Decrepit Birth geeft Little Devil korte glimp van grootheid Decrepit Birth geeft Little Devil korte glimp van grootheid

Jungle Rot overrompelt met effectief salvo lompe death metal

, Wouter de Waal

Decrepit Birth geeft Little Devil korte glimp van grootheid

Jungle Rot overrompelt met effectief salvo lompe death metal

Wouter de Waal ,

Maar liefst vier death metal bands had Little Devil afgelopen zondag in de aanbieding, van drie verschillende nationaliteiten. Nadat het vaderlandse vijftal Servantum en het Zweedse gezelschap GrandExit het spits hadden afgebeten, was het aan de Amerikanen van Jungle Rot en Decrepit Birth om de vruchten te plukken van deze afwisselende avond.

SERVANTUM

Na een paar problemen met de versterking plus een ´ploppende´ microfoonkabel uit de weg te hebben geruimd, gaan de fris ogende gasten van Servantum enthousiast van start met een divers death metal mengsel, waarin zowel plaats is voor melodieuze als voor hakkende, eerder naar metalcore neigende momenten. Al naar gelang de stijl het voorschrijft, schakelt zanger Alex Boezeman soepel tussen brullen en krijsen, terwijl de instrumentalisten zich uitleven in technische loopjes dan wel roffels, waarbij sologitarist en bassist een enkele keer vrolijk elkaars fretwerk overnemen. De zichtbare gedrevenheid van de groep leidt op dit vroege tijdstip echter nog niet tot veel beweging in de zaal, ondanks enige voorzetten daartoe van de frontman. Desalniettemin een veelbelovend begin.

GRANDEXIT

Vervolgens betreden de Scandinaviërs van GrandExit de planken, aan weerszijden door banners met logo geflankeerd. De professionele indruk die deze opstelling maakt, wordt door de muziek bevestigd, zij het dat het label 'progressief' dat deze band zichzelf heeft toebedacht de lading niet helemaal lijkt te dekken. Complexe liedstructuren of virtuoze instrumentale uitspattingen komen vanavond namelijk nauwelijks voorbij: soms klinkt de groep zelfs uitgesproken elementair. Wel is het zo dat de Zweden tamelijk behendig zwenken tussen death metal en meer traditioneel zwaar metaal vergezeld van heldere zang. Het levert een nogal eigenaardig brouwsel op, dat onthaald wordt op een waarlijk doodse stilte in de voorin nagenoeg uitgestorven zaal. Geen doorslaand succes kortom.

JUNGLE ROT

Het contrast met het optreden van Jungle Rot kon nauwelijks groter zijn. Hier verdringt zich reeds bij het eerste nummer een aanzienlijke aanhang voor het podium, onmiddellijk bereid tot enthousiast meedeinen. Dat gaat dan ook bijzonder gemakkelijk op de woeste death metal van de heren, waarin weliswaar weinig ruimte is voor muzikale of (voorzover verstaanbaar) tekstuele subtiliteiten, maar des te meer voor vernietigende riffs en ritmes met een buitengewoon pakkend karakter – wat dat aangaat enigszins te vergelijken met een band als Six Feet Under. De legerbende is overigens geen onbekende in Little Devil, en een deel van de aanwezigen blijkt zowaar nog een levendige herinnering aan de vorige performance te hebben. Mede hierdoor gesteund weet de groep het relatief rustige zondagse publiek uiteindelijk zelfs tot wat opgewekt gebots en gespring te verleiden. Een uitgelaten samenzijn.

DECREPIT BIRTH

Tenslotte mag Decrepit Birth de boel afmaken. Liet de band eerder dit jaar met zijn hoogtechnische aanval onder aanvoering van een psychedelisch geïnformeerde crustprofeet al een uitstekende indruk achter op Neurotic Deathfest, nu zou het death metal gevaarte muzikaal wat verder kunnen uitweiden. Hoewel de geurige damp die zich bij aanvang in de achterzaal verspreidt ongetwijfeld garant staat voor genoeg geestverruimende inspiratie, blijken frontman en combo echter niet van zins een uitgebreide set te spelen: naar eigen zeggen omdat ze op hun festivaltour niet meer materiaal paraat hebben, maar misschien ook wel vanwege de inmiddels merkbaar afgekalfde hoeveelheid bezoekers. Hoe dat ook zij, de volhouders worden kort maar krachtig beloond met een intens extreem metalconcert, voorbeeldig afgerond door een sterke cover van Deaths 'Crystal Mountain'. Volgende keer hopelijk meer.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg