Mundial 2015: Xavier Rudd & The United Nations bouwt een Australisch feestje Mundial 2015: Xavier Rudd & The United Nations bouwt een Australisch feestje

Multi-instrumentalist verbindt Fontys Koepelhal met opzwepende muziek

, Geneviève Smans

Mundial 2015: Xavier Rudd & The United Nations bouwt een Australisch feestje

Multi-instrumentalist verbindt Fontys Koepelhal met opzwepende muziek

Geneviève Smans ,

Xavier Rudd is in zijn geboorteland Australië niet meer weg te denken uit de nationale muziekscene, maar vandaag mag hij proberen Tilburg te overtuigen. Naast musicus is Rudd ook activist en dat is ook zeker terug te horen in zijn teksten. Met zijn United Nations speelt de zanger reggaesongs met folk en veel Aboriginal-invloeden.

HET CONCERT

Xavier Rudd & The United Nations, Fontys Koepelhal, 28 juni 2015.

DE ACT

Gekleed in traditionele Aboriginal-kledij betreedt Xavier Rudd met zijn United Nations het podium van de Fontys Koepelhal. De Australische singer-songwriter staat bekend om zijn spirituele, maatschappijkritische teksten en de vele instrumenten die hij tegelijkertijd bespeelt. Rudd heeft in zijn geboorteland dan ook een reputatie opgebouwd als one-man-band. Op Mundial heeft hij The United Nations bij zich, bestaande uit twee dansende achtergrondzangeressen, een tweekoppige blazerssectie, een groovy bassist en een drummer.

HET NUMMER

Na een aantal uptempo reggaesongs zet Xavier Rudd het rustgevende, hoopvolle 'Follow The Sun' in. Het publiek herkent de single uit 2012 meteen en danst en zingt uit volle borst mee met de sympathieke Australische hunk. Tijdens dit nummer zwaait de trompettist, die tijdens dit nummer niet hoeft te spelen, met een grote aboriginalvlag. In het nummer beschrijft Rudd de inspirerende Australische natuur. De achtergrondzangeressen betrekken het publiek in het spirituele verhaal door vooraan het podium te dansen. Een hoogtepuntje in het nummer is de indrukwekkende mondharmonicasolo van Rudd.

HET MOMENT

Tijdens het laatste nummer krijgt elk bandlid de mogelijkheid om te soleren. Bassist Tio Moloantoa steelt de show met zijn indrukwekkend opgebouwde bassolo. Enkel met percussie als begeleiding speelt Moloantoa eerst flageoletnoten, later breidt hij het steeds verder uit met slappen. Vervolgens valt de rest van de band in en dan barst het feest helemaal los in de Fontys Koepelhal.

HET PUBLIEK

Xavier Rudd betrekt iedereen in het publiek bij zijn performance door zijn grote armgebaren en bindende muziek. Jong en oud kunnen het waarderen, zo zit een peuter op de schouders van haar vader enthousiast mee te klappen en een paar rijen ervoor probeert een grijze dame de Australiër, ietwat onhandig, vast te leggen met haar iPhone.

HET OORDEEL

Het is mooi om te zien hoe Xavier Rudd & The United Nations muziek weet te gebruiken als bindende factor. Wanneer Rudd zingt is iedereen even begaan met de natuurproblemen in Australië en de uitstervende diersoorten in het land. Daarnaast is Rudd een getalenteerd musicus, of hij nou op zijn Weissenborn-slidegitaar of op zijn Didgeridoo speelt.

DE FOTO

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg