The Darkest Red sluit af in stijl

"We willen nog één keer vlammen"

Aäron van der Sanden ,

Er met een releaseparty een punt achter zetten. Het ligt misschien niet voor de hand, maar The Darkest Red kiest ervoor. Op vrijdag 6 februari neemt de band in Little Devil afscheid met het uitbrengen van 'Assimilation'. Maar waarom stoppen met een nieuw album op zak? Terugkijken en vooruitblikken met usurper Ronald van der Lee en gitarist Auke Visser.

Wanneer we de afgelopen tien jaar bekijken; in hoeverre is The Darkest Red veranderd?
Auke: "We kunnen stellen dat, toen ik erbij kwam, de band een andere richting op is gegaan. Maakte The Darkest Red in eerste instantie voornamelijk metalcore, na mijn komst zijn we een meer technische kant opgegaan. Hoewel ik het moeilijk vind om muziekstijlen in hokjes te plaatsen, zou ik het zo wel willen omschrijven." Ronald: "We kregen veel positieve reacties op 'Destroy and Rebuild', onze eerste plaat. Het was een mooi opstapje naar een aantal gave optredens. Wel kwamen we er al snel achter dat we eigenlijk een andere kant op wilden qua muziek.” Auke: "Voor mij persoonlijk waren het toch voornamelijk de breakdowns. Het was allemaal te voorspelbaar, ik werd er gewoon een beetje moe van. Toen besloot Chiel (gitarist, red.) in 2010 om er vanwege persoonlijke redenen mee te stoppen, net op het moment dat die toffe gigs eraan kwamen. Daarna zijn we een tijdje stilgevallen om een waardige vervanger voor Chiel te vinden. En dat bleek lastig, totdat Jaap in beeld kwam na anderhalf jaar.”

Dat gat van meer dan een jaar blijft natuurlijk doodzonde.
Auke: "Ja, dat was uiteindelijk het hele probleem. Was Chiel niet gestopt, of hadden we direct een vervanger voor hem gevonden, dan hadden we veel meer kunnen halen uit die shows met Slayer. Helaas ging dat dus compleet de mist in en moesten we weer opnieuw beginnen. Daarom wilde ik de nieuwe plaat een andere identiteit geven, duisterder en donkerder." Ronald: "De hele shift naar death metal is uiteindelijk de grootste verandering geweest in die anderhalf jaar.”

Assimilation

Is er een bepaald thema aan het nieuwe album verbonden?
Auke: "Ja, maar dat thema is pas later gekomen. De muziek was er, toen zijn we met de gehele band de teksten gaan vormen. Wat doet de muziek, welke emoties roept het op?” Ronald: "Uiteindelijk is het thema een mix tussen sciencefiction en een maatschappijkritische blik. Het waarschuwen voor de macht van de technologie, die steeds meer de mens over lijkt te nemen, doordat we er zo afhankelijk van zijn. Er lijkt geen weg meer terug." Auke: "Ik sluit me daarbij aan. Ik irriteer me kapot aan mensen die de hele dag maar in hun telefoon zitten. Men kan niet meer zonder."

Stoppen

Maar waarom stoppen jullie dan in hemelsnaam?
Ronald: "Ik denk dat er een paar redenen zijn. Natuurlijk, als je lang bij elkaar in een band zit zijn er altijd wel wrijvingen. Uiteindelijk heeft de CD te lang op zich laten wachten." Auke: "De zoektocht naar een nieuwe gitarist, vertraging in het schrijfproces, persoonlijke situaties die veranderen; het toekomstperspectief werd vaag. Dan moet je keuzes maken: kunnen we er nog vol voor gaan? Daar zijn tal van gesprekken over geweest en de conclusie was dat het draaide om het uitbrengen van Assimilation, alles daarna bleef vaag." Ronald: "De ambities liggen dus uit elkaar. We hadden de mogelijkheid om de band weer te lanceren, maar dan moet je er voor gaan en dat is niet voor iedereen mogelijk." Auke: "Dus toen hebben we besloten om nog één keer te vlammen, om zo op een toffe wijze The Darkest Red te beëindigen.”

Terugkijkend; wat is de mooiste herinnering aan jullie periode met de band?
Auke: "Ik denk toch de shows met Slayer in Grote Zaal van 013. Als bandje voor een uitverkochte 013 spelen, stond altijd op mijn bucketlist en die heb ik af kunnen strepen. Mojo benaderde eerst mijn oude band, Blindsight, maar die waren uit elkaar. Hun manager heeft ons getipt en toen belde Mojo met de vraag of we bij Slayer in het voorprogramma wilden staan. Ook spelen als voorprogramma van Gojira was heel erg gaaf.” Ronald: "Voor mezelf is de laatste CD echt het belangrijkste, ik mocht me echt bemoeien met het album. Ik heb het vertrouwen van de band gevoeld om me met het creatieve proces bezig te houden.”

En wanneer we vooruit kijken; hoe ziet jullie toekomst eruit?
Ronald: "Rick heeft nog zijn black metal band Fenris, bassist Rene heeft inmiddels een nieuwe bluesbandje genaamd Detonics, zanger Aron is recentelijk gaan bassen bij First Fight Down en speelt daarnaast nog in 90's metalcore band Witness the Fall. En onze gitarist Jaap is, net als Aron, gaan spelen bij First Fight Down." Auke: "Ik volg gitaarlessen om mezelf muzikaal te verbreden en ben verder in gesprek met verschillende mensen, maar namen houd ik liever nog voor me." Ronald: "Ik heb momenteel weinig plannen, misschien sluit ik me bij Auke aan als hij daar zin in heeft. We zien het wel.”

The Darkest Red releaset 'Assimilation' tijdens hun laatste show, vrijdag 6 februari in Little Devil.