Paaspop 2015: absurde Russische act Little Big begint lekker...

...maar vuurwerk en wodka ontbreken

Tom Stienen ,

Met slecht één album op zak is Little Big ondertussen al groot genoeg om Paaspop aan te doen. Dat heeft niet zozeer met hun debuutalbum te maken, maar met een absurdistische act, bonkende beats, een hakkende Rus, een zingende lilliputter en teksten over hun moederland. Wodka ontbreekt in de Rooxy, maar bier is een goede vervanger voor het bourgondische Brabantse feestpubliek.

HET CONCERT

Little Big, Roxy, vrijdag 3 april 2015

DE ACT

De naam Little Big verwoordt de act bijna volledig: het is een klein beetje Die Antwoord, maar voornamelijk een groot Russisch feestje. Olympia, een vrouwelijke lilliputter onder de tatoeages,  verzorgt de vrouwelijke vocals. Ilya, een Russische versie van Ninja, rapt en hakt terwijl Sergey achter op het podium veel te harde beats door de speakers ramt. Oh, en af en toe is er ook nog een manisch-depressief ogende clown die in een ijshockeyshirt meerapt. Een genre aan deze groep koppelen is lastig. De nummers van Little Big kennen maar twee grote overeenkomsten: ze stampen super en worden allemaal opgedragen aan Mother Russia. 

HET PUBLIEK

‘What A Fucking Day’ is het nummer waarmee Little Big het publiek al meteen aan het stampen weet te krijgen. Waar op de zaterdag Mental Theo garant staat voor een happy hardcore-feestje, wint vanavond Little Big met dit nummer de harten van de stampliefhebbers. Terwijl een zee van festivalgangers springt, veren de houten platen die de vloer bedekken op en neer. Stilstaan is geen optie in de Roxy.

HET MOMENT

Een dame van de Paaspop-crew loopt richting Sergey en gebaart dat het over vijf minuutjes afgelopen is voor Little Big op dit podium. Hier hebben de Russen duidelijk niet op gerekend. Het ontbreken van het grootste feestnummer uit repetoire, ‘With Russia From Love’ is voor de band zelf ook een anti-climax. Nog even het laatste nummer eruit gooien, en dan terug naar het Oosten lijkt het dan maar te worden.

HET NUMMER

‘Everyday I’m Drinking’ is het laatste nummer dat de band speelt. Tijdens dit nummer wordt duidelijk dat dit trio heel sterk is in de act van zuipen, feesten en hossen. Het publiek gaat er in mee, maar het enthousiasme dat het begin van dit optreden zo levendig maakt, ebt weg. De clown wordt oninteressant, en de lilliputter is na een tijdje ook niet speciaal meer. Nieuwe ingrediënten voegen de Russen verder niet meer toe. Het zingen over wodka drukt precies uit waar deze act voor staat.

HET OORDEEL

Stampen en hossen kan goed met de Russen, maar de impulsen die het publike daartoe zetten, zijn te vluchtig. Little Big staat garant voor een van de hardste feestjes van Paaspop, maar dat feestje duurt dan ook slechts twintig minuten.