Faun sprookjesachtig mooi in 013

Een muzikale reis rond de wereld zonder jetlag

Linda van Loon ,

De afgelopen tijd is het voor de gothische medemens genieten in 013. Voor de liefhebbers van het hardere werk waren er oa. Delain, Autumn en Epica. Voor het wat rustigere authentiekere werk Omnia en Faun. Laatstgenoemde speelde woensdagavond een wel heel bijzonder mooie akoestische set.

De dames en heren van Faun zijn een graag geziene gast op diverse middeleeuwse festivals door heel Europa. In Nederland zijn ze al jaren te bewonderen op festivals als Elf Fantasy Fair en Castlefest. Een show in een kleine zaal in Nederland is dan ook bijna een unicum te noemen. Voeg daar nog aan toe dat de beats en samples voor de verandering zijn thuisgebleven en ze gezelschap hebben gekregen van wederom nieuwe bandleden.

Overigens is het niet te merken dat we hier met nieuwelingen te maken hebben, het is dat 'opperhoofd' Oliver het aanhaalt tijdens een van zijn introducties van nummers annex flauwe grappen- en grollenmoment. Waar bij Omnia een paar weken geleden het alleen maar vervelend was dat er werd gepraat tussen de nummers door, vanavond zorgt het voor een nog intiemere theatersfeer. De verhaaltjes zijn grappig en de inleidingen maken dat je beter naar de teksten en muziek gaat luisteren. Zo is er een liedje (en verhaaltje) over een man en een vrouwelijke trol. Sprookjesvoordracht voor volwassenen.

Door de verdeling van de avond in twee sets van drie kwartier is het nergens saai te noemen en is het eigenlijk bijzonder prettig om even de benen te kunnen strekken en met anderen van mening te kunnen wisselen, zodat het tijdens de show stil kan blijven en er aandacht is voor al het moois op het podium; van bijzondere niet alledaagse instrumenten als de nyckelharpa en draailier tot de prachtige samenzang tussen Fiona en nieuwe aanwinst Sonja.

Er zijn maar weinig avonden waarop alles lijkt te kloppen en de tijd lijkt stil te staan. De set van Faun is een muzikale tocht langs allerlei landen. Variërend van Noorwegen tot Hongarije, maar zonder vervelende jetlags achteraf. Nee, na afloop van deze show verlang je alweer naar de volgende reis met Faun als reisgids. Gelukkig staat die alweer gepland voor deze zomer op Castlefest.