zaal. Na de licht consternatieverwekkende show van Beroerte besluit namelijk welhaast iedereen enige verkoeling te zoeken in het gras of op het beton bij het verlaten spoor, en daar heeft men het blijkbaar zo naar de zin dat men slechts mondjesmaat weer naar binnen druppelt. Enigszins spijtig wel, want de zinderende stoner van The Gooch, dat ons onder andere vergast op een loodzware & uiterst trage interpretatie van George Baker's 'Little Green Bag', past eigenlijk perfect bij de grote zaalhitte. De veelal stemmig naar de grond starende vereerders van de riff en al wat daar bij hoort, laten zich echter niet ontmoedigen en zetten ondanks de beperkte publieke belangstelling een uitstekende set neer.

TSAR BOMPA

De zon is reeds achter de kim verdwenen wanneer de heren van Tsar Bompa het podium betreden, waardoor velen de buitenlucht voor gezien houden en de zaal zich vrij spoedig heel behoorlijk vult. Wat de argeloze bezoeker vervolgens over zich uitgestort krijgt, tart eigenlijk elke beschrijving. Misschien was het wel te verwachten dat een band die zichzelf vernoemt naar de grootste boem die ooit ons aardoppervlak heeft doen trillen, alles in het werk zal stellen om de muzikale pijngrens op te zoeken en te vinden, maar deze vorm van anti-muziek is in de Hall waarschijnlijk niet meer vertoond sinds het infame Raketkanon (waar een der bandleden trouwens ook een shirt van draagt) haar verwoestende spoor door deze zaal trok. Het ergste van alles is nog wel, dat de meeste aanwezigen deze geluidsorgie opwindend schijnen te vinden, ongecontroleerd met armen en benen beginnen te zwaaien en als een stel primaten tegen elkaar opbotsen.

Overbodig te vermelden dat de band de scheiding tussen uitvoerenden en publiek niet respecteert, maar zich met instrumenten en microfoons tussen de toehoorders begeeft, die dan uiteraard van de ontstane chaos gebruik maken om zelf wat onverstaanbaars in versterkte vorm door de luidsprekers te laten schallen. Een amalgaam van woeste kreten en vreemde buitelingen, vrouwen die hun kleren uittrekken of daar althans aanstalten toe maken – ziedaar het tafereel dat zich voor onze geschokte ogen in dit pandemonium ontvouwt. Het in lange eeuwen, ja millennia moeizaam opgebouwde normbesef in één klap tenietgedaan. Een belediging voor het zedelijk gevoel, een affront voor het gehoor, dat is wat Tsar Bompa ons deze avond biedt. Wees maar trots op uzelf!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg