Tenacious D brengt akoestische sing-a-longs in 013

Grammy-winnend cabaretduo zet routineuze entertainmentshow neer

Dirk Stolk ,

Met een verse Grammy in the pocket (zondagnacht won The D de award voor 'Best Metal Performance') staat Tenacious D maandagavond in een uitverkochte 013. Al ruim twintig jaar maakt het creatieve duo een mix van rock en comedy, die niet alleen succesvol blijkt op albums, maar die ook van film The Pick of Destiny een cultklassieker maakt. Daarnaast staan ook de liveshows garant voor een portie onvervalste humor en rock sing-a-longs. Toch is de show van vanavond anders; in het kader van de 'old school acoustic style' laten Jack Black en Kyle Gass de overige bandleden thuis en brengen zij de greatest hits akoestisch.

Het voorprogramma vanavond wordt verzorgd door Sasquatch, die Tenacious D fans natuurijk al kennen uit The Pick of Destiny. Gehuld in een Bigfoot-pak speelt de eenmansband de zaal warm door rock klassiekers te coveren, waarbij hij zijn gitaarspel ondersteunt door zelf op de bassdrum mee te stampen. Op dit drumstel soleert hij -uiteraard met zijn handen- nog een rondje en het enthousiaste publiek wordt zo klaargestoomd voor The D.

De ombouw na het voorprogramma is van korte duur. Aangezien het een akoestische show betreft, wordt het drumstel van Sasquatch weggehaald en twee gitaren vooraan het podium geplaatst. Onder luid gejuich vinden Jack Black en Kyle Gass vervolgens hun weg naar de instrumenten. Het duo laat er geen gras over groeien en begint de show met the greatest song in the world; Tribute, welke letterlijk woord voor woord wordt meegezongen vanuit de zaal.

Vlekkeloos loopt de ene hit in de andere over en voordat men adem kan halen, zijn niet alleen Tribute en POD, maar ook Rize of the Fenix en Low Hangin' Fruit al gespeeld. Laatste twee komen van het laatste album en dat is te merken aan het publiek dat aandachtig luistert en het meezingen achterwege laat.

Naast de vele hits als Kickapoo, Wonderboy en Fuck Her Gently, is er natuurlijk ook veel ruimte voor entertainment van de heren op het podium. Hoe routineus en voorspelbaar de humor ook is, het blijft een toegevoegde waarde aan de show. Zo is er het vaste drieluik; Jack en Kyle maken ruzie, Jack speelt solo Dude (I Totally Miss You) en vervolgens spelen ze samen achterenvolgend Kyle Quit the Band en Friendship. Daarnaast mag uiteraard ook de Saxaboom niet ontbreken, wordt de roadie (die samen met Sasquatch meerdere malen meezingt en klapt) geëerd met track Roadie en hoort men herkenbare stukken als Led Zeppelin's Rock and Roll, Black Sabbath's War Pigs en Lionel Richie's Three Times a Lady voorbij komen.

Na ruim 20 nummers verlaat de band het podium, om natuurlijk terug te komen voor een toegift. Hierin openen ze met de ode aan rocklegende Dio en komt ook Classico voorbij, maar het meest memorabele moment is als JB zijn partner aanmoedigt om een solo weg te geven. Eerst op 1, vervolgens op 2 en uiteindelijk op maarliefst 3 fluiten tegelijkertijd; 'that's how you win a Grammy', concludeert Black.

De entertainmentshow eindigt wat slapjes met The Beatles covers You Never Give Me Your Money en The End en dat is typerend voor het gemengde gevoel achteraf. Maarliefst twee uur lang brengt Tenacious een greatest hits set met het soort gemak waar menig artiest jaloers op is, maar toch kan het repertoire de power van een voltallige band goed gebruiken. Volgende keer toch maar weer in complete bezetting guys.