Kovacs beroert kleine zaal

Uitverkocht 013 geniet een uurtje van de Wolflady

Thijs de Kreij ,

Het op een na laatste optreden van de clubtour van Kovacs op zaterdag 21 februari stond gepland in 013. De kleine zaal van het poppodium stond tot de nok toe vol. En terecht, met haar band The Strangers is ze de nieuwe Nederlandse sensatie die je moet zien.

Het is rap gegaan met de Eindhovense zangeres. Beide singels, ‘My Love’ en het nieuwe nummer ‘Diggin’, zijn 3fm Megahits geworden. Haar eerste tour is vijf dagen aaneen uitverkocht. Dat hoeft niemand te verbazen; alle critici prijzen haar. Het is ook niet altijd even makkelijk om kritisch te zijn op iemand met zo’n bijzondere stem.

De clubtour staat in het teken van Kovacs haar aankomende album ‘Shades of Black’ – het vervolg op haar ep ‘My Love’. Kan het album wel net zo goed worden, vroegen sommigen zich hardop af. Dat is het zeker. De nummers zijn allemaal in dezelfde trant als de ep. Alleen dan wat harder, meer dynamiek en meer uptempo, zoals Kovacs het zelf beschreef na afloop van het optreden. Live komt dit allemaal terug. Het wordt intiem in de zaal wanneer de zangeres ingetogen zingt én tegelijkertijd vliegt het dak eraf wanneer ze weer een geweldige uithaal ten gehore brengt. Want dat kan ze perfect: ‘schreeuwen’ – op een mooie en beste manier. Woorden doen eigenlijk geen recht aan haar stem. Die moet je horen en beleven.

De band telt naast Kovacs een celliste, een violiste, een toetsenist, een drummer en een gitarist. Met name de strijkers zorgen voor een mysterieus en donker geluid, wat spanning geeft aan het geheel. Ook het gebruik van samples versterkt de muziek. Het klassieke geluid van een oude telefoon die rinkelt, of een geheimzinnige stem die klinkt aan het begin van ‘Nights of the Nite’ – de sfeer wordt direct gezet.

Het plaatje van de band klopt. De koppen passen bij elkaar en ook hoe het podium is aangekleed past perfect bij het geheel. Het is zowel duister als innig. Een beetje zoals Kovacs zelf ook overkomt. Haar stoere kop verscholen onder haar stoere muts schetst iets mysterieus. Maar tegelijkertijd, wanneer ze het publiek toespreekt, zie je een schattige dame staan. Trots op wat ze heeft neergezet. Even lachen met het publiek, en weer spelen. Want dat doet ze het liefst.

Op 3 april verschijnt het album waar een hoop liefhebbers al met smacht op hebben zitten wachten. De dag daarvoor is het ook al verkrijgbaar, eventueel met handtekening. Dan ligt ‘Shades of Black’ na haar optreden in de Effenaar bij de merchandise. Bewonderaars die Kovacs nog niet hebben kunnen aanschouwen, zijn aanbevolen dat zeker te doen. Kovacs moet je beleven.