Releaseparty The Darkest Red tegelijk waardig afscheid

Alle drie de bands voltreffer in Little Devil

Aäron van der Sanden ,

Met een knalfeest een punt zetten achter een bestaan van bijna tien jaar. Daar is het The Darkest Red om te doen, deze zevende februari. Om dit te onderstrepen spelen ook de bevriende bands The Fifth Alliance en Wasted Bullet, om vervolgens af te sluiten met de release van 'Assimilation', de tweede en laatste plaat van The Darkest Red. Met een afgeladen Little Devil wordt het een afscheid zonder tranen, maar met een glimmend gouden randje.

The Fifth Alliance

Klokslag half negen opent deze Bredase band een avond die bol staat van nostalgie en harde muziek. Wat The Fifth Alliance precies maakt, is niet met één genre samen te vatten. We horen hypnotiserende doom en sludge met imposante, technische gitaarpartijen en meevoerende baslijnen, maar op andere momenten klinkt het melodisch en opzwepend, wat weer meer richting de hardcore gaat. Eigenlijk maakt het ook niets uit; het vijftal speelt uitstekend, waarbij we de vocale kwaliteiten van Silvia Berger gerust als 'bruut' mogen omschrijven. Enig puntje van kritiek is het feit dat de band vrij stijf oogt op het podium, doordat alle bandleden braaf op de eigen plek blijven staan. Maar dit maakt hetgeen we horen niet minder indrukwekkend.

Wasted Bullet

In lijn met The Darkest Red, weet ook Wasted Bullet wat het is om een afscheid aan te kondigen. Op 4 februari jl. maakte het vijftal bekend dat de band er in de loop van 2015 mee stopt. In de Facebookstatus waarmee het nieuws de wereld in werd geslingerd spreekt Wasted Bullet over verschoven prioriteiten in het leven, iets wat de hoofdact van vanavond in een recentelijk interview ook aankaartte. Met dat in het achterhoofd is deze avond voor hen een mooi voorbeeld van 'afsluiten in stijl'. Zelf doen ze een flinke duit in het zakje door een prima performance, in een zaal die zowat uit diens voegen barst. De melodische metalcore zweept de zaal op, maar de moshpits blijven uit. Wellicht komt dit door de rustigere intermezzo's, waarmee de greep op het publiek wat verslapt. Erg chique is de constatering dat de band veelvuldig verwijst naar het naderende einde van TDR en de mooie herinneringen die ze delen, maar zwijgt over de eigen plannen. Een gast die ieder feest waardig is.

The Darkest Red

Rond half elf is het moment daar; voor de allerlaatste keer betreedt The Darkest Red het podium. Maar niet alleen om afscheid te nemen; het draait vanavond óók om 'Assimilation', de tweede plaat die eindelijk met het grote publiek wordt gedeeld. Vanaf het begin is het duidelijk; ze hebben er zin in en zullen ervoor zorgen dat iedereen nog lang over deze avond napraat. Bij de eerste tonen hangt zanger Aron Molenschot direct in de lichtinstallatie en draagt het publiek hem letterlijk op handen. Gitarist Auke Visser, in zijn overigens woest aantrekkelijke en veel te strakke witte topje, laat zich van zijn meest technische kant zien en knijpt zijn gitaar tot de laatste druppel uit. De sound van 'Assimilation' is inderdaad anders dan die van diens voorganger 'Destroy and Rebuild'. Was het op de eerste plaat voornamelijk 90's metalcore in combinatie met melodische deathmetal, op deze langspeler zijn de core-invloeden voor het grootste deel weggewerkt. Het geheel is een stuk duisterder, onheilspellender en tegelijkertijd ovoorspelbaarder, juist vanwege die nadruk op death. Daardoor blijft 'Assimilation' de volle 45 minuten boeien. Maar het verleden mag niet ontbreken vanavond; nieuwe en oude nummers wisselen elkaar daarom veelvuldig af, wat de show lekker veelzijdig maakt. Iets dat ook verandert, is de samenstelling op het podium. Respectievelijk ex-gitarist (tevens oprichter) Michiel Gossens en zanger Lesley van Eck (ex-No Heroes, ex-Empty, red.) doen ieder een nummertje mee en maken zo het feestje compleet. Met 'The Book' en 'Into Ashes', twee tracks van het album uit 2009, zet The Darkest Red uiteindelijk een punt achter bijna tien jaar samen muziek maken. Een troost; met 'Assimilation' laat de groep in ieder geval een beklijvende erfenis achter.