Incubate 2015: 'Festivalact van het seizoen' Öhne Umlaut is zelf nog het meest verbaasd

Vijf keer in acht dagen 'flauwekul feesten' verveelt Tilburger Mat van Berkel niet

Freek Verhulst ,

Tilburgers kennen Mat van Berkel wellicht als frontman van de excentrieke stonerband Beroerte, maar voor veel Incubate-gangers zal zijn alter ego Öhne Umlaut de eerste kennismaking zijn geweest. En de tweede, de derde en ook de vierde. Festivalbaas Joost Heijthuijsen zag Van Berkel spelen op de Incubate pre-party een week geleden in Extase en viel onmiddellijk in katzwijm voor de 'Gigi D'Agostino-vibes' van wat hij "een kruising tussen Felix Kubin, The Knife en Cairo Liberation Front" noemde. Heijthuijsen zette hem prompt drie avonden in Cul de Sac neer, met elk exact dezelfde set: Duitstalige disco-uitvoeringen van hits als 'What Is Love?' (Haddaway), uitgevoerd op enkel een oud Roland-keyboardje en een loopstation, aangevuld met heerlijk uit de bocht vliegende choreografieën van Van Berkel en zijn dansers. Vanavond speelt Öhne Umlaut weer in Extase, op de officiële Incubate-afterparty.

Vorige week speelde je op de preparty, een week later sta je voor je vierde Incubate-gig. Wie is daar het meest verbaasd over?

"Ja, ikzelf. Ik speelde inderdaad zondag in Extase op de preparty, toen Joost Heijthuijsen naar me toe kwam. Hij wilde mij elke avond dat Cul de Sac kon daar de afterparty laten doen. Dat werden dus dinsdag, woensdag en donderdag, want maandag kon ik zelf niet. Ik sta op maandag en dinsdag namelijk ook gewoon voor een kleuterklas, dus dan wil ik niet de avond van tevoren te veel feesten.

Maar ik snap ook wel dat het voor Incubate gewoon een chille act is. Er staan de hele dag serieuze bands en dan kun je bij mij gewoon met een paar biertjes op lekker feesten. We moeten trouwens zelf ook een hoop bier drinken, we hebben nog geen show nuchter gedaan en dat gaat vanavond ook niet lukken."

Is Öhne Umlaut nou echt een uit de hand gelopen grap, of zit er meer achter?

"Nee het is inderdaad echt een uit de hand gelopen grap. Een paar maanden terug deed ik auditie voor songwriting op de Rockacademie, waar ze me trouwens niet wilden hebben. Bij gitaarles moest ik voor een opdracht een disconummer maken. Ik kwam toen een Duits gedicht tegen en zo ontstond 'Nicht Gesagt', mijn enige eigen nummer.

Ik had vóór de Incubate-preparty één gig gedaan, in Amsterdam. Die was nog zonder dansers. Maar een paar vrienden van me waren toen mee en hen leek het supergrappig om te dansen. Eentje hebben we helaas wel moeten teleurstellen, die had echt geen ritmegevoel."

Wat is het geheim van een goede Öhne Umlaut-show?

"Maximaal drie akkoorden, een Duitse tekst en dansen. Mijn aankleding (een waanzinnig lelijk Schumacher-shirt en een even vreselijk jasje) haal ik bij de kringloper, die van de dansers komt van de sportafdeling van de Bristol.

Wat betreft de muziek speel ik gewoon wat ik vet vind. 'The Look' van Metronomy speel ik ook gewoon in het Engels, dat is gewoon een tof nummer. Maar dat Duits is wel belangrijk. Veel mensen zeggen dat ik pornotechno maak, maar dat is denk ik meer de taal dan de muziek, want techno is het niet."

Waar komt dat Duitse element vandaan?

"Ik vind die taal gewoon heel mooi en interessant. Het heeft van zichzelf al iets fouts, en omdat het dicht bij Nederlands komt, verstaan veel mensen het toch. Ik ben ook heel benieuwd of dat ook werkt als ik in het buitenland ga spelen."

Want die interesse is er?

"Ja, er zijn gesprekken met een Londens label, maar daar kan ik nog niet te veel over zeggen. Ik ga wel toeren met Öhne Umlaut, maar mijn prioriteit blijft bij Beroerte liggen. Daarin zit gewoon alle frustratie en woede die ik kwijt moet, Öhne Umlaut is gewoon flauwekul feesten."

Hoe hou je vijf van die 'flauwekulfeest'-shows in acht dagen spannend?

"Als het de eerste keer leuk is, is het de tweede en de derde keer ook leuk. Het werd eigenlijk steeds vetter. Het was ook voor een deel wel hetzelfde publiek trouwens. Verder speel ik qua muziek gewoon steeds dezelfde set inderdaad, want ik heb gewoon niet meer, maar ik wissel wel een beetje met de show. Eerst deelde ik pretzels uit, toen snoepjes en later partypoppers."

Joost Heijthuijsen, organisator van Incubate, noemde je in zijn column in Brabants Dagblad 'de festival-act van het seizoen'. Wat dacht je toen je dat las?

"Dat vond ik heel raar. Hij plaatste me ineens in een rijtje met onder andere Jameszoo en Afterpartees. Joost heeft wel een liefde voor die Duitse muziek, dat weet ik, maar Joost zegt zoiets niet elke week, misschien een keer per jaar. Als zo iemand zoiets over je zegt, weet je wel dat je het waarschijnlijk iets drukker gaat krijgen met shows."

Denk je dat je inderdaad 'de festivalact van het seizoen' zou kunnen worden?

"Dan moet ik heel veel gaan doen. Ik zal sowieso nooit op een main stage spelen, Öhne Umlaut is gewoon feest voor op afterparty's. Maar om te beginnen moet ik dan bijvoorbeeld een beter loopstation. Deze geeft geen bpm's aan, waardoor de beat vaak net niet uitkomt. Dat is misschien op een leuke manier krakkemikkig, maar een strakke beat is wel gewoon fijn."

Vanavond speel je de Incubate-afterparty, een redelijk cultfenomeen. Wat kunnen we verwachten?

"Hetzelfde als de andere dagen, want ik heb door alle optredens geen tijd gehad om te repeteren. Ik heb wel extra veel ingekocht. Ik heb tien confettikanonnen mee, dus in die zin wordt het wel groter. Ik ben zelf een keer op de afterparty geweest toen Raketkanon mystery-guest was, en nu sta ik er zelf, dat is wel vet. Ik hoop ook dat er gecrowdsurfd gaat worden. Dat is in de Cul twee keer gebeurd en het is echt een fucking vet gevoel als er in Cul de Sac op jouw muziek gecrowdsurfd wordt."