Enthousiaste Zweden domineren eerste dag Neurotic Deathfest Enthousiaste Zweden domineren eerste dag Neurotic Deathfest

Entombed A.D. toont zich waardige headliner; Tribulation geeft originele 'afterparty'

, Maarten & Wouter de Waal

Enthousiaste Zweden domineren eerste dag Neurotic Deathfest

Entombed A.D. toont zich waardige headliner; Tribulation geeft originele 'afterparty'

Maarten & Wouter de Waal ,

April 2015 blijkt een feestmaand in 013: We zijn nog nauwelijks bekomen van Roadburn, of Neurotic Deathfest maakt al zijn opwachting om het oude gebouw passend ten grave te dragen. Deze twaalfde editie heeft daarom ook iets weemoedigs – een stemming die bepaald versterkt wordt wanneer we horen dat het tevens de laatste keer zal zijn dat dit doodsfeest gevierd wordt. Maar niet getreurd: Voor het zover is kunnen we nog een lang weekend genieten van de meest extreme metal die op onze aardbol te vinden is. De line-up van de openingsdag wordt aangevoerd door het oude Zweedse deathmetalvlaggenschip Entombed (tegenwoordig door rechtenkwesties met het suffix 'A.D.' getooid), dat zich al enige jaren niet meer op dit festival heeft laten zien. Zouden L-G Petrov en de zijnen nog steeds een mooi feestje kunnen bouwen?

NADER SADEK

Geteisterd door 'andere verplichtingen', kunnen we pas even na achten onze opwachting maken bij het oord des verderfs. Daardoor missen we onder andere de verrichtingen van het door een markante krullenbol geleide Korpse, maar zijn gelukkig wel nog net op tijd voor het intrigerende project Nader Sadek. Je zou kunnen denken dat deze naam verwijst naar een of ander mythologisch wezen, maar het is daadwerkelijk de eigennaam van het brein achter deze groep, een uit Egypte afkomstige metalhead, die contacten heeft opgebouwd in de scene door het verzorgen van visuals en podiumaankleding voor bands als Mayhem en Sunn O))). In de studio wordt hij bijgestaan door illustere namen als Cryptopsy's Flo Mounier en Mayhems Rune Eriksen ('Blasphemer'), maar live moet hij het doen met minder bekende medewerkers. Zoals we van iemand met deze achtergrond mogen verwachten, is veel zorg besteed aan het podiumbeeld, zodat de uitvoerenden staan te spelen in een door lange takken samengesteld 'bos' dat hun bewegingsvrijheid behoorlijk beperkt. Een der vocalisten (Nader zelf?) gaat schuil achter een enorme pruik van zwart haar waar twee vervaarlijke slagtanden uit steken. Voor een 'mammoetachtige' brengt deze opvallend schrille tonen voort, die overigens vaak overvleugeld worden door de diepe grunts van de andere vocalist, Seth van der Loo. Muzikaal brengt men een soort van basloze technische death die dynamisch en origineel genoeg is om de aandacht vast te houden, maar ons ook weer niet direct uitnodigt om het plaatwerk van dit project uit te checken. Een geinig begin van onze dag. (MdW)

UNFATHOMABLE RUINATION

Niettegenstaande de plechtstatige bandnaam, wordt Unfathomable Ruination niet gehinderd door al te subtiele overwegingen in zijn auditieve aanval, die weliswaar de nodige technische elementen kent (zo glijden de handen van de snarenplukkers, zoals je wel vaker op dit festival ziet, in zeer rap tempo synchroon over de halzen der instrumenten), maar vooral heel woest overkomt. Die indruk wordt nog versterkt door het nogal crue geluid in de Kleine Zaal, dat vooral de lage tonen en de typische varkensbrul van de met rond Engels accent communicerende frontman benadrukt. (De aldus gecreëerde donkere atmosfeer wordt voor ons even doorbroken wanneer een, heu, 'collega' van de tv zijn pijlen op ons richt, en na enige curieuze preliminaire vragen vooral geïnteresseerd blijkt in de gemiddelde baardlengte van de bezoeker – wellicht verwart hij dit feest met Roadburn.) De reactie van het publiek op het agressieve amalgaam is heel energiek: missie geslaagd. (WdW)

DEVOURMENT

De Texanen van Devourment lieten een jaar of wat geleden op dit festival een grote indruk op ons achter, dus we zijn benieuwd of we nu, in iets minder beschonken toestand dan toen, dezelfde ervaring zullen hebben. De slachters uit Dallas die gespecialiseerd zijn in het lompere muzikale zaagwerk (of, zoals frontman Ruben Rosas het uitdrukt, in “wigger slam”) weten met hun hakkende nummers inderdaad al snel een kolkende pit te laten ontstaan, maar vandaag valt ons wel op dat men tussen de composities door behoorlijke stiltes laat vallen, die wat ons betreft de vaart wat uit het optreden halen. Ach ja, mensen worden nu eenmaal ouder. Afgezien van dit minpuntje zetten de heren een overtuigende set neer, die de gedachten van menig deathfestganger zal hebben doen uitgaan naar die tijd dat hij door nieuwsgierigheid gedreven menig muis of konijntje uit elkaar heeft zitten peuteren. Bruter dan dit gaan we het dit festival waarschijnlijk niet opgediend krijgen. (MdW)

SINISTER

Het Hollandse Sinister behoort ontegenzeggelijk tot de eerste lichting vaderlandse deathmetalbands, maar stond gek genoeg nog nooit eerder op Neurotic Deathfest. Vandaag is het dan toch zover, en daarmee is het trouwens niet alleen de eerste, maar meteen ook de laatste keer dat deze mannen op het festival spelen, zoals de frontman en veteraan van het gezelschap treffend opmerkt. Een uniek optreden kortom, dat in een uitstekende sfeer verloopt, en waarin de groep overtuigend laat zien haar stevig op Slayer en aanverwante duistere jaren tachtig thrash geënte death metal nog steeds prima in de vingers te hebben. Mooi om deze gasten uiteindelijk nog een keer in de Kleine Zaal aan het werk gezien te hebben. (WdW)

ENTOMBED A.D.

Deathmetalvrienden van het eerste uur Entombed hebben we persoonlijk nog nooit op het Deathfest aan het werk gezien, dus zijn we bijzonder in onze nopjes ze deze vrijdag als afsluiter op het hoofdpodium te mogen verwelkomen (daar doet dat 'A.D.' niets aan af). Frontman L-G Petrov heeft het zeldzame vermogen na al die jaren nog steeds de kinderlijk aandoende gretigheid uit te stralen van iemand die blij is zijn ding te mogen doen voor gelijkgestemden, en is zichtbaar verguld met het vooruitzicht om bands als Bloodbath, Immolation en met name Obituary de komende dagen live te kunnen aanschouwen. Deze vrolijkheid werkt aanstekelijk en brengt een lid van het publiek zelfs zover de beveiligers te trotseren en zijn weg naar het podium te vinden, waar hij door Petrov met veel genoegen wordt ontvangen. Toch nog wat echt oldschoolgevoel bij dit optreden dus, en de voor een groot deel van de eerste platen betrokken setlist sluit daar goed bij aan. Wanneer de überkraker 'Left Hand Path' wordt ingezet is men voor ons gevoel nog maar nauwelijks begonnen, maar gelukkig komen daar nog de nodige nummers achteraan. Zonder twijfel het gezelligste en meest sympathieke optreden van de dag, en misschien ook wel van dit festival. (MdW)

TRIBULATION

Het slotakkoord van de eerste dag wordt in de Kleine Zaal verzorgd door het evenals Entombed uit Zweden afkomstige Tribulation. Met die band heeft dit gezelschap echter niet zo heel veel gemeen, of het moest een onmiskenbaar doorschemerende passie voor ouderwetse rock 'n' roll zijn. De keuze voor deze mannen mag sowieso een aparte genoemd worden, maar is wat ons betreft allerminst onbevredigend: Hoewel je deze act moeilijk eenduidig onder het kopje 'death metal' kunt scharen, zet dit occulte combo met zijn eigenaardige, maar wonderwel werkende muzikale mengsel, waarin black metal en traditionele, sterk door virtuoos gitaarwerk beheerste hardrock een voorname rol spelen, zonder meer een interessant optreden neer, dat weliswaar niet door iedere festivalganger gesmaakt wordt, doch stellig voor een memorabel einde van deze vrijdag zorgt. (Voor degenen die er vandaag niet bij waren, bestaat dinsdag 5 mei in Little Devil overigens de mogelijkheid tot een herkansing.) (WdW)

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg