Gitta de Ridder laat sprookjes tot leven komen

Singer-songwriter komt met debuutsingle

Elke Rietveld ,

Ze deed mee aan De Beste Singer-Songwriter van Nederland, Giel Beelen was fan en hij vroeg haar voor een live optreden in zijn programma op 3FM, ze stond in Ierland in het voorprogramma van Passenger en ze behaalde de halve finale van De Grote Prijs van Nederland.

We hebben het over Gitta de Ridder. Deze uit Almere afkomstige blonde schone verhuisde enkele jaren geleden naar Tilburg om te gaan studeren aan de Rockacademie. We zijn ondertussen een paar jaar verder; inmiddels is ze afgestudeerd en naar Londen verhuisd. Nu trakteert ze ons op een hele fijne debuutsingle, genaamd Mr. Yesterday. Voor 3voor12/Tilburg maakte ze een gaatje in haar agenda.

Hoe zou je jezelf als artiest het beste omschrijven?

Ik vind mezelf heel open en direct. Ik probeer als ik een optreden geef een band te krijgen met het publiek. En ik probeer ook door middel van mijn muziek emoties op te roepen bij de luisteraar.

Je bent al heel vroeg begonnen met het maken van muziek, maar hoe ben je er precies achter gekomen wat voor muziek je het liefste maakt?

Ik denk dat ik dit vooral geleerd heb met vallen en opstaan. Fouten maken. Groeien. Niet alleen als artiest, maar ook als mens. Ik heb verschillende periodes in mijn leven gehad en elke periode speelde ik muziek van een ander genre. Op een gegeven moment heb je zoveel gedaan en geprobeerd dat je wel weet wat je het beste ligt en waar je jezelf het beste in kan vinden.

Je zat bij Giel Beelen en mocht het nummer Calm After The Storm voor het eerst op Nederlandse radio spelen. Enige tijd later werden Ilse de Lange en Waylon met datzelfde nummer 2e op het Eurovisie Songfestival.

Nou, dat is dus niet helemaal zo gegaan. Dat was een grapje van Giel. Giel en ik kennen elkaar van De Beste Singer-Songwriter van Nederland en hij had mij gebeld met de titel van het nummer dat The Common Linnets zouden gaan spelen op het Eurovisie Songfestival en hij vroeg me of ik bij die titel een totaal ander liedje wilde schrijven. Ilse de Lange en Waylon zouden hun Calm After The Storm namelijk in première laten gaan bij De Wereld Draait Door die avond. Giel's idee was dus om mij mijn versie van het liedje te laten spelen bij hem in zijn ochtendshow op 3FM, op diezelfde ochtend als dat Ilse en Waylon het bij De Wereld Draait Door zouden laten horen. Zo zou het lijken alsof Giel de primeur zou hebben. Maar dat was het dus niet.

Zou je zelf ook nog wel een keer mee willen doen aan een wedstrijd als het ESF?

Nee, het Eurovisie Songfestival is niet echt mijn ding. Mijn muziek valt ook niet echt in het Eurovisie Songfestival genre. Maar als ik dan zie dat The Common Linnets wel op een tweede plaats kunnen eindigen met iets dat totaal niet Eurovisie Songfestival-achtig is, is dat wel heel tof om te zien. En dan biedt dat toch wel perspectieven.

Je bent autodidact. In hoeverre heeft de Rock Academie je geholpen met het vormen van de artiest die je nu bent?

De Rockacademie heeft vooral geholpen met het zijn van een platform en het bieden van mogelijkheden. Dankzij de Rockacademie heb ik bijvoorbeeld ook optredens gehad in Engeland en Italië. Hoe meer ervaring je opdoet, hoe meer je ook als artiest gevormd wordt.

Wie zijn je grootste inspiratiebronnen?

Ane Brun, Fink, Iron & Wine. Allemaal onbekendere singer/songwriters, maar ook allemaal heel goed in staat om bepaalde emoties en beelden op te roepen bij degene die naar de liedjes luisteren. En daar houd ik wel van. Daar heb ik veel inspiratie uit weten te halen.

Op 16 juni is je debuutsingle uitgekomen, Mr. Yesterday. Wat hoop je met deze single op zijn minst te bereiken?

Een nummer 1 hit zal het nooit worden, maar ik hoop dat Mr. Yesterday wel een soort van introductie zal zijn voor mij als artiest. De liedjes die ik maak en de persoon die ik ben.

Ga je nog op tournee? Wat zijn je plannen voor het najaar?

In oktober komt mijn EP Come Find Me uit en naar aanleiding daarvan zal er in de eerste week van oktober ook een tour door Nederland gepland staan. Ook zal er een tour door Engeland en Italië plaats gaan vinden.

Kunnen we nog meer fabelachtige, mooie liedjes van je verwachten?

Vanaf Oktober dus!

Gitta’s single Mr. Yesterday is inmiddels al een tijdje te beluisteren, maar sinds gisteren is ook de bijbehorende videoclip in première gegaan. Nieuwsgierig geworden? Scroll snel naar beneden en ga de clip zien en beluisteren. Het is de moeite meer dan waard.