Powerized zet flinke stappen

“Toeren moet een deel van ons leven worden”

Aäron van der Sanden ,

Met een kersverse single en een aansprekende Europese tour voor de deur kan de zomer van Powerized al niet meer stuk. Een gesprek met gitarist Bart Geisen (alias 'Gijs'), over keuzes maken en het belang van de juiste mindset.

Het is een druk jaar geweest voor Powerized. Neem ons eens mee.
“We hebben het vooral heel druk gehad met alle voorbereidingen voor 'Where Worlds Meet The Eye', onze single die net uit is. Dat moet voor ons het nieuwe product worden, waarmee we aan de labels laten zien wie we zijn. In 2013 hebben we al eens een EP uitgebracht, maar die sound is niet echt representatief meer. Aangezien we een gewijzigde line-up hebben, ontstond er een nieuw plaatje, waar volgens ons nieuw materiaal bij hoort. Onze muziek is nu veel progressiever, met bijvoorbeeld meer klassieke invloeden, naast de stampende stukken en de hoge vocalen die erin zijn gebleven. We zijn andere stijlen gaan overnemen zonder dat we het zelf merkten. Pianostukken, clean zang; totaal niet metal. En dat is wat we willen maken: muziek die een verhaal vertelt.”

Daar hebben jullie dus het grootste deel van het jaar aan gewerkt. Wat nog meer?
"We hebben tussendoor ook nog een Europese tour gedaan, met daarnaast enkele losse shows, waarvan de show met Helloween in de Boerderij te Zoetermeer toch wel het meest memorabel was. Via ons nieuwe management zijn we bij hen terechtgekomen. We hebben uiteindelijk voor 700 man gestaan, qua show was dat echt een hoogtepunt voor ons.“

Zijn jullie op vergelijkbare wijze aan Flotsam and Jetsam gekomen?
“Het grootste deel van de contacten gaat via onze zanger Nick Holleman, die ook nog in Vicious Rumors speelt en daardoor veel connecties heeft. Zo zijn we in contact gekomen met Flotsam and Jetsam, nadat we zelf ook al actie hadden ondernomen. Vorig jaar speelden we een show met Cage in Little Devil. En de zanger van Cage is ook de zanger van Death Dealer en die heeft ons gevraagd als voorprogramma voor hun en Flotsam and Jetsam. Tof, maar we zien het niet als een vakantie; we willen alles geven. Toeren moet een deel van ons leven gaan worden."

Jullie hebben er dus voor gekozen om vol voor Powerized te gaan. Krabbelt er dan niemand terug?
"Dat hebben we enigszins meegemaakt. We hadden gesprekken over de toekomst van de band en dat we er serieus voor wilden gaan. Maar onze toetsenist destijds had ook een hele belangrijke opleiding, waar hij meer tijd aan wilde besteden. Dus hij gaf aan onze route niet te kunnen volgen. En toen besloot hij ermee te stoppen. Dat zijn dingen die zich voordoen wanneer je als band besluit die stap te zetten."

"Ook onze drummer is een tijdje geleden gestopt, omdat hij zich niet kan vinden in de muzikale ontwikkeling die we doormaken. Sindsdien doen we het met sessiedrummers, waarvoor niets dan hulde, maar we zoeken een vast bandlid met de juiste mindset. Dat maakt de zoektocht wel moeilijker, maar ik weet zeker dat wij in deze missie gaan slagen, want ze zijn er. We moeten hem alleen nog vinden, haha."

Hoe zit het met andere bands waar jullie in spelen. Je zit zelf bijvoorbeeld nog in The Devils 3rd. Is daar nog wel tijd voor?
“We hebben allemaal nog behoorlijk wat andere projecten, maar daar maken we tijd voor. Wel hebben we gezamenlijk afgesproken om Powerized op de eerste plaats te zetten, anders konden we geen stappen maken. Gelukkig konden onze andere bands daar respect voor opbrengen, terwijl dat ook zeer actieve en ambitieuze bands zijn. Maar die ambities zullen nooit ten koste gaan van Powerized. En daar moet je dan eerlijk over zijn. Je weet van tevoren dat zo'n gesprek moeilijk gaat zijn, dat mensen er iets van gaan vinden, maar het was aan ons om dat gesprek aan te gaan en niet van dat standpunt af te wijken. En dat was niet moeilijk, want we staan er nog steeds volledig achter."

Hoe zit het met de planning voor het album?
"We willen ons eerst focussen op 'Where Worlds Meet The Eye'; dat iedereen onze single hoort en onze nieuwe sound leert kennen. Ook gaan we nu toeren en zijn we druk bezig met labels contacteren om een samenwerking met hen aan te gaan. Kortom; het kan snel gaan.”