Frank Lammers en anderen op nieuw album van Timmietex

"Mijn plaat wordt een western-plaat"

Wesley van Oevelen ,

Hij was alweer bijna vergeten hoe het voelt om een plaat te releasen, maar wie rapper Timmietex beter kent, weet dat hij nooit stil zit. Eerder dit jaar kwam single 'Kruikenzeikers' al uit, een voorbode op het nieuwe album van de Tilburger, mits er genoeg geld wordt verzameld.

Wanneer kunnen we je album verwachten?
“De precieze datum is zelfs voor ons (producer Ben Jur en Timmietex zelf) nog niet bekend. De muziek is voor het grootste gedeelte af, maar moet onder andere nog gemasterd worden. Ik denk dat je het album begin april kan verwachten als alles meezit, dat is onze deadline. Tot die tijd moeten we ook genoeg geld verzameld hebben, want op dit moment hebben we niet genoeg om de kosten voor het album te betalen.”
 
“Op het album zullen ongeveer 15 tracks komen te staan. Het concept van de plaat is een Western. Thema's die terugkomen in Western vind je ook terug op het album. Voor de rest kun je nog steeds gewoon funky tunes verwachten.”
 
Wie kunnen we op het album verwachten?
“Mogen we dat zeggen, Jur? Ja? Zeker weten? Okee. Nou, aan de intro heeft bijvoorbeeld Frank Lammers meegedaan. Hij heeft onder andere in New Kids meegespeeld. Voor de rest kan je onder andere Fotosynthese en Diggy Dex verwachten. Sowieso staan Meneer C en Aap erop, dat heb je gehoord op de eerste single ‘Kruikenzeikers’. Dat zijn een paar namen die meedoen, de rest hoor je wanneer we releasen. Ben Jur heeft op 1 track na heel het album geproduceerd, opgenomen en gemixt. Hij heeft een net zo groot aandeel als ik.”
 
Is het album beter dan Tantu Spange Tatta?
“Ja zeker weten. Tantu Spange Tatta bestond uit vrijwel alleen maar losse tracks. Dat betekent niet dat ik er niet trots op ben. Tantu Spange Tatta was mijn afstudeerproject. Ik heb met die EP mijn diploma aan de Herman Brood academie gehaald als eerste afgestudeerde in rap ter wereld. Texus Ranger is beter omdat er sowieso meer structuur aanwezig is dan bij mijn vorige plaat. Er wordt op Texus Ranger als het ware een verhaal verteld en dat was op Tantu Spange Tatta dus niet het geval. “
 
Wat verwacht je van de ontvangst?
“Dat is altijd moeilijk te zeggen, maar ik weet ongeveer wel waar ik sta in de Nederlandse hiphop-scene. Het is sowieso lang geleden dat ik dingen uitgebracht heb. Ik was zelfs een beetje vergeten hoe het was om iets uit te brengen. Wel tof om nu weer in dat proces te zitten. Ik ben ook echt wel toe aan mensen het album te laten horen. Hopelijk wordt ie goed ontvangen, want Jur en ik willen het liefst fulltime met muziek bezig zijn. Ons geld er mee verdienen, ¾ shows in de week enzo. ”
 
Hoe zie je de toekomst voor de rest?
“Ik wil verder in de muziek. Ik kan op dit moment niet leven van muziek, dus heb ik gewoon een baan waar ik vijf dagen per week werk. Ik wil sowieso weer gaan studeren, alleen heb ik nog geen idee welke.”
 
Hoe zit het precies met Van Kwaad tot Erger?
“Dat staat gewoon op een laag pitje. Echt waar, er ligt genoeg voor een album. Doordat we allemaal weinig tijd hebben voor elkaar en elkaar ook een beetje zat waren, hebben we het op een laag pitje gezet. Wie weet komt dat ooit nog.”
 
Tot slot: Zie je jezelf ooit bij een label?
“Geen idee. Dat sluiten we nooit uit. Ik vind Noah’s Ark persoonlijk heel tof. Maar of het ooit komt durf ik niet te zeggen. Op dit moment voelt het goed om het allemaal zelf te doen in ieder geval.”  
 
Timmietex presenteert zijn album op 19 mei in de Kleine Zaal in 013 met onder andere Fotosynthese en Diggy Dex. Voor meer info, zie de 013-website.