#Incu14: Woods stopt de psych tussen de kop en de staart

Constant muterende band komt vliegende start niet meer te boven

Patric Muris ,

Op de site van Incubate wordt de band aangekondigd als ideale act voor in het bos met een kampvuur. De setting van Dudok op de zondagmiddag is dan verre van het geschetste ideaalbeeld, maar goed op zijn plek is de band hier wel. Zeker voor de festivalganger die al heel de week op Incubate te vinden is en er op de laatste dag even rustig in wil komen. Nou ja, rustig: de omschrijving van de band rept over folk en harmonieën, maar er zit ook aardig wat onderhuidse spanning in de muziek van Woods. Het kan dus twee kanten op gaan in Dudok.

HET CONCERT

Woods, Dudok, zondag 21 september 2014

DE ACT

Woods klinkt als een opgevoerde Real Estate. Maar dan met meer scherpe randjes. Het combineert folk met dreampop en psychedelica. De band kan zich evengoed verliezen in lange instrumentale intro’s, tussenstukken en outro’s, maar verrast ook regelmatig. Zo is daar soms opeens een mondharmonica van Wooden Wand, die gisteren nog met zijn eigen show op Incubate in de Pauluskerk te zien was en wordt regelmatig de bas verruild voor een extra gitaar, ook door diezelfde Wooden Wand.

HET NUMMER

‘Bend Beyond’ in een uitvoering van zo’n tien minuten. Het laat de vele facetten van de band zien: opgaan in intens gitaarspel, een groovende bas en de hoge zang van Jeremy Earl die de emotie van het nummer sterk beklemtoont. Wat een contrast in één nummer. Meer van dit zou het devies zijn geweest.

HET MOMENT

Als de drummer opkijkt. Iedere keer weer. Die grote ogen gaan de band langs, kijken de zaal in en doen dat altijd met veel verbazing. Alsof hij niet weet wat hem overkomt, terwijl Woods inmiddels toch al acht albums verder is. Hij zou een vermoeden moeten hebben.

OOK OPMERKELIJK

De hoogte die Earl haalt in ‘Pushing Onlys’. Het is gewoon even schrikken.

HET PUBLIEK

Dat gaat lange tijd mee in de trip die Woods probeert te creëren, maar als de dynamiek van het begin van de set verdwijnt, doet zij dat ook steeds meer. De zaal eindigt een stuk minder vol dan bij aanvang; enerzijds is dat bij veel Incubate-shows zo, anderzijds neigt Woods naar gezapigheid en dan wordt het heil snel elders gezocht. Het meest illustratief voor de verschillende typen bezoekers: er loopt een gezette man met latexkleding en scherpe pinnen om zijn nek rond terwijl iets verderop een prototype systeembeheerder op de eerste rij ligt, met zijn benen maximaal uitgestrekt.

HET OORDEEL

Woods vliegt uit de startblokken, maar kan het niveau niet vasthouden. Het varieert wel in stijl en uitvoering, maar overall niet genoeg om te voorkomen dat er veel lege plekken ontstaan in Dudok.

DE FOTO