Mundial 2015: Kenny B wint zonovergoten thuiswedstrijd met speels gemak Mundial 2015: Kenny B wint zonovergoten thuiswedstrijd met speels gemak

Kenny Bron warmt 'thuisstad' Tilburg zonder verrassingen op voor zonnige en muzikale middag.

, Rutger de Quay

Mundial 2015: Kenny B wint zonovergoten thuiswedstrijd met speels gemak

Kenny Bron warmt 'thuisstad' Tilburg zonder verrassingen op voor zonnige en muzikale middag.

Rutger de Quay ,

Hoewel Kenny B in Suriname al jaren niet meer over straat kon, leerden we hem in Nederland dit jaar pas echt kennen. Het begon in januari op Eurosonic/Noorderslag, maar de veelvuldig gepariodeerde megahit 'Parijs' gaf voor de inmiddels in Tilburg woonachtige zanger de doorslag. Zijn tour langs Nederlandse tv- en radioshows heeft hem duidelijk succes gebracht: het veld staat vol. Geheel in thema van Mundial geeft hij tussen de optredens door nog wat commentaar - "we hebben méér liefde nodig!"

HET CONCERT

Kenny B, VPRO Parkpodium, zaterdag 27 juni 2015.

DE ACT

Kenny B is al sinds 1991 actief als artiest maar brak pas echt in Nederland door toen hij een contract sloot bij TopNotch en daarbij ook in het Nederlands ging zingen. Sindsdien lijkt er een heuse Kenny B-mania losgebarsten te zijn. Zijn nummers zijn een frisse combinatie tussen reggae en r&b, en worden vooral extra sterk door het achtergrondkoor dat hij voor de gelegenheid mee heeft genomen.

HET NUMMER

'Parijs', zonder enige twijfel. Een groot deel van het publiek lijkt hier zelfs enkel te staan voor dit nummer, dat op internet inmiddels via talloze parodieën een heel eigen leven is gaan leiden.

HET MOMENT

Kenny B speelt een mooie troefkaart met een cover van Bob Marleys 'Could You Be Loved', iets dat enorm goed aanslaat bij het publiek. Samen met Parijs ongetwijfeld het hoogtepunt van het optreden.

HET PUBLIEK

Vooral aan het begin lijkt Kenny B niet te profiteren van het feit dat hij vrij vroeg geprogrammeerd staat, men is nog een beetje ingekakt. In de loop van de show neemt dat duidelijk af, maar ontstaat rumoer en momenten van 'ga jij nog even bier halen' wanneer hij een Surinaams- of Engelstalig nummer doet. In tegenstelling tot nummers van zijn laatste album zijn die amper bekend in Nederland - of tenminste onder dit publiek. Jong en oud geniet wel duidelijk van Kenny, wiens muziek erg aangenaam is onder het steeds feller schijnende zonnetje.

HET OORDEEL

Kenny B heeft een twijfelachtige reputatie dat hij soms bij optredens niet zuiver zingt, maar er valt vandaag geen valse noot te bekennen. Men vindt het bovendien geen probleem dat B. ruim 10 minuten te laat begint, en Kenny steekt zijn 'thuisstad' (Kenny is geboren in Suriname, maar woont in Tilburg) veelvoudig een hart onder de riem. Kenny's thuiswedstrijd is een gemakkelijke, maar leuke. Hij verrast het publiek meermaals met covers en kleine praatjes, maar doet weinig tot niks nieuws en lijkt vooral een eerder succesvol recept te herhalen. Daar heeft het publiek geen maling aan, want Kenny is een lekkere opwarmer voor de rest van de dag, zeker met de zon die doorbreekt. 

DE FOTO

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg