Festivals reageren op hittegolf: "Probeer het hoofd koel te houden"

PITCH en Woo Hah bereiden zich voor op een extreem heet festivalweekend

3voor12/Landelijk: Menno de Meester ,

34 graden, 35 graden, 40 graden… Dat het heet wordt dit weekend is zeker, maar hoe warm precies is nog de vraag. De Nederlandse festivals bereiden zich voor op de onnederlandse hitte en doen er alles aan om het de bezoekers zo aangenaam mogelijk te maken. Naast het treffen van de standaard maatregelen, wordt er ook creatief met de hitte omgegaan.

Bij PITCH en WOO HAH! zijn er gratis waterpunten waar de festivalgangers hun eigen flesjes mogen vullen en wordt er extra EHBO ingezet. Hiphopfestival WOO HAH! pakt zaterdag in Tilburg uit met Cypress Hill, Run The Jewels en Joey Basa$$, maar ook met smeermeisjes en schaduwplekken. Programmeur Ruud Lemmen licht toe: “We willen op een ludieke manier met de warmte omgaan. Zo hebben we een smeerteam geregeld, vijf meisjes die op het festival rondlopen met zonnebrandcrème, voor de bezoekers die dat niet bij zich hebben.” Op de website adviseert het festival de bezoekers wel zelf zonnebrandcrème mee te nemen. “We hebben niet genoeg voor iedereen. So bring your own. Smeer je in. Of smeer elkaar in (play on, playa…)”.
 
Om de hitte te kunnen ontvluchten worden de festivalhekken “buiten de boomlijn” geplaatst. “Zo worden er schaduwplekken gecreëerd. De bomen die geen onderdeel waren van het terrein, horen er nu ook bij. Verder spannen we flextenten, grote doeken die voor extra schaduw zorgen.” Er zijn twee binnen- en twee buitenpodia op het festival. “De meeste zon is bij de mainstage buiten. Daar stellen we het programma een uur uit, dan is de ergste hitte al geweest. Bij het warmste binnenpodium zorgen we voor extra luchtverversing.”
 
In Amsterdam kunnen de bezoekers van PITCH, naast de uitgebreide informatie op de festivalwebsite, actuele adviezen lezen op beeldschermen tijdens het festival. Het festival, met James Blake en Siriusmodeselektor als headliners, begint al op vrijdag (29° C), maar zal zaterdag waarschijnlijk het kwik tot 34 graden zien stijgen. Persvoorlichter Martin Verhorst vindt dat de bezoekers zich niet teveel zorgen moeten maken: “Er lijkt een soort panieksituatie te ontstaan. Mijn advies is dan ook: probeer het hoofd koel te houden.”

PITCH is zich goed bewust van de gewoontes van de festivalbezoekers: "Beperk het gebruik van alcohol en drugs omdat die je temperatuur regulatie en vochtbalans sterk beïnvloeden." Op de site waarschuwt het festival niet te weinig, maar ook niet te veel te drinken: "Twee glazen per uur is genoeg. Een watervergiftiging is net zo gevaarlijk als oververhitting als gevolg van alcohol- en/of drugsgebruik." Daarnaast wordt aangeraden een petje of een doek te dragen, om het hoofd en de nek voldoende te bedekken. Bij WOO HAH! wordt zelfs vermeld dat zwemkleding geen probleem is: "Bij ons is iedereen welkom."
 
De kaartverkoop lijkt bij beide festivals niet onder de warmte te lijden. Ruud Lemmen: “Het is moeilijk in te schatten of de warmte bij onze doelgroep invloed heeft. We denken niet dat we meer kaarten zouden verkopen als het 26 graden zou zijn.” Ook Martin Verhorst denkt dat het weer niet beslissend is bij de keuze om kaarten te kopen: “We liggen goed op schema met de kaartverkoop. Het scheelt natuurlijk dat de podia overdekt zijn.”
Een watergevecht lijkt de ideale manier om af te koelen. Bij PITCH zijn waterpistolen van maximaal 25 cm toegestaan. Ook bij WOO HAH! mogen kleine waterpistolen mee naar binnen, sterker nog: “We hebben er ook een aantal besteld voor het publiek!” Wie overtreft het watergevecht van Lowlands 2012?