Verhalen Uit De Achtertuin: rap meets theater

"Ik lachte de ballen uit mijn broek"

Paul Timmermans ,

Wie door Tilburg loopt kán hem bijna niet missen: de poster hierboven, met vier breed lachende jongens op een bank. “Verhalen Uit De Achtertuin” staat er op de poster, met daaronder drie woorden: improvisatie, rap en comedy. Het zijn de drie belangrijkste elementen uit een nieuw soort theatervoorstelling, die vrijdag 26 september voor de derde keer te zien is in Tilburg; in het MIDI-theater om precies te zijn.

Op een zonnige zondagmiddag hebben twee van de vier rappers (Meester Alex en Semwise) én host Joep tijd om over deze voorstelling te praten met 3voor12/Tilburg. Helaas kunnen Smartnar (Mart) en Walruza (Berend) er niet bij zijn. “We doen alles in de vorm van rappen, of beter, freestylen,” vertelt Alex. Sam vult meteen aan: “Het is zeker geen moppen tappen zomaar om het moppen tappen. We spelen gewoon allerlei spelletjes met het publiek... En dat is toevallig enorm grappig.”

Joep van Gorp, de host van de avond, is niet te zien op de poster. Eigenlijk zijn ze dus met z’n vijven. Via zijn culturele bedrijf Qanvas organiseert Joep de avonden, maar hij presenteert ze dus ook. “Ik heb de mannen leren kennen na een show in 013”, vertelt hij. “Zij waren daar ook, en nadat we aan de praten waren geraakt fietste ik met ze mee naar huis voor een biertje. Ik hoorde ze toen al praten over beats maken, dus ik dacht dat ik ze de rest van de avond niet meer echt zou zien. En toen gebeurde er iets erg grappigs: ze begonnen te freestylen. Een vriend van mij en ik lachten zo enorm de ballen uit onze broek, dat we zeiden: dit moet het podium op! Hun eerste reactie: huh, kan dat? Ze deden dit thuis alleen een beetje voor de hobby. En zo zijn eigenlijk de eerste stappen gezet. En nu zijn we een try-out en twee uitverkochte voorstellingen verder.”

Niet rijmen
Een paar voorbeelden van spelletjes die ze spelen zijn ‘Verboden te rijmen’, ‘De fijnste mens’, ‘Het belspel’, en ‘So You Think You Can Dicht’. “Het spel ‘Verboden te rijmen’ is misschien wel het moeilijkste voor de jongens,” vertelt Joep. “Ze zijn het zo gewend te rijmen en zijn altijd op zoek naar die rijmwoorden, maar nu moeten ze die juist vermijden. Voor het publiek is dit ook erg spannend; ze zoeken snel mee in hun hoofd, maar de woorden die je dan vindt mogen dus juist niet.” Het spel ‘So You Think You Can Dicht’ is eigenlijk een parodie op alle talentenjachten op tv, legt Semwise uit. “We gaan dan een voor een in de spotlight staan en krijgen de titel van een gedicht uit het publiek. Daar moeten we dan ter plekke een gedicht voor verzinnen. Dat is ook een kleine competitie tussen ons, zelfs met wisselbeker.” Het spel ‘De fijnste mens’ is ook nog het noemen waard. In Amerika bestaan er ‘Yo momma battles’, waarbij het doel is om elkaars moeders zo hard mogelijk te beledigen. Zonder serieus te zijn natuurlijk, maar dat is nou eenmaal het format van de grap. Hier zoeken de rappers in tweetallen iemand uit het publiek en is het doel om uit te leggen waarom hun mens, de fijnste mens is.

Kaakpijn
“Het is een ideaal recept voor een gezellige avond”, vindt Sam. “Een show duurt ongeveer anderhalf uur. Het is altijd erg gezellig en er wordt veel gelachen. Een goeie voorloper op een avond bier drinken en stappen. Of daarna gewoon weer naar huis gaan, dat kan ook natuurlijk.” De voorstelling is deze keer met pauze. “Dat is serieus feedback die we gekregen hebben van bezoekers”, lacht Joep. “We hoorden van mensen dat ze een pauze nodig hadden omdat ze zo’n pijn hadden in hun kaken van het lachen. Dat is toch het grootste compliment dat je kan krijgen?”