Fullduplexx maakt blitse muziek voor dito omgeving

Derde VJazz-seizoen kent vliegende start

Maarten de Waal | Foto's: Renée van der Hoff ,

VJazz is een initiatief dat studenten van de Academie voor Beeldende Vorming de kans geeft het geleerde in de praktijk te brengen, door hen een avond met live-jazz visueel te laten ‘inkleden’. Bij binnenkomst worden we dan ook geconfronteerd met verschillende schermen met daarop veel dansende vrouwen en ‘spacey’ beelden, dit alles om ons in de juiste stemming te brengen. Wanneer we nog niet wisten dat de optredende band vandaag FULLDUPLEXX heet, worden we daar middels de beelden ook voldoende aan herinnerd. Om de feestvreugde compleet te maken krijgen we bij binnenkomst ten slotte nog een glowstick om onze pols. Die visuele aankleding is natuurlijk leuk en aardig, maar uiteindelijk gaat het om de muziek, dus het wachten is op de band, die tegen negenen, iets later dan aangekondigd, ook daadwerkelijk het podium betreedt.

We zouden ons kunnen voorstellen dat deze avond niet alleen studenten beeldende vorming in de gelegenheid moet stellen zich visueel helemaal uit te leven, maar ook de bedoeling heeft een wat jonger publiek met jazz in aanraking te brengen. Mocht dit een doelstelling zijn, dan heeft men met de band FULLDUPLEXX op zich een prima orkestje in huis gehaald, want de hippe, frisse jazz met een stevige ‘bite’ die deze knakkers maken zou bij uitstek een jonger publiek moeten kunnen aanspreken. Of er ook daadwerkelijk veel jong volk op deze show is afgekomen, laat zich moeilijk uitmaken, omdat het niet helemaal duidelijk is welke aanwezigen bij de Academie horen en welke op eigen initiatief zijn gekomen.

Hoe dit ook zij, jonge mensen zijn er genoeg, met een relatief groot aandeel vrouwen, wat voor de verandering ook wel eens leuk is. FULLDUPLEXX trakteert ons op een boeiende set ( of eigenlijk twee sets, want men heeft halverwege een pauze ingebouwd), waarin alle muzikanten voldoende gelegenheid krijgen hun instrumentbeheersing aan ons te tonen, zoals dat bij jazz-optredens gebruikelijk is. Met name gitarist Ferhan Otay en toetsenist Rein Godefroy maken indruk op ons, maar alle aanwezigen laten zien wat ze waard zijn, zelfs orkestleider Louk Boudesteijn, die met zijn trombone toch niet het makkelijkste soleerinstrument bespeelt. Na een door veel gejoel en gefluit afgedwongen toegift is de koek iets voor elven dan toch werkelijk op, en mag de DJ van de Jazzjunkies de mensen nog tot in de late uurtjes laten dansen. Een danser zijn we echter niet, dus we houden het voor gezien, maar we zien nu al uit naar de volgende visuele uitspatting in het kader van Vjazz.