Percolated gaat puur om de muziek

Elektronische muziekavond in première tijdens Incubate

Freek Verhulst ,

In de Stadskelder gaat op de Incubate-donderdag een nieuwe clubavond in première. Tilburgers Remy Brokke en Werner Boot richten zich met Percolated op atmosferische, elektronische livemuziek. “Dit genre wordt nu echt volwassen”, legt Brokke uit. “Maar er gebeurt voor mijn gevoel nog wat te weinig voor in Nederland. Je hebt wel elektronische dansavonden met bijvoorbeeld house en techno, maar daar is de muziek vaak decor.” Percolated brengt daar 18 september verandering in. “Bij ons staat de muziek centraal”, vertelt Boot. “We willen wel dat je gaat dansen, maar we gaan je ook uitdagen.”

Puur

De plannen met Percolated zijn groots. “We willen eens in de drie maanden een Percolated-avond gaan organiseren, met steeds een ander soort thema”, legt Boot uit. Percolated is dus niet gebonden aan Incubate, de Stadskelder, Tilburg of zelfs Nederland. “We programmeren in dienst van de act. Als we straks bijvoorbeeld een wat meer industriële avond hebben, gaan we ook op zoek naar een wat meer industriële omgeving. Of juist iets wat daar mooi mee contrasteert, natuurlijk. Maar als straks blijkt dat Percolated beter in Utrecht past, gaan we daarheen. En als we de kans krijgen met Percolated naar Londen te gaan, laten we die natuurlijk ook niet liggen.”

“Percolated gaat puur om de muziek”, vervolgt Boot. “De naam komt ook van het koffiezetapparaatje, de Percolator. Dit wordt de meest pure smaak die je gaat krijgen. Dingen als visuals worden bij ons niet te belangrijk gemaakt. In de toekomst willen we er misschien wel meer mee gaan doen, maar het moet niet afleiden van de muziek.” Een bewuste keuze die daaruit voortvloeit is die voor livebands, vertelt Brokke. “We willen wel dat er echt iets op het podium gebeurt. Denk aan acts als Bonobo, daarbij heeft het live-aspect echt een meerwaarde. DJ’s sluiten we niet uit, maar dan moeten ze wel echt iets extra’s brengen. Daar kijken we kritisch naar.”
 
De twee handelen duidelijk uit een oprechte liefde voor alternatieve elektronische muziek. Boot luisterde vroeger vooral hiphop, toen hij via uitgaan en festivals in aanraking kwam met elektronische muziek. “Toen ben ik op zoek gegaan naar wat er buiten de ‘mainstream’ allemaal nog viel te ontdekken.” Brokke bewandelde een iets andere weg. “Ik luisterde eigenlijk vooral metal, toen ik via Muse Radiohead inrolde en zo de elektronische muziek ontdekte”, legt hij uit. “Ik raakte onder de indruk van het Tri Angle label en miste zoiets in Nederland. Inmiddels heb ik m’n eigen label, Fog Mountain Records, waar onder andere Percolated-act Lemontrip bij zit.” Beide heren vonden elkaar in de wens het gat in de Nederlandse markt op te vullen en zo werd Percolated geboren.
 

Primeurs

De eerste editie is niet alleen voor Percolated zelf een primeur. Polynation, van Stijn Hosman (Diep) en Hessel Stuut, gaat in de Stadskelder voor het eerst een liveoptreden verzorgen en dat belooft spectaculair te worden. “Ik ben benieuwd of ze op het podium gaan passen met alle gear die ze meebrengen”, vraagt Brokke zich hardop af. Ook de Belgen Oaktree en Avondlicht treden voor het eerst op als duo, terwijl Amsterdammer Lemontrip waarschijnlijk wat van zijn aankomende nieuwe album gaat laten horen.

Maar misschien zijn de mannen achter Percolated nog het meest trots op de naam Weval op hun line-up. “Dit wordt misschien wel de laatste keer dat je die in zo’n kleine ruimte gaat kunnen zien”, vertelt Brokke enthousiast. Het Amsterdamse duo scoort dit jaar goed in charts van Beatport en brengt haar nieuwe EP uit op het grote Kompakt-label. “Dit zou weleens zo’n act kunnen zijn waarvan mensen over vijf jaar zeggen: ‘Wow, dat ik die toen nog op Percolated heb gezien.’”

 

Info

Voor bezoekers met een Incubate-bandje is Percolated gratis, al wordt er maar een beperkt aantal bandjes toegelaten. Tickets voor Percolated kosten €10,- en zijn te bestellen via het Facebook-evenement.