013 krijgt structurele clubavonden

Nieuwe programmeur voor dance en electronica

Pieter Heijboer ,

Met de fysieke uitbreiding van 013 wordt ook het personeelsbestand vergroot. Bas Veekens is de nieuwe programmeur van het poppodium en gaat zich toeleggen op dance en electronica. Wat al vast staat, is een structurele clubavond in het weekend en een nieuw technofeest.

Veekens heeft al zo’n zeven jaar ervaring met het organiseren van danceavonden en bedacht verschillende concepten voor Tivoli, Luxor en Doornroosje. De uit Graven afkomstige Brabander keert weer terug naar ’zijn’ provincie. ,,Het is in mijn hoofd een logisch gevolg. Het was tijd om deze stap te maken.”

De liefde voor dance heeft er altijd ingezeten. Hij luistert wel naar andere dingen, maar heeft een sterke voorkeur. ,,Het begon met house in de jaren negentig, maar ik vind hardcore ook tof. Wat me precies in dance aantrekt, vind ik lastig om een vinger op te leggen. In ieder geval een groot verschil met andere genres vind ik dat iedereen het op zijn eigen manier kan interpreteren. Bij andere muziek heb je vaak gesproken teksten en die kan je natuurlijk ook op verschillende manieren opvatten, maar daar wordt explicieter een gevoel weggezet. Dat heb je bij dance niet.”

Vierkwartsmaat
Vanaf de officiële opening van het vernieuwde 013 in november gaat het door Veekens verzorgde programma echt van start. Hij is nu al twee weken aan het werk in zijn tijdelijke kantoor in V39. ,,Ik moet er tot die tijd nog diep in gaan duiken. Iedere stad is anders. In Tilburg is er veel aanbod van dance met een vierkwartsmaat. Techno, house en ook de hardere stijlen leven hier wel. We willen met 013 breed gaan, maar het zal niet van alles door elkaar worden.”

Zijn bijdrage is nog niet volledig concreet gemaakt, maar twee dingen komen er sowieso: een structurele clubavond in het weekend en een terugkerend technofeest. De zaal van keuze is afhankelijk van wat er verder in 013 op de planken staat. ,,Als een concert in de grote zaal uitloop heeft tot half twaalf zullen we die niet gebruiken. Wanneer je pas om twaalf uur zou beginnen, heb je maar vier uurtjes over.”

Topsegment
Met de grote zaal heeft Veekens ruimte om grote namen te plaatsen en is dat ook zeker van plan. ,,Er hebben hier al wel deejays uit het topsegment gestaan op bijvoorbeeld Kindergarten. Maar dan is het meteen groot met een heel festival. Je moet zien dat je een avond hebt met zo’n vier deejays waar een grote naam bijzit. De grote zaal biedt veel kansen, maar we moeten wel letten op het aanbod.”

Hoe ziet Veekens de Kruikenstad? ,,Ik weet dat Tilburg een echt rockbolwerk is. Voorheen had je SubQuake met dubstep, maar veel van zulk soort dingen zijn er niet. Bijvoorbeeld drum ‘n bass is er niet veel, maar ik denk dan ook aan een avond met disco en funk. Ik moet iets neerzetten wat aansluit op de vraag. Er komen dus niet ineens tien nieuwe dingen. Ik ben met lokale partijen in gesprek en er wordt dus rekening gehouden met elkaar. Zo voorkomen we bijvoorbeeld dat je drie dezelfde soort feestjes op een avond in de stad hebt.”

,,Tilburg is best groot. Dat is iets wat ze bijvoorbeeld in Nijmegen niet beseffen. Er wonen hier gewoon vijftigduizend mensen meer dan daar. Wat dance betreft, is het relatief jong. Nijmegen heeft bijvoorbeeld Planet Rose wat er al bijna twintig jaar is. Maar er gebeuren hier wel toffe dingen. Draaimolen heeft bijvoorbeeld ondertussen wel nationale allure.”

Prioriteit
De concepten die hij bedacht voor Doornroosje en Tivoli geeft hij uit handen. ,,Ik zal ze moeten afstaan, hoe moeilijk dat ook is. 013 heeft mijn prioriteit. Daar moet ik alle energie en creativiteit insteken.” Naast de werkdagen in de week zal hij ook op de door hem georganiseerde avonden in 013 te vinden zijn. ,,Ik vind het belangrijk om betrokkenheid te tonen en er zelf ook te staan. Het creëert een band met de aanhang en je moet weten wat er speelt door het zelf te ervaren.”