3voor12 Tilburg Tipt!

Deze concerten mag je niet missen in de maand februari

Redactie 3voor12 Tilburg ,

Februari mag dan de kortste maand van het jaar zijn, de hoeveelheid concerten is er niet minder om. Cul de Sac heeft net als in januari elke donderdag, vrijdag en zaterdag gratis acts op het programma staan, hoewel hun webpagina daar nog in alle talen over zwijgt. Ook op andere plekken is er meer dan genoeg te doen – zelfs als je naast kaartjes voor Tenacious D en Kovacs in 013 gegrepen hebt.

STUKAFEST – 5 FEBRUARI, DIVERSE LOCATIES
De tweede maand van het jaar, dat betekent allereerst dat het weer tijd is voor Stukafest. Laat je verrassen door een keur aan artiesten op het gebied van theater, cabaret, literatuur en natuurlijk ook muziek in studentenhokken verspreid door de stad. In die laatste categorie staan onder meer Bazzookas, Shattered Lights en Rockin' Robbish op de rol, voorafgegaan door Beroerte. Gaan dus.

THE DARKEST RED + THE FIFTH ALLIANCE + WASTED BULLET – 6 FEBRUARI, LITTLE DEVIL
Keuze te over deze eerste vrijdag van de maand: Ilen Mer heeft een albumpresentatie in De NWE Vorst, Fair Huxley speelt een try-out in de Cul. In het geval van The Darkest Red heb je echter een dubbele reden om langs te komen, want niet alleen laat deze brute metalband vanavond zijn verse schijf op de wereld los, het wordt tevens de afscheidsshow van dit gezelschap. Bij zijn, meemaken.

MARTINUS – 10 FEBRUARI, STUDIO
Studio zet in februari haar prijzenswaardige beleid voort om naast DJ's ook af en toe live muziek op de dinsdagavond te programmeren. Zo kun je de vierentwintigste genieten van de ingetogen muziek van Joe Buck (nee, niet het punkicoon) en Yellow Grass, maar ook twee weken daarvoor is het al raak met Martinus, dat net als eerdergenoemde groep in de folk/americanahoek te plaatsen valt.

HESPERIAN + TARANTINO + EMBRACE THE DAY – 12 FEBRUARI, HALL OF FAME
Liefhebbers van hardcore kunnen deze donderdag hun har(d)t ophalen bij drie aanstormende bands van Nederlandse – merendeels ook Brabantse – bodem. De deuzige bloedhonden van Tarantino heb je al aan het werk kunnen zien tijdens ons tienjarig bestaansfeestje, Embrace The Day stond vorige maand nog op onze clubshow. Met de Utrechters van Hesperian erbij wordt dit vast een tof partijtje.

METAL BATTLE VOORRONDE NOORD-BRABANT – 13 FEBRUARI, LITTLE DEVIL
Drie dagen voordat het Canadese Cryptopsy Little Devil komt afbreken in een door Mario's Metal Mania georganiseerde show, mogen een viertal acts uit onze Brabantse contreien strijden om een plaats in de volgende ronde van de Metal Battle bandcompetitie. Met de lokaal welbekende namen Discreator, Mourn, Rise A Thousand en Razend op het affiche gaat dit sowieso spannend worden.

MISTER AND MISSISSIPPI – 14 FEBRUARI, SOUNDS
Heb je behoefte aan een sfeervol geluid om je Valentijnsdag op te luisteren, of vraag je jezelf deze zaterdag tegen het einde van de middag gewoon spontaan af of er ergens een bandje te zien is, zoek dan niet verder. Mister And Mississippi, dat eerder deze maand het nieuwe album 'We Only Part To Meet Again' uitbracht, speelt vandaag namelijk gratis en voor niets rond half zes in Sounds.

YUKO YUKO + [\/] + WAIVER – 19 FEBRUARI, HALL OF FAME
We weten op dit moment vanzelfsprekend nog niet wat het jaar allemaal gaat brengen, maar het concert van Yuko Yuko in de Hall zou zomaar eens hét hipsterconcert van 2015 in Tilburg kunnen zijn. Bekijk maar eens een deel van de schier oneindige reeks lo-fi clips van deze piepjonge gast op YouTube en oordeel zelf over zijn kwaliteiten. Ondersteuning komt deze avond van [\/] en Waiver.

HENNY VRIENTEN – 22 FEBRUARI, JUPILER ZAAL 013
Van iemand die net om de hoek komt kijken in de popwereld wenden we ons naar veteraan Henny Vrienten, die deze zondag op het hoofdpodium van 013 staat. Na Doe Maar komt deze muzikant op de proppen met een akoestisch soloalbum getiteld 'En Toch...'. Benieuwd hoe dat live gaat klinken. [Dankzij Incubated kun je 's middags trouwens al naar pianist Ralph van Raat in Theaters Tilburg.]

STADSWACHT: WARM GRAVES + NEWMOON + JACKY CHECKER – 24 FEBRUARI, EXTASE
Over Incubate(d) gesproken: samen met 013 en gastpodium Extase verzorgt deze organisatie eind februari wederom een editie van Stadswacht. Deze keer mag het internationale gezelschap van Warm Graves je gaan betoveren met hun onconventionele, rijkelijk met elektronica gelardeerde geestverruimende rock, gesteund door plaatselijke grootheden Newmoon en Jacky Checker.

NIGHTBEARDS: OATHBREAKER + GGU:LL + BRUTUS + SCHWEINSTEIGER – 26 FEBRUARI, HALL OF FAME
Tijdens de elfde vlucht der Nightbirds krijgen de uiltjes weer eens wat zware baarden aangemeten. Met maar liefst vier bands op het programma, in stijl oscillerend tussen doom, sludge en black metal, belooft dit een waar feest te worden voor de liefhebber van klanken die met name op het middenrif en de onderbelichte regionen van de ziel gericht zijn. Ga vooral eens een kijkje nemen.

JOIN US IN CREATING EXCELLENCE + BEROERTE + GREEN MONKEY FORCE – 27 FEBRUARI, LITTLE DEVIL
Toegegeven, je kunt deze vrijdagavond ook naar John Coffey in 013 gaan. Is het echter niet veel leuker om naar een drietal puike bandjes uit de nabije omgeving die “prachtige herrie” maken te gaan kijken, onder het mom van een verjaardagspartijtje van gewaardeerde 3v12-collega Renée? Natuurlijk is het dat, temeer daar er geen entree geheven wordt. Je weet dus wat je te doen staat.

DOUBLE NOISE: BETONFRAKTION + ROOIE WAAS – 28 FEBRUARI, PARADOX
Een dag nadat de veelzijdige lokale jazzpianist Rogier Telderman er met zijn trio en kwintet op de planken staat, mogen Betonfraktion en Rooie Waas muziekpodium Paradox onveilig gaan maken met aanzienlijk ruwer muzikaal materiaal. Verwacht compromisloze noise, verwacht doldwaze teksten, verwacht het onverwachte. Een toepasselijk slot van de vreemdste maand van het jaar.