Lucas Dec Bokaal verleden tijd

Wegvallen subsidie nekt bandjeswedstrijd

Ymke Frijters ,

Het bleef de afgelopen tijd akelig stil rond de Lucas Dec Bokaal. De jaarlijkse wedstrijd voor jong Tilburgs talent werd de afgelopen jaren doorgaans rond het einde van de winter gehouden in café Cul de Sac. Door subsidieproblemen moet echter de stekker eruit.

De Lucas Dec Bokaal werd deels gesubsidieerd door de gemeente. Vanaf dit jaar moet de organisatie zelf minimaal duizend euro bijleggen om aanspraak te maken op subsidie. “Toen ik dat las, was het eigenlijk meteen klaar”, zegt organisator Jan Kinds. Door het wegvallen van de subsidie moest hij besluiten om het evenement te stoppen. “We kregen ongeveer 900 euro aan subsidie. Dat geld gebruikten we voornamelijk voor de hoofdprijs.”

Zo won de band Generaal Mus vorig jaar nog twee dagen studiotijd en een optreden op het No Sleep 'Til Burg festival in 013 waarop ook lokale bands optreden. De overige kosten voor de Cul de Sac, zoals van het personeel en de promotie, waren voor het café. “Er werden daardoor weinig onkosten gemaakt, de bands speelden ook maar voor een paar drankjes”, zegt Kinds. Maar nu de subsidie wegvalt kan de Cul geen prijzen meer weggeven. En het doel van de wedstrijd was nu juist om Tilburgs talent een opstapje te geven naar een podium.

Van een benefietactie om Lucas Dec in leven te houden is nog geen sprake. “Vooralsnog is er nog niets vervangends. In feite moeten we zoveel geld vragen dat het bijna logisch is dat het niet doorgaat.” Toch is niet alle hoop vervlogen volgens Kinds. “Ik sluit niet uit dat er ooit nog iets als de Lucas Dec Bokaal komt, maar voor nu is het iets onhaalbaars.”
 
Het No Sleep 'Til Burg festival valt later dan normaal, namelijk op 6 mei. Aansluitend op de Lucas Dec Bokaal vond de bandjesdag in 013 normaal gesproken in maart plaats. Volgens de website musicfrom.nl zou No Sleep 'Til Burg aanstaande zondag worden gehouden. Ruud Lemmen van 013 Tilburg weet niet hoe de verwarring is ontstaan. “In de planning kwam het beter uit om het later te houden. Daar zit geen strategie achter”, zegt hij. De No Sleep DJ Bash met lokaal dj-talent wordt dit jaar op zaterdag 5 mei. Over het programma wordt binnenkort meer bekend.