Tien tips voor Paaspop 2015

3voor12 Lokaal verslaat vanaf vrijdag de opener van het festivalseizoen

3voor12/Landelijk ,

De opbouw van Paaspop werd dinsdag nog even stilgelegd, nadat een storm met windsnelheden tot 100 km over het terrein in Schijndel raasde. Maar de schade lijkt beperkt tot enkele omvergewaaide partytenten en een 'wat drassig' terrein. Het programma ziet er zonniger uit met zo'n 175 (inter)nationale acts. Paaspop opent op vrijdag het festivalseizoen met een driedaags festival en 3voor12 Brabant doet gekaplaarsd verslag. Hierbij tien tips, te beginnen met de vrijdag.

VRIJDAG

Ronnie Flex, vrijdag Roxy 
Vrijdag is het nog niet helemaal volle bak aan in het Schijndelse, maar is de Roxy tent misschien wel de spannendste locatie met SBMG en Cho, de Finse noisy geweldenaar Huoratron en de rariteitenkabinetten Cookachoo en Little Big. En met Ronnie Flex dus. Stiekem de beste rapper-producer die je nog niet (goed genoeg) kent. De Zuid-Hollander heeft met Zusje (met Mr. Polska), Tankstation en Nooit Meer Slapen (met Yellow Claw & JeBroer) al dikke hits op zijn naam en waar hij toe in staat is hoor je op debuutplaat De Nacht Is Nog Jong Net Als Wij, van de zwoele R&B discoschuifelaar Poacahontas, de trappy stamper Spaarpot (met Hef) tot de poppy productie Ik Wil Het Hebben met Gers Pardoel.

ZATERDAG

Vanderbuyst, zaterdag Thunderbolt
Powertrio Vanderbuyst is de nummer 1 tip natuurlijk. De laatste kans om de Brabants-Haagse hardrockers aan het werk te zien, op Paaspop althans. De heren trekken de afscheidstournee nog tot september door, maar zullen zelden meer op een festivalweide zo op hun plaats zijn. Nog maar eens hard haarslaan dus, bier en vuist in de lucht, spandex legging rechttrekken en brullen maar: "Stealiiiiiing, stealing your thunderrrrr!"

Kovacs, zaterdag Apollo
Als je een Brabantse Paaspop-act eruit moet pikken, laat het dan Sharon Kovacs zijn. De Eindhovense grande-dame-met-de-wolfskap presenteert haar debuutalbum Shades Of Black morgenavond in de Effenaar en lijkt op weg naar een heel groot publiek. Paaspop is de eerste kans na de Effenaar om het nieuwe materiaal live te aanschouwen. Op de main stage en dat kon wel eens druk, duister en heel mooi worden.

PAUW, zaterdag Jack Daniel's Stage
Dat is me ook een partij hard gegaan met die vogels. Van de meest geboekte band op de Popronde (en de sterkste band op het Popronde slotfeest in Amsterdam) tot veelbelovende en overal gretig op de deur kloppende Nederlandse psychtoppers. Keer op keer komen de Overijsselse jongens met sterke singles en nog veel betere shows, dus wij durven te stellen dat PAUW dit weekend de te kloppen nieuwe Nederlandse band is.

The Miseries, zaterdag Jack Daniel's Stage
Kersverse Hollandse Nieuwe van de Maand The Miseries primeurde net hun debuut op de Luisterpaal en man, wat is dat een lekker gruizig en opwindend garagerock-plaatje geworden. Vergeet die sterke liedjes niet, Tim Knol kan dat. En zijn groep is live ook zeer op dreef, zo zagen we al op Noorderslag. Bovendien is dit de generale repetitie voor hun albumpresentatie op zondag in Bitterzoet, dus je kunt die Noord-Hollanders messcherp verwachten.

John Coffey, zaterdag Phoenix
Nogal voor de hand liggende tip misschien. Maar ja, als je ergens geen buil aan kan vallen dan is het wel de show van John Coffey. De Utrechtse heavy punkende rockers, die net de sterke derde plaat The Great News afleverden, lijken het gewoon niet in zich te hebben om een (plicht)matige show weg te geven. Met harde rock-, stagedive- en crowdsurf-garantie. Niet heen gaan als je geen bier lust of geen modder in je haar wil. Check die presentatie in de Melkweg hieronder.

Modeselektor live, zaterdag Stardust
Paaspop profileert zich al jaren meer en meer op dance-gebied en we raden je zeker ook 12van3voor12-producer GANZ aan evenals de Deen Kölsch (dj-set), de wereldwijd opererende Nederlandse techno-klasbak Joris Voorn en afsluitende veteranen Dave Clarke en Steve Rachmad. Tussendoor echt niet te missen in de door We Are Electric gehoste tent: Modeselektor live. Het Duitse duo heeft visueel en productioneel alle troeven op zak om de Stardust met een uitgekookte, zorgvuldig opgebouwde mix van glitch-hop, techno en elektronica naar de zenith te voeren.

ZONDAG

Mr. Polska, zondag Roxy
Okee, ook op zondag noteren we een geheide party-garantie. Mr. Polska heeft een abonnement op festivals slopen en heeft dat op Paaspop al vaker laten zien. Het festival in Schijndel is inmiddels een thuiswedstrijd en wij eten een hele grote beer op als die Roxy tent niet uit elkaar klapt van hard $NOLLENDE partyvreugde. Wees daar of wees onbezweet, onbezwangerd, onbeschonken, ongezond, onweldenkend en ondermaats genietend. Ravotten met Polska en Ronnie Flex op die Boaz (van de) Beatz is het devies.

The Kik, zondag Apollo
De enige keer dat je zeker weet dat je geen geinige presentator met onvervalste Rotterdamse tongval voor je neus krijgt, is als Dave von Raven zelf moet spelen met zijn Nederlandstalige beatorkest. Een show van The Kik is zoveel meer dan een grappenparade. De band is in vier jaar verdomd strak geworden en heeft een partij sterke nummers verzameld met grappige, maar ook dieper tastende teksten. Dat wordt genieten en meezingen met Simone, Want Er Is Niemand (van hippietroubadour Armand), Cupido en natuurlijk Verliefd Op Een Plaatje. Met Tilburger Ries Doms (o.a. The Spades, Powervice) in de gelederen is Paaspop bovendien een halve thuiswedstrijd.

Monomyth, zondag Jack Daniel's Stage
Paaspop is natuurlijk ook rocken geblazen en binnen al dat geweld neemt een Haagse act een bijzondere plaats in. Monomyth heeft het patent op ellenlange, zwaar groovende, diepe psychedelische kraut-trips. Je met de ogen gesloten volledig laten meezuigen op een van die ruim tien minuten durende reizen als Ark M, Spheres of oudgedienden Vanderwaalskrachten en Huygens. Wij schudden de modder, de werkstress, de zaterdagse kater en alle andere beslommeringen in ieder geval van ons af bij Monomyth, die bij deze - zo luidt het cliché dan - zwaar aanbevolen zijn.