Sfeer op Paaspop: round-up van de vrijdag

Verslag van het randprogramma

Freek Verhulst ,

Buiten al het muzikale geweld van de Kensingtons en Anouks van deze wereld, draait Paaspop ook vooral om de sfeer. 3voor12/Brabant-redacteur Freek Verhulst houdt ogen en oren open en schrijft alles op wat hem opvalt.

Festivalfashion?

Het sfeerprogramma in de beruchte Loco Royale wordt deze Paaspop geopend met een heuse modeshow, waar 'festivalmode' zal worden geshowd. Dat vinden we bij 3voor12 wel interessant, want je wil straks in juni, als het festivalseizoen echt in volle gang is, niet als enige achter de modefeiten aanlopen en dan is het onze journalistieke plicht om de juiste informatie op tijd bij de lezer te krijgen. In een tent als de Loco Royale, waar je doorgaans van de ene in de andere verbazing valt, verwacht je bovendien een hele dikke ironische knipoog naar alles wat onder haute couture valt. Maar wat blijkt? Op de catwalk zien we flink opgemaakte modellen met strak gezicht, mooie jurkjes en bontoutfits voor mannen presenteren. Ziet er goed uit, daar niet van, maar no way dat iemand hierin door de festivalmodder gaat, natuurlijk.

Niet zo a-meezing

'A-meezing ballads' is het tweede item op het programma van de Loco Royale, waar ik het grootste gedeelte van dit weekeinde resideer. Mooi, denk ik, karaoke. Ik verheug me al op de roes van een persoonlijke overwinning als ik voor een volle Paaspop-tent 'Nothing's Gonna Stop Us Now' van Starship vol overgave heb vertolkt. In mijn hoofd ben ik het verslag van mijn karaoke-magnum opus al aan het uittypen, maar dan wordt er omgeroepen: "Er komt hier op het scherm de tekst en dan kunnen we met zijn allen meezingen met de muziek die wordt gedraaid." Ineens verwordt mijn grote droom tot een soort TROS Muziekfeest Op Het Plein-nachtmerrie. Ja, ammehoela, dan houd ik het voorlopig maar bij de mobiele karaoke van Kalasj en Nikov die over het terrein loopt. Een wat bescheidener podium, maar daar voel ik me in ieder geval begrepen.

Rock & Roll Circus

Ook hier geldt weer: de Loco Royale levert nooit wat je verwacht. Al weet ik ook niet helemaal wat ik had moeten verwachten van een 'Rock & Roll Circus'. Een band van clowns die onder andere 'Highway To Hell' en 'Surfin Bird' speelt, terwijl een soort circusdirecteur trucjes met een diabolo uitvoert, behoorde in ieder geval niet tot de eerste opties. De leider van de clowns trapt na elk nummer op een effectenpedaaltje, waardoor hij ineens een heliumstemmetje heeft. "Klappen dan, godverdomme! Die man doet toch allemaal mooie trucs?", maant hij het inderdaad tamme publiek tot applaus. Ook een mooie heliumquote: "Nu komt het hoogtepunt, want we hebben een... Buitenlander!" Vervolgens zien we de circusdirecteur - alias Ali El Glasbak - zijn blote rug tot bloedens toe door glasscherven rollen, terwijl de clown op een spijkerbed op zijn borst staat. Oh, Loco Royale, you never cease to amaze me.

Campingproblematiek

Als het festivalterrein op slot gaat, verplaatst het feestje zich uiteraard naar de camping. Goede herinneringen bewaar ik aan de supermarkt, waar andere jaren à la Lowlands met planten werd gegooid en op tafels werd gedanst. Nu is het er pikkedonker: de stroom is uitgevallen. We kunnen een biertje krijgen nu het nog koud is, maar voorlopig gaat er hier niet gedanst worden.

Buiten verzamelen campinggasten zich bij een lichtmast en na enige tijd ontstaat er een kampvuur. Dat vindt de Paaspop-crew begrijpelijkerwijs niet zo'n goed plan. De enorme witte rookwolk die volgt, is het teken dat dit vuurtje is geblust en gelukkig is kort daarna ook de elektriciteit in de supermarkt gefikst. Helaas hebben veel mensen dan hun bedje al opgezocht, waardoor het feestgedruis beperkt blijft tot een groep volwassen mannen die vol overtuiging zang en choreografie van Mark Ronsons 'Uptown Funk' op een van de picknicktafels uitvoeren. Morgen beter.